„Gătești aproape la fel de bine ca mama“

28 March of 2012

Când auzi asta îți vine să sari până-n tavan de nervi? Stai calmă, are și părțile sale bune…

O  prietenă povestea că, de curând, fiului său i-a venit în vizită un coleg de școală și a rămas să ia  prânzul cu ei. Ca să mear­gă la sigur, prietena mea le-a făcut un clasic ce place oricărui copil: spaghete bologneze. Însă musafirul n-a părut prea entuziasmat.

„Nu-ți plac pastele?“, l-a întrebat prietena mea curioasă. „Ba da, dar nu așa. Mama mea le face altfel. Fără morcovi în sos“, i-a răspuns cu sinceritate cel mic. „Mama le face altfel!“ Ceea ce la băieței sună oarecum drăgălaș devine destul de enervant la modelele mai mari. Pentru că și în cazul lor mama proce­dează de multe ori altfel. Salată orientală cu oțet și ulei? Bleah! Mama o făcea cu maioneză și castraveți murați. Friptura mamei avea mereu o crustă lucioasă și crocantă, iar de sarmale ce să mai vorbim? Nicăieri n-a mâncat sarmale cum le face mama lui. Mama este, pentru orice băiat, un mare maestru al artei culi­nare, ceva între Jamie Oliver și Gordon Ramsey, o zeiță care merită pe puțin trei  stele Michelin.

Indiferent ce gătește mama lui e delicios și provoacă extaz. Mama e aplaudată și celebrată, la ea fiecare chiftea e o operă de artă, orice sos cu rântaș  în care înoată niște legume obosite – o adevărată nebunie. Enervant, nu? Mai ales când mai­că-sa, chiar dacă e o tipă de treabă, nu e nici pe departe o bucătăreasă prea grozavă. Iar să te măsori cu ea iese din discuție. Mama e un soi de bucătar-șef interga­lactic, sus de tot, de neatins de către noi, muritoarele de rând. Noi nu ne calificăm decât pentru titlul de „eroina zilei”.

Mama e grandioasă, dar să nu ne luăm dintr-atât. Pentru că nu e vorba numai de calitățile ei de bucătăreasă, cât de pură obișnuință. Ceea ce mâncăm în copilărie ne marchează pe viață. Dacă ai crescut cu clătite cu gem, nu vei fi niciodată fanul clătitelor cu brânză. Iar băr­bații sunt oricum iritați de orice schimbare. La fel ca niște copii, vor ca toate să rămână așa cum le cunosc ei. Chiar și pe noi ne vor mereu așa cum s-au obișnuit…

Prin urmare, ține-ți gura, dar nu renunța.  Se pot crea, chiar dacă e greu și necesită răbdare, obișnuințe culinare noi. Și asta lăsându-i totuși Mamei, cu mare generozitate din partea noastră, locul de cins­te pe lista celor mai buni bucătari.

Comments

comments

Previous:

”Asculta-i sufletul”: Abuzul sexual al copiilor

Next:

Numărul nou!

You may also like

Post a new comment