Animale “domestice”

10 February of 2014

© Melinda Nagy

© Melinda Nagy

Cunoașteți, nu? Cu cât sunt mai mici lighioanele, cu atât mai mare e chinul de a scăpa de ele.

Prietena mea Ștefania este o persoană care nutrește o ma­re dragoste pentru animale. Și totuși, de la o vreme încoace, e ca turbată. „Am găsit  în casă molii de lână, gândăcei de făină și, mai nou, am descoperit că fii-miu are păduchi! Sunt în stare de război și extrem de hotărâtă să extermin tot!“, ne-a povestit ultima oară când ne-am întâlnit la ea.

Inamicul nr. 1 pentru ea este molia de haine. Care, după cum ne-a povestit, se dă în vânt mai ales după cașmir. „Cardiganul meu preferat, ăla din cașmir, pe care am dat o căruță de bani într-un moment de nebunie, când am fost în excursie la Paris, ei bine, praf mi l-au făcut lighioanele astea! De bumbac și de lucruri sintetice nu s-ar atinge, au gusturi alese moliile. Mi-au nenorocit cașmirul.“ Jacheta plină de găurele însă nu a fost aruncată: „Nu m-a lăsat inima s-o arunc și am pus-o, împreună cu celelalte lucruri din lână, în congelator. Dacă le ții patru săptămâni la rece, se zice că mor moliile.“ Și, oricum, e hotărâtă să facă mai des ordine în dulapul de haine, se pare că moliilor nu le place deloc ordinea și curățenia.

„Mie, una, mi se par păduchii o pacoste mai mare“, spune o altă prietenă. Și toate mamele rânjesc cunoscătoare, pentru că fiecare a avut cel puțin un incident cu păduchi în familie. „Loțiuni și prafuri, și ținut copilul cu ele în păr și spălat bine, și pieptănat cu pieptenele special, și iar aplicat, plus spălat toată lenjeria și perna și plușurile cu care doarme…“, oftează Paula, a cărei fiică are un păr superb și des și s-a ales până acum de trei ori cu păduchi de la școală. „Prima oară mi-a venit să intru în pământ de rușine, dar între timp știu exact ce trebuie făcut și m-am prins și că mulți copii iau păduchi, dar nu prea se vorbește despre asta“, explică ea cât se poate de rațional.

„Eu nu știu cum să scap de moliile de făină“, se plânge Jeni. Dar Ștefania are soluție și pentru asta: „Am citit undeva despre o metodă foarte eficientă. Zice să-ți faci rost de niște viespi pe nu­me Ichneumonidae – le poți comanda și pe net –, care, chipurile, mănâncă ouăle de molie.“ Jeni o întreabă dezgustată: „Păi, nu sunt la fel de scârboase? Adică, ce mi-e molia, ce mi-e viespea? Nu au și ele digestie, nu lasă și ele urme…?“ – „Neah, zice că viespile astea sunt așa mici, că abia le vezi cu ochiul liber. Și-atunci nici mizeria pe care o fac nu se vede. Și după ce-și fac treaba, mor singure!“, se entuziasmează Ștefania. Când s-a trecut mai departe, la peștișori argintii și gândaci de bucătărie, am zis că e destul. Deja ne mânca peste tot.

P.S.: A fost totuși o seară plăcută, mai ales că am plecat de la Ștefania cu desagile pline: un antricot congelat, niște piept de pui și două pungi de legume refrigerate. Căci congelatorul ei e momentan plin de caș­mir și animale de pluș…

Comments

comments

Previous:

Sezonul de nunti se deschide cu Targul Ghidul Miresei!

Next:

10 motive sa mergi la Targul de nunti Ghidul Miresei Februarie 2014

You may also like

Post a new comment