123edu.ro: Cand studiul nu mai echivaleaza cu sacrificiul

18 May of 2015

© Oksana Kuzmina / Fotolia

© Oksana Kuzmina / Fotolia

In Romania, invatamantul obligatoriu dureaza 11 ani, de la clasa pregatitoare, pana la clasa a X-a. Dupa ce generatii intregi de elevi au parcurs anii de scoala convinsi ca studiul inseamna sacrificii, platforma educationala 123edu.ro dovedeste ca lucrurile stau complet diferit.

Dupa ultima modificare a Legii Educatiei Nationale, durata invatamantului obligatoriu de la noi din tara se prelungeste cu inca un an. Astfel, toti elevii, incepand din clasa pregatitoare si pana la clasa a X-a inclusiv, au obligatia sa frecventeze cursurile scolare.
Legea actuala a fost adoptata printr-o ordonanta de urgenta in urma cu mai bine de un an. Ulterior, perioada de scolarizare s-a prelungit de la 10, la 11 ani. Scopul acestei modificari echivaleaza cu si mai multa educatie, care nu se vrea altfel decat de calitate.
Dar in tot acest timp, invatamantul continua sa fie privit de multi copii cu reticenta, in special de catre generatiile aflate la inceput de drum. Cei care intampina cele mai mari dificultati de adaptare la metodele de invatare impuse de sistemul educational de la noi in tara, raman elevii din scoala primara.
Este adevarat ca o parte din vina cade si in seama activitatilor multiple care le distrag atentia in orice moment al zilei. Nimeni nu spune ca elevul din clasa pregatitoare sau clasa 1 trebuie sa-si petreaca ziua doar in fata televizorului si calculatorului sau in compania smartphone-ului.
Insa responsabilitatea ramane si in seama mentalitatii generale ca studiul echivaleaza cu sacrificiul. Crescand cu acest mod de gandire, multi dintre noi, in calitate de parinti sau / si de profesori, continuam sa promovam aceeasi idee.
Cu toate acestea, exista dovezi ca studiul inseamna mai mult decat un stres continuu. Iar cea mai buna dovada este reprezentata de aplicatia 123edu.ro, platforma educationala destinata elevilor din scoala primara.
Potrivit unuia dintre parintii care deja au ales mijloacele de invatare 123edu, ”Generatiile prezente au de-a face cu mult prea multe preocupari, altele decat cele cu care eram noi obisnuiti in trecut.
Traim intr-o realitate dominata de diverse gadget-uri, unde totul apare frumos si plin de culoare. Este greu, daca nu imposibil sa pretindem ca manualele de matematica pentru clasele primare vor putea vreodata concura impotriva acestei armate de neinvins.”
Prin urmare, cum sa ne imaginam macar ca limba romana si-ar putea face loc in gandurile unui copil din clasa 2 sau clasa 3, nascut intr-o epoca super-tehnologizata?
Raspunsul este unul singur. Nu putem pretinde. Nu putem nici macar sa ne imaginam. Este vorba despre o batalie pierduta inca din faza incipienta. Si milioane de parinti si profesori se lupta sa o castige in fiecare an, fara insa sa aiba vreo sansa de izbanda.
Pe de o parte, preocuparile scolarului modern au devenit atat de bine inradacinate in viata de zi cu zi, incat cu greu mai gaseste activitati care sa-i starneasca interesul. Iar pe de alta parte, metodele de invatare impuse in clasele primare si apoi in ciclul gimnazial sau liceal sunt tot mai putin adecvate trend-urilor actuale.
Poate ca va intrebati cu ce drept poate cineva sa sustina ca metodele actuale de invatare nu sunt potrivite copiilor din acest mileniu.
Cu platforma educationala 123edu.ro, orice dilema are si rezolvare. Aici, cuvantul ”studiu” este privit cu alti ochi, iar mijloacele de invatare capata o alta forma, adecvata tendintelor prezente. (PR)

Comments

comments

Previous:

Proiecţii de filme şi sesiuni ShortsUp la expoziţia World Press Photo 2015

Next:

Trage aer in piept!

You may also like

Post a new comment