Cinematograful din sufragerie

01 July of 2015

În primul rând, ar trebui să îți stabilești bugetul de care dispui. Acesta, pentru un televizor decent, care să funcționeze pentru o bună perioadă după ieșirea din garanție, ar trebui să se situeze în jurul sumei de 2.000 – 3.000 de lei. Cele mai scumpe dispun de ecrane cu diagonală foarte mare (peste 100 cm), proprietăți ultra high definition, ecrane curbate, motoare grafice avansate etc. Pe piață, în momentul de față, oferta unor astfel de aparate este foarte diversificată, iar prețurile variază de la 1.000 de lei la peste 10.000 de lei. Există două categorii distincte de televizoare, cele cu plasmă și cele LCD. Televizoarele cu plasmă, foarte scumpe în urmă cu câțiva ani, au ajuns la prețuri accesibile, însă noua tehnologie OLED a televizoarelor LCD oferă acum o calitate similară pentru o gamă mult mai diversificată și cu o durată de viață mai ridicată. Acum, un televizor cu iluminare LED de ultimă generație poate oferi o calitate impecabilă a imaginii, redare a filmelor 3D și conexiune la internet, utilizând tehnologie smart – practic, televizorul împrumută mare parte din caracteristicile unui computer.

Fotolia_84506874_Subscription_XXL

Rezoluție și rată de refresh

Atunci când încăperea în care dorești să amplasezi televizorul nu are o suprafață foarte mare, nici diagonala acestuia nu ar trebui să depășească o anumită lungime. Astfel, la o diagonală de 102 cm, distanța față de ochiul uman trebuie să fie de minimum 1,5 metri, iar la 140 cm diagonală, de minimum 2 metri. Ar fi bine ca poziția din care privești la televizor să fie perpediculară cu imaginea, iar lumina, artificială sau naturală, să nu bată direct în ecran, pentru a evita reflexiile neplăcute. Bineînțeles, atunci când este vorba de un ecran, de orice natură, rezoluția contează foarte mult, iar numărul mare al pixelilor presupune claritate și redare fină a detaliilor. Tehnologia High Definition Ready oferă dispunere a pixelilor în format 1366 x 768, iar Full HD în 1920 x 1080. Tehnologia 4K (Ultra Definition), întâlnită în prezent doar la televizoarele scumpe, se ridică la 3840 x 2160 pixeli, de patru ori peste rezoluția Full HD. Rata de refresh reprezintă viteza în care sunt afișate imaginile pe ecran într-o secundă și este măsurată în hertzi (60 Hz, 120 Hz, 240 Hz etc.). Pentru ca imaginile aflate în mișcare să fie afișate în detaliu este de preferat o rată de refresh cât mai mare. Contrastul reprezintă diferența dintre cel mai luminos punct de alb și cel mai întunecat punct de negru, pe care ecranul o poate reda. Contrastul trebuie să fie cât mai ridicat.

Televizoarele smart

Cu un televizor având posibilități de conectare variate, te vei bucura de conținut multimedia indiferent de suportul utilizat, fie el USB Stick, Hard Disk extern, telefon sau computer. Bluetooth și porturi HDMI, SCART, USB, VGA sau RJ45 pentru cablul de internet, dacă televizorul este smart, nu ar trebui să lipsească de pe panoul din spate. Televizoarele inteligente (smart tv) au conectivitate la internet, acces la diverse aplicații și posibilitatea de a conecta dispozitive periferice (telefon, laptop), prin conexiune wireless sau bluetooth. Majoritatea specificațiilor tehnice sunt asemănătoare la aceste dispozitive, indiferent de producător, însă procesorul reprezintă poate cea mai importantă parte a unui televizor smart, acesta putând fi simplu (single core), dual core (cu două nuclee) sau quad core (patru nuclee). Un număr mai mare de nuclee presupune o performanță mai ridicată a întregului aparat, acesta rulând aplicațiile mai rapid. Acestea fiind spuse, reglează aspectul imaginii în format 16:9, contrastul, luminozitatea, saturația și bucură-te de cele mai frumoase imagini pe care le-ai văzut vreodată!

Credit foto: © BillionPhotos.com / Fotolia

Comments

comments

Previous:

Tort cu ananas si capsune

Next:

Uleiul de masline

You may also like

Post a new comment