Prieteni cu aripi

09 April of 2015

Fotolia_59778369_Subscription_XL

Dacă iubești păsările și îți dorești un astfel  de companion care să te încânte prin atașament sau prin trilurile sale, ar trebui să ții cont de câteva detalii, ce îți pot influența decizia finală la momentul achiziției. Vrei să ai o înaripată de talie mai mare, precum colorații papagali Ara? Aceștia necesită o atenție deosebită și ar fi mai indicat ca prima pasăre din casa ta să fie una mai ușor de îngrijit, mai puțin gălăgioasă și mai puțin pretențioasă, precum perușul, canarul sau papagalul nimfă.

Păsări de apartament
Probabil cel mai cunoscut papagal de companie, perușul este permanent dornic de joacă, îi place să cerceteze zonele ascunse ale locuinței și are un carcater ușor independent. De obicei, nu agreează compania altor păsări. Foarte rar, perușul reușește să își dezvolte o ușoară capacitate de
vorbire, masculii imitând câteva cuvinte, destul de greu de înțeles.
Canarii, care te vor încânta prin ciripitul lor minunat, sunt indicați pentru cei
care-și iau pentru prima oară o pasăre de apartament, pentru că sunt obișnuiți să petreacă mult timp în colivie. Cele peste 200 de varietăți de canari domestici sunt împărțite în trei grupe distincte: canarii cântători (galbeni), canarii de conformație și canarii de culoare (care pot avea o gamă largă de nuanțe). Spre deosebire de majoritatea păsărilor de companie, canarul este, în general, solitar și timid.
Păsări liniștite, papagalii nimfă pot fi crescuți și în compania
altor înaripate. Având o lungime de peste 30 cm și o greutate în jur de 100 de grame, aceștia sunt zburători
rapizi, cu o durată de viață, în medie,
de 20 de ani.
Penajul masculilor este în mare parte gri, iar cel al femelelor în mare parte galben.
În general, papagalul nimfă își dorește compania unui partener
de sex opus, iar atunci când acesta
lip­sește, se atașează, în mod deosebit, de stăpân.

Cum le îngrijești
În comparație cu alte animale de casă, păsările trăiesc destul de mult, papagalii Cacadu ajungând și la venerabila vârstă de 50 de ani. De obicei, cu cât talia păsării este mai mare, cu atât speranța de viață a acesteia crește. De asemenea, cu cât sunt mai expuse (atunci când nu stau în colivie), păsările pot suferi de numeroase afecțiuni, unele dintre aceste boli putând fi transferate chiar și la om. Trebuie să te speli pe mâini de fiecare dată când ai contact cu pasărea, să nu permiți accesul acesteia în locul în care îți prepari propria hrană, să o vaccinezi de fiecare dată când este necesar și să-i cureți, dezinfectând periodic, colivia.
✔  Oferindu-le o dietă potrivită, curățenie permanentă și control medical periodic, înaripatele rezistă, fără a se îmbolnăvi, timp îndelungat.
✔ Obiectele ascuțite strălucitoare, plantele otrăvitoare, detergenții, vasele umplute cu apă, fumul de țigară și flăcările deschise (plite, reșouri) trebuie evitate, atunci când ai o pasăre în colivie.
✔  Primele semne ale apariției unei boli trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru stăpân – du-ți de urgen­ță prietenul la medicul veterinar! Printre semne se numără: căderea accelerată a penelor, respirația greoaie, zgomotoasă, secrețiile la nivelul ochilor sau ciocului și atitudinea retrasă, apatică.

Credit foto: © Natallia Vintsik / Fotolia

Comments

comments

Previous:

Castiga premii zilnice cu ecuisine.ro

Next:

A aparut revista mami, editia de mai

You may also like

Post a new comment