(P) Când a apărut primul telefon inteligent

03 May of 2019

De departe device-ul care ne-a schimbat în cea mai mare măsură stilul de viață în acest secol, telefonul inteligent a devenit în cei peste 20 de ani de existență o unealtă din ce în ce mai sofisticată, fără de care din ce în ce mai multe persoane nu se pot ,,dezlipi’’ prea mult timp.

La urma urmei, este și normal să fie așa, deoarece numărul activităților pe care le poți desfășura astăzi utilizând un telefon mobil inteligent este de-a dreptul impresionant. Odată ce ai un astfel de dispozitiv și o conexiune la internet, orice informație este la câteva click-uri distanță, ai acces instant la conturile tale de pe rețele de socializare precum Facebook, Instagram sau Twitter, poți verifica mailurile sau găsi mult mai ușor orice adresă. Toate astea pe lângă funcțiile deja clasice, ce nu au neapărată nevoie de internet – apeluri, cameră foto/video, agendă, calculator, convertor, busolă, alarmă etc. Nu în ultimul rând, telefoanele inteligente și tabletele sunt foarte des folosite de cei pasionați de gaming, fie că vorbim de jocuri video precum Pokemon Go, Angry Birds, Clash of Clans, Temple Run etc sau cele din cazinourile online, ruletă, blackjack, poker, sloturi sau bingo pe bani reali.

Totuși, în ciuda faptului că în prezent există cel puțin câte un telefon inteligent în majoritatea caselor, nu mulți oameni mai știu când a fost inventat primul device de acest gen din lume. Potrivit unui material publicat pe textrequest.com, cei de la IBM au pus la punct în 1992 un prim telefon inteligent, numit Simon Personal Communicator, însă era doar un prototip, astfel că au mai trecut doi ani până la lansarea pe piață (în 1994). Revoluționarul device (la acea vreme) era dotat cu Touch Screen, putea fi folosit pentru a primi și trimite emailuri sau faxuri, avea cele două funcții de bază Notițe și Calendar, dar și alte aplicații și widget-uri ce aveau să devină populare în anii următori. Extrem de avansat pentru anii 90’, dar fără o prea mare legătură cu smartphone-urile din zilele noastre, device-ul pus la punct de IBM a fost primit cu mult interes de consumatori, însă avea cel puțin două mari probleme – bateria nu ținea mai mult de o oră, chiar dacă ecranul folosit era un LCD alb-negru, iar prețul de vânzare era destul de piperat, aproximativ 1.100 de dolari. Prin urmare, în primele 6 luni de la lansare, s-au vândut doar 50.000 de unități.

Următoarea bornă importantă în evoluția telefoanelor inteligente este reprezentată de anul 2002, an în care se lansa pe piață primul telefon inteligent BlackBerry, modelul 5810, fiind dotat cu Calendar, Muzică, Tastatură și chiar Acces la Internet. Un aspect foarte interesant legat de predecesorul lui BlackBerry 850 și BlackBerry Quark este faptul că nu avea microfon încorporat, singură modalitate de a putea purta convorbiri fiind conectarea unei căști.

Desigur, un astfel de articol nu s-ar putea încheia fără a menționa gigantul Apple, cel care lansa pe 29 iunie 2007 primul tip de Iphone (ecran 3.5 inchi,128 MB RAM, 3 variante de memorie flash – 4GB, 8 GB, 16 GB) la prețuri pornind de la 499$. În primele 12 luni de la lansare, Apple reușea să vândă nu mai puțin de 1.4 milioane de exemplare.

 

Sursă foto: msn.com

Comments

comments

cabinet medical privat

Previous:

Cum îți deschizi un cabinet medical privat în 5 pași

camasi de barbati

Next:

5 modele de cămăşi care nu trebuie să lipsească din garderoba masculină

You may also like

Post a new comment