Doar o ceașcă mică 
de cafea

16 January of 2017

Pentru mine, la primele ore ale dimineții, o ceașcă plină de cafea aromată și aburindă nu este o invitație drăgălașă și romantică pentru a începe o nouă zi, ci un imbold ca să mă pot trezi. Abia după ce îmi revin din vâltoarea somnului o beau pe a doua. Încet-încet, cât să o savurez.

Și tot la o ceașcă de cafea mi-a venit ideea acestui articol. Nu oricine poate să bea această licoare, dar beneficiile ei sunt demonstrate 
de numeroase studii. Oamenii de știință de la Harvard susțin că băutura reduce riscul de a face diabet tip II, Parkinson sau boli cardiovasculare. Espresso conține antioxidanți care ajută sistemul imunitar să se mențină sănătos.

Espresso
Povestea lui e simplă. A fost inventat de un italian grăbit, într-o dimineață, pe la începutul secolului trecut. El a găsit metoda de a reduce timpul de pregătire a cafelei proiectând un aparat special. Rezultatul a fost o cafea tare, aromată și concentrată. În plus, ea conține cu 18% mai puțină 
cofeină decât una obișnuită. 
Pornind de la espresso, baristas din lumea întreagă prepară diverse 
cocteiluri, care de care mai bune.

Doppio
Îl găsești și sub denumirea de espresso dublu. Îmi amintesc că am băut unul la Veneția, într-o frumoasă cafenea din piața San Marco. Avea 60 ml (atât scrie la carte) și, după numai 
câteva minute, mi-a trecut îngrozitoarea migrenă cu care mă trezisem. Apa servită lângă espresso are scopul de a 
intensifica aroma cafelei după fiecare înghițitură, nu de a-i tăia din tărie, așa cum se crede.

Latte
Se prepară din 30 ml de espresso, lapte 
fierbinte și spumă de lapte. Se servește într-un pahar transparent și mai înalt, pentru că băutura 
arată spectaculos.

Mocha
Pornind de la cei 
30 ml de espresso, se adaugă ciocolată și spumă fierbinte de lapte. Este delicios, dar pentru un băutor adevărat de cafea reprezintă o tentație mai mică. Există și variante cu ciocolată albă sau 
cu ciocolată amăruie.

Americano
Conține cantități egale de espresso și apă fiartă. Dar rețeta nu este bătută în cuie, așa că proporțiile variază în funcție de cheful/obiceiul celui care o prepară. Deși concentrația de cafea scade, Americano rămâne totuși o băutură savuroasă.

Macchiato
Este un espresso îndoit cu spumă de lapte. În total, cam 40-45 ml. Macchiato înseamnă „marcat“ sau „pătat“ și a fost inventat de baristas pentru ca unii 
chelneri să facă diferența dintre un 
espresso clasic și altul cu puțin lapte.

Cappuccino
Rețeta este asemănătoare cu a latte-ului, doar că adaosul de lapte și spumă este substanțial mai redus. Unii baristas pun în loc de lapte frișcă, dar efectul gustului nu mai este la fel. Ideea acestei băuturi a fost împrumutată de la austrieci, care savurau celebrul cappuccino vienez încă din secolul al XVIII-lea.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

alimente bio

Previous:

Adevărul despre alimentele bio și alte câteva detalii în plus

Next:

Top 10 cele mai bune ceaiuri de iarna

You may also like

Post a new comment