Dobrovăț – ultima ctitorie a lui Ștefan cel Mare

09 August of 2012

Foto: Cristian Niculescu


Un splendid obiectiv istoric, cultural și religios al județului Iași

Ansamblul Mănăstirii Do­brovăț, alcătuit din patru obiective (biserica, paraclisul, turnul clopotniță și zidul de incintă), a fost inclus în anul 2004 pe lista monumentelor istorice din județul Iași. Nu doar destinația finală surprinde plăcut călătorii, ci și drumul parcurs de la Vaslui către Iași, în inima naturii, de-a lungul unor codri seculari atât de deși cum în puține locuri din țară mai pot fi întâlniți.

Foto: Cristian Niculescu


Scurt istoric
În dreptul ușii de la intrarea în biserică există o pisanie în limba slavonă despre zidirea bisericii, care nu a mai fost terminată, deoarece domnitorul Ștefan cel Mare a murit chiar în acel an, înainte de finalizarea construcției. Biserica a fost pictată în frescă, sub domnia lui Petru Rareș, respectând stilul bizantin, atât la interior, cât și la exterior. Un secol mai târziu, domnitorul Simion Movilă a cerut ridicarea unui paraclis în incinta ansamblului mănăstiresc, pentru înmormântarea celui de-al șaselea fiu al său, Pavel, decedat la o vârstă fragedă.
În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, moșia Dobrovăț a intrat sub protectoratul boierilor Racoviță, care au efec­tuat lucrări complexe de restaurare și au construit în anul 1663 o clădire masivă, cu rol de pivniță, în partea de vest a bisericii.

Foto: Cristian Niculescu


Comoară ascunsă
Lipsa turlelor și forma de tip navă a bisericii surprinde prin simplitate, însă iconografia interioară, finalizată în 1531 și păstrată aproape integral până în prezent, poartă valoare de unicat. Biserica a fost pictată și la exterior, dar ploile și zăpezile au distrus, în timp, întreaga frescă.

Foto: Cristian Niculescu


Transport și cazare: Mănăstirea Dobrovăț se află la jumătatea drumului dintre Iași și Vaslui (aprox. 30 de km), de-a lungul unui drum neîntreținut, dar plasat într-un cadru superb, în mijlocul unei păduri de foioase. Variante de transport: microbuze sau autoturism personal. Ca variantă facilă de cazare rămâne orașul Iași, unde o cameră twin în regim de 3 stele pleacă de la 150–200 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Călătorind prin Defileul Jiului – Mănăstirea Lainici

Next:

Orașul Predeal – Vacanța clasică pe Valea Prahovei

You may also like

Post a new comment