Disfuncția erectilă și viața de cuplu

20 October of 2014

Mai mult de 75% dintre bărbaţi ar fi dispuşi să urmeze un tratament pentru disfuncția erectilă, dacă ar fi diagnosticaţi şi dacă acest tratament le-ar îmbunătăţi viaţa sexuală. 56% dintre persoane sunt de acord că este mult mai confortabil să întrebi un farmacist și să îi ceri sfatul, decât să te prezinți la medic.

Slide7Disfuncția erectilă este o realitate cu impact major asupra sanătăţii relaţiei de cuplu. Satisfacția în viaţa sexuală este un factor predictiv important pentru ceea ce înseamnă satisfacţia faţă de viaţă în general, o viață sexuală sănătoasă fiind una dintre prioritățile vieții de cuplu. În cazul bărbaţilor cu disfuncţie erectilă, calitatea vieţii este redusă, mai mult, sub 30% dintre aceștia ajung să primească tratament. Majoritatea bărbaților care se confruntă cu disfuncție erectilă așteaptă 1 an sau mai mult de la apariția simptomelor până încep să caute tratament. Contextul descris ilustrează dificultatea abordării terapeutice a tratamentului disfuncției erectile, cu impact direct asupra calității vieții de cuplu și asupra calității vieții în general“, declară Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, sexolog, fondatorul Asociației pentru Medicina Sexualității din România.

Disfuncţia erectilă este definită prin incapacitatea persistentă de a obţine sau a menţine erecţia pentru realizarea unui act sexual satisfăcător. Creşterea speranţei de viaţă şi a dorinţei de ameliorare a calităţii vieţii, mediatizarea posibilităţilor de investigare şi terapie confruntă tot mai frecvent practicianul cu disfuncţia erectilă, care, prin prevalenţă, tinde să se impună ca o problemă de sănătate publică.
Slide8Din punct de vedere psihologic, la mulți bărbați cu boală organică, disfuncția erectilă conduce la probleme psihice secundare, de aceea tratamentul acestei afecțiuni necesită evaluare psihologică și psihoterapie pentru pacient și pentru cuplu. Cauzele psihologice pot fi corelate cu anxietate legată de performanța sexuală, stres sau tulburări de dispoziție (mai ales depresie). Disfuncția Erectilă poate fi situațională, cu referire la un anumit loc, moment sau partener.
La bărbații tineri, sănătoși, cu debut brusc, ar trebui suspectată o cauză psihologică, mai ales dacă declanșarea este însoțită de un eveniment emoțional specific sau dacă disfuncția apare numai în anumite situații. Un istoric al disfuncției erectile, cu ameliorări spontane, sugerează, de asemenea, originea psihologică (disfuncție erectilă psihogenă).
Factorii de risc pentru această afecțiune sunt asociaţi cu sănătatea şi stilul de viaţă. În ceea ce privește vârsta, prevalența este de aproximativ 50% la bărbații de 40-70 de ani și crește cu înaintarea în vârstă.
Disfuncția erectilă este asociată cu afecțiuni metabolice și boli cardio-vasculare, precum:
diabetul zaharat (în cazul acestor pacienți 62% dintre ei au disfuncție erectilă, 11% disfuncție erectilă formă severă)
hipertensiunea arterială – în proporție între 46%  – 68%
diabet zaharat asociat cu hipertensiune arterială – 67% din cazuri,12% fiind disfuncție erectilă formă severă
În plus, această boală poate fi cauzată sau agravată de medicamente.
Conform datelor existente, deși disfuncția erectilă are un impact major asupra individului și cuplului, doar 30% dintre bărbaţii care suferă de disfuncție erectilă se prezintă la medic. În medie, bărbaţii care ajung să consulte un medic aşteaptă un an sau chiar mai mult până apelează la ajutor specializat pentru a trata disfuncția erectilă. De multe ori, în această perioadă, acești bărbați încearcă diferite soluții terapeutice, uneori provenite din surse nesigure, care amână momentul prezentării la specialist, care le pot pune viața în pericol și pot contribui la agravarea stării de sănătate și a depresiei.
Deoarece viața sexuală este una dintre cele mai importante priorități ale bărbaților și femeilor, această afecțiune are un impact major asupra calității vieții acestora. Astfel, peste 67% dintre bărbați și 55% dintre femei consideră că viața sexuală este esențială și foarte importantă. În plus, satisfacția sexuală este puternic asociată cu o abordare pozitivă a vieții, deoarece, conform studiului SHOW, femeile și bărbații foarte satisfăcuți de viața lor sexuală se simt mai bine în relația de cuplu, au un sentiment mai bun față de propria viață, consideră că au un echilibru în viață și au oportunitatea de a obține ceea ce își doresc (un nivel mai ridicat de încredere în propriile forțe)

Un studiu realizat de Pfizer, în perioada iunie – august 2010, în nouă ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România, arată că 58% dintre bărbaţi şi 64% dintre femei nu sunt prea satisfăcuţi de viaţa lor sexuală. Studiul evidenţiază faptul că o viaţă sexuală bună înseamnă, de fapt, o mai bună viaţă familială, dar şi socială. Mai mult, potrivit respondenților, cu cât durata erecţiei este mai lungă, cu atât actul sexual este mai satisfăcător. Concluziile cercetării realizate în cele 9 state mai arată că deşi atât femeile, cât şi bărbaţii acordă o foarte mare importanţă actului sexual, mai puţin de jumătate sunt mulţumiţi din acest punct de vedere: 64% dintre femei se declară neîmplinite sexual, faţă de 58% dintre bărbaţi.

În acest context, Pfizer anunţă lansarea www.suntbarbat.ro, o platformă online de comunicare adresată atât bărbaţilor cu disfuncţie erectilă, cât şi partenerelor acestora. Platforma oferă atât informații şi sfaturi care să stimuleze bărbații cu această afecțiune să se adreseze specialiștilor pentru tratamentul adecvat, cât și informații suport despre importanța terapiei pentru această categorie de bărbați și partenerele lor de cuplu.

Comments

comments

ce nu suporta barbatii

Previous:

Femeile trebuie să știe ce nu suportă bărbații să audă

Next:

Ce-i trebuie femeii moderne?

You may also like

  1. Nam luat niciodata pilule ci doar suplimente alimentare. Toate imi cresteau tensiunea, ma gandesc ca la pilule era si mai mare tensiunea…

  2. Si eu am probleme cu viata sexuala de foarte multa vreme, dar nu stau sa ma agit. Sunt perioade in care am probleme, perioade in care nu am probleme. Apar episodic asa ca nu ma agit deloc.

    • Intr-adevar, aceste probleme pot aparea din multe motive, iar stresul este unul dintre ele. Multi barbati, chiar si foarte tineri, se confrunta cu ele in momente mai stresante din viata. Acesta poate fi valabil si pentru tine.

Post a new comment