Dinți fără pete. Sfaturile stomatologului pentru un zâmbet strălucitor

07 September of 2020

Pe măsură ce trec anii, pe dinți pot apărea pete inestetice, care ne știrbesc zâmbetul și încrederea în sine. Putem însă preveni sau remedia acest neajuns.

Un lucru e sigur: fiecare dintre noi își dorește să aibă dinții albi. Sau, cel puțin, cât mai albi posibil. Cu toate acestea, la fiecare masă, riscul să-i pătăm este mare. Cafeaua de dimineață și paharul cu vin de la cină sunt doar două din alimentele care afectează culoarea naturală a dinților.

Alimente vinovate

„Există o gama variată de alimente care pătează smalțul și care ar trebui evitate, mai ales după igienizarea profesională, când acesta este cel mai predispus la pete. Acestea sunt: zmeura, coacăzele, murele, afinele, cafeaua, ceaiul, sosul de soia, vinul roșu, ciocolata, citricele, sfecla. Reversul medaliei sunt o serie de alimente care curăță dinții în mod natural. Astfel de alimente includ mierea, broccoli, spanacul, țelina și căpșunele“, explică dr. Ovidiu Colonelu.

Ține minte: alimentele sau băuturile care pătează hainele pot păta și dinții! Totodată, evită lichidele foarte reci sau foarte calde, pentru că permit petelor să penetreze smalțul.

Tutunul, dușmanul danturii

Compuse din gudron și nicotină, substanțele chimice prezente în țigări pot colora dinții în galben sau maro, putând chiar ataca smalțul. Totodată, fumatul favorizează formarea tartrului și a cariilor. Sănătatea generală, dar și aspectul pielii și al dinților se vor îmbunătăți odată cu renunțarea la fumat.

Citește și: Sugestii pentru fumători

Ce poți face

În general, petele cauzate de tutun, alimente și băuturi pot fi îndepărtate prin proceduri de albire a dinților, dar alte colorații, de pildă cele cauzate de medicamente (tetracicline), sunt deseori permanente. Cere sfatul medicului tău!

Un truc pentru acasă: căpșunele conțin acid malic, care dizolvă fără pericol petele superficiale. Zdrobește 1-2 căpșune într-un bol și adaugă un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu. Aplică pasta pe dinți și las-o să acționeze 1-2 minute.

Cum putem preveni și îndepărta, dacă este cazul, petele inestetice de pe smalțul dentar?

dr. Ovidiu Colonelu

Răspunde dr. Ovidiu Colonelu, medic stomatolog.

 

„Pentru îndepărtarea pigmenților dentari, cel mai eficient de folosit este instrumentul de aer-abraziune. Acesta, spre deosebire de ansa ultrasonică de detartraj, este noninvaziv pe smalțul dentar și mult mai puțin dăunător lucrărilor protetice, obturațiilor etc.

De asemenea, preventiv, se recomandă evitarea alimentelor generatoare de pete și a obiceiurilor vicioase (consum de alcool, tutun), vizita regulată la medicul stomatolog pentru aprecierea depunerilor și efectuarea unei ședinte de igienizare profesională de cel puțin două ori pe an.“

 

Citește și: Inovații stomatologice care ne fac viața mai ușoară

 

Autor: Angelica Cîlțan

Sursă foto: iStock

Comments

comments

artroza, cand articulatiile scartaie

Previous:

Artroza. Când articulațiile scârțâie

mituri despre coronavirus

Next:

Epidemiologul față în față cu câteva mituri despre coronavirus

You may also like

Post a new comment