Cum intri pe strada pe care se află Școala cu clasele I–VIII nr. 50 „Maica Domnului“ din București, aproape de Obor, te impresionează două clădiri portocalii, frumoase, renovate, și o curte extrem de îngrijită. „Am vrut să fie portocalii ca să se vadă de la distanță, pentru ca școala și grădinița să fie puncte de reper în cartier. În plus, fiind la jumătatea drumului dintre galben și roșu, portocaliul reprezintă punctul de echilibru. Dacă echilibrul tinde să se rupă, portocaliul intervine, devenind revelația
iubirii divine“, mi-a spus de la bun început dna Mihăilescu.
Discuția cu dna directoare nu a decurs după un plan bine structurat, pentru că erau atât de multe de întrebat și mai ales atât de multe de povestit de către dna Mihăilescu, încât săream de la una la alta. Așa am aflat că, deși a început Facultatea de Medicină, după 2 ani a abandonat-o, spre disperarea mamei dumneaei, și a ales Teologia, pentru că „simțeam că pot să fiu doctor de suflete, nu de trupuri“. Acum este profesor de religie cu o mare dăruire, chiar a dat denumirea de „Maica Domnului“ școlii, întrucât „aici învață copii și cine poate să le poarte mai bine de grijă decât însăși Maica Domnului?“ și a creat o sală de curs dedicată studiului religiei, pictată cu binecuvântarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist – Patriarhul BOR. Citind toate acestea, ați crede, bineînțeles, că e vorba de o persoană habotnică, îmbrăcată de sus până jos în negru și cu basma pe cap… Nici vorbă! Rar mi-a fost dat să văd o femeie atât de elegantă, dar discretă, îmbrăcată și aranjată cu bun-gust, pentru că, spune dumneaei, „o profesoară trebuie să fie un model de feminitate și de eleganță pentru copii“.
Deși arată ca niște construcții noi, moderne, corpurile de clădire ale școlii datează de la 1860. „Când am devenit întâi director adjunct și apoi director, în 2004, clădirile stăteau să cadă pe noi. Cum poate un părinte să-și trimită copilul la o astfel de școală și apoi să stea liniștit?“ Așa că a făcut toate demersurile posibile la primăria de sector și mai ales la cea a Capitalei, a bătut la ușile multor sponsori („și n-am plecat de nicăieri până n-am obținut ceva“), ba uneori chiar a forțat mâna factorilor decidenți prezentându-le fotografii cu situația jalnică a clădirilor, refuzând avizul sanitar, întrucât condițiile nu erau în regulă, și multe altele. Așa se face că, după ani de muncă neîncetată, acum școala și grădinița arată înfloritor, tot mobilierul este nou, există sistem de avertizare seismică, de incendiu și de supraveghere video, iar în fiecare an se fac mici renovări.
„Dar nu singură am reușit, ci cu ajutorul întregii echipe, al colegilor mei din școală. În felul acesta, am obținut și pentru profesori, și pentru elevi un loc în care vin cu drag și în care se simt în siguranță.“ N-a fost ușor, nimic nu s-a făcut peste noapte, a fost nevoie de muncă titanică și mai ales de o tenacitate ieșită din comun. „«Tu n-ai niciodată timp», îmi reproșează mama când îi spun că doar proiectul ăsta să-l mai termin și apoi voi fi mai liberă. Soțul s-a rugat de mine 5 ani să renunț, văzând cum mă istovește această muncă. Dar n-am vrut cu niciun chip. Abia când părintele-duhovnic i-a spus că asta e misiunea mea dată de Dumnezeu a înțeles și m-a lăsat în pace.“
Credeți cumva că dna directoare are acum mai mult timp pentru ea însăși, pentru familie, pentru băiatul de 14 ani? Ei bine, nu! Pentru că este profesor metodist – ISMB – religie, este expert al Corpului de Experți al Corpului de Control al Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și este angrenată într-o mulțime de proiecte cu școala, ba chiar lucrează la manualul „Unde-i lege, nu-i tocmeală“, menit a-i învăța pe copii ce greșeli penale, infracționale să evite, acestea fiind prezentate cu urmările lor penale, dar și religioase.
„Elevii noștri nu trebuie să fie sfinți pe pereți, ci trebuie să fie veseli, să-și trăiască copilăria, să vină de plăcere la școală, să priceapă că educația este baza.“ Pentru ca aceștia să obțină rezultate bune, unele dintre stimulente sunt taberele de vară gratuite pentru cei cu medii de la 9,70 în sus. În vara aceasta, de pildă, premianții au mers la Năvodari, la munte și în Grecia.
„Când am pornit la drum, alunecam pe tobogan, acum suntem pe la jumătatea lui, ne ținem bine și continuăm să urcăm.“
Nu-i așa că omul sfințește locul?
EXTRA INFO
Școala e a doua casă
✽ Școala nr. 50 este o unitate în care actele de violență nu există, în care elevii, fără a li se știrbi personalitatea, poartă uniformă și își lasă telefonul mobil acasă.
✽ Considerând că educație nu înseamnă numai buchea cărții, profesorii școlii sunt împreună cu elevii parte din nenumărate proiecte pe variate teme: concurs național de artă plastică „O zi din viața mea“ (lansat de UNESCO), simpozion internațional „Împreună pentru educație“ (organizat de „Salvați Copiii“), simpozion internațional „Tradiții locale“, „Obiceiuri și tradiții locale – Orașul natal“, „Să ne cunoaștem cartierul“, Festivalul colindelor, Festivalul de educație religioasă, ateliere de pictură, activități ecologice în parcuri, vizionări de spectacole de operă, operetă, muzică și circ, vizite la târguri educaționale și la licee, vizite la muzee (Antipa, Muzeul de Istorie a Evreilor din România, Muzeul Holocaustului etc.) sau la alte obiective de interes (Salina Praid, Aventura Parc Brașov etc).
✽ Pentru că educația este piatra de temelie, în școală elevii beneficiază de clase cu predare intensivă a limbii engleze, de studiul limbii engleze din clasa I și al limbii franceze din clasa a V-a, pregătire suplimentară în vederea susținerii examenelor naționale și mult altele.
Cătălina Oprea
Comments

Previous:
„Ascultă ce zic eu! Taică-tu nu știe nimic“

Next:
Durerea nu trece niciodată, doar înveți să trăiești cu ea
You may also like
-
07 Jan
Doina Scripcaru – diva cu glas de privighetoare
Reportaje și interviuriDoina Scripcaru, o voce născută pentru a interpreta celebre arii de operetă, semnate Johann Strauss ...
-
17 May
Fă ce-ți place și banii vor veni!
Reportaje și interviuriUnii dintre noi, cei mai norocoși, par că s-au născut știind care este darul lor ...
-
28 Aug
“Educația este o punte între oameni”
Reportaje și interviuriChiar dacă e vară, unii copii învață… Ce anume? Să trăiască, să se bucure laolaltă ...
-
14 Apr
Dana Dembinski
Reportaje și interviuri„Lumea este făcută ca unele să curgă din altele și nimic nu e întâmplător“ Talentul, ...