
Foto: Cristian Niculescu
Un splendid obiectiv istoric, cultural și religios al județului Iași
Ansamblul Mănăstirii Dobrovăț, alcătuit din patru obiective (biserica, paraclisul, turnul clopotniță și zidul de incintă), a fost inclus în anul 2004 pe lista monumentelor istorice din județul Iași. Nu doar destinația finală surprinde plăcut călătorii, ci și drumul parcurs de la Vaslui către Iași, în inima naturii, de-a lungul unor codri seculari atât de deși cum în puține locuri din țară mai pot fi întâlniți.

Foto: Cristian Niculescu
Scurt istoric
În dreptul ușii de la intrarea în biserică există o pisanie în limba slavonă despre zidirea bisericii, care nu a mai fost terminată, deoarece domnitorul Ștefan cel Mare a murit chiar în acel an, înainte de finalizarea construcției. Biserica a fost pictată în frescă, sub domnia lui Petru Rareș, respectând stilul bizantin, atât la interior, cât și la exterior. Un secol mai târziu, domnitorul Simion Movilă a cerut ridicarea unui paraclis în incinta ansamblului mănăstiresc, pentru înmormântarea celui de-al șaselea fiu al său, Pavel, decedat la o vârstă fragedă.
În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, moșia Dobrovăț a intrat sub protectoratul boierilor Racoviță, care au efectuat lucrări complexe de restaurare și au construit în anul 1663 o clădire masivă, cu rol de pivniță, în partea de vest a bisericii.

Foto: Cristian Niculescu
Comoară ascunsă
Lipsa turlelor și forma de tip navă a bisericii surprinde prin simplitate, însă iconografia interioară, finalizată în 1531 și păstrată aproape integral până în prezent, poartă valoare de unicat. Biserica a fost pictată și la exterior, dar ploile și zăpezile au distrus, în timp, întreaga frescă.

Foto: Cristian Niculescu
Transport și cazare: Mănăstirea Dobrovăț se află la jumătatea drumului dintre Iași și Vaslui (aprox. 30 de km), de-a lungul unui drum neîntreținut, dar plasat într-un cadru superb, în mijlocul unei păduri de foioase. Variante de transport: microbuze sau autoturism personal. Ca variantă facilă de cazare rămâne orașul Iași, unde o cameră twin în regim de 3 stele pleacă de la 150–200 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus.
Text: Cristian Niculescu
Comments

Previous:
Călătorind prin Defileul Jiului – Mănăstirea Lainici

Next:
Orașul Predeal – Vacanța clasică pe Valea Prahovei
You may also like
-
15 Dec
Cheia, perla Teleajenului
CălătoriiJudețul cu cel mai ridicat trafic turistic, Prahova le oferă vizitatorilor numeroase posibilități de petrecere ...
-
13 Dec
Băile Olănești – o destinație plăcută, indiferent de anotimp
CălătoriiDe câțiva ani, turismul balneoclimateric cunoaște un trend ascendent în Băile Olănești Apreciate pentru prima ...
-
08 Jun
Paris, orașul iubirii
CălătoriiCând am plecat la drum, să văd Parisul, mă gândeam că toate informațiile sunt un ...
-
31 Oct
Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”
CălătoriiÎn anul 1936 lua ființă unul dintre primele muzee etnografice în aer liber din lume ...