8 lucruri pe care sa nu i le spui niciodata unei gospodine

11 March of 2013

„Nu crezi că e cam gras?“
➼ Un tiramisu plin de calorii, un sos greu cu smântână – care gos­podină crezi că și-ar da osteneala să facă așa ceva dacă i s-ar părea că sunt prea grase? Să nu te pună necuratul să-i sugerezi că nu-și poate permite atâtea calorii! Ce obrăz­nicie!

„N-ai niște ketchup?“
➼ Întrebare acceptată da­că ești de pe altă lume. Sau la un grătar. În rest, dai de în­țeles bucătăresei că nu ai chef să guști ca atare creația ei. Carne fragedă? Și ce dacă… Con­dimente rafinate? Nu te in­teresează. Vrei doar să în­gropi totul sub un val de ketchup…

„Am înțeles că e o chestie simplă…“
➼ Sună a insultă ambalată elegant. „Simplu“ nu este ceva neutru aici și nici pe departe un compliment. Pare mai degrabă ceva de genul: un preparat lipsit de rafinament, sărăcăcios, obținut fără efort.

„Eu nu folo­sesc niciodată tăiței de gata“
➼ E minunat că unii oameni au timp și chef să facă tăiței în casă! Nu-i rău nici că povestesc asta, dar nu când sunt serviți cu tăiței din comerț. Pentru că sună ca un reproș: de ce nu sunt de casă?

„Mai important ca masa e că ne-am adunat cu toții…“
➼ Cum? Există ceva mai important ca mâncarea la această reuniune de familie? Și gospodina, care a făcut cumpărături, a inventat meniul, a depus eforturi…?

„Îmi pare rău, sunt plin, abia am mâncat…“
➼ Cum adică? Bu­cătăreasa s-a dat peste cap și a făcut cel mai delicios desert din lume și tu îi spui sec că „abia ai mâncat“? Și nu mai intră nici o prăjitu­rică mică-mică? Măcar de gust? Și ce dacă ești la dietă? Nu se poate! Ești prost-crescut!

„Hmm… are un gust… interesant…“
➼ A numi ceva ca fiind „interesant“ e în principiu un lucru pozitiv, dar niciodată când vine vorba de o mâncare. Pentru că „un gust interesant“ e un eufemism pentru „un gust oribil“. Iar o gospodină știe asta foarte bine.

„N-ai mai fă­cut din asta până acum, nu?“
➼ Dar de ce vrei să știi? Chiar con­tea­ză? Mai bine reformu­lează, ceva de genul: „Oau, asta e o rețetă nouă?“ Pentru că orice altceva sună ca și cum ai spune: „Are un gust care transmite clar că nu ți-a reușit din prima. Ar trebui să mai exer­sezi rețeta asta…“

Comments

comments

Previous:

Celulă de închisoare sau centru SPA?

Next:

Cu fluturii din stomac nu te pui!

You may also like

Post a new comment