Dietele vedetelor, la control: eficiente, inutile sau periculoase?

02 December of 2014

Pentru un rol sau pentru o apariție per­fectă, idealul unei siluete impecabile le face pe multe vedete să riște mult. Britney Spears se înfometează pentru spectacolul din Las Vegas cu o dietă hormonală controversată, Beyoncé a slăbit, după naștere, cu ajutorul unei combinații de suc de lămâie și ceai diuretic. Fiecare a treia americancă a încercat o astfel de dietă rapidă de vedetă. Dar cât de sănătoase sunt ele?

DUKAN
Promisiune: Suplă ca turnul Eiffel promite dieta Dukan din Franța, denumită după inventatorul ei, medicul Pierre Dukan. Acesta mizează pe alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați și grăsimi, care se dozează diferențiat. Una dintre cele mai celebre adepte ale dietei Dukan este ducesa Kate (31), care a slăbit astfel după ce a născut.
Urmări: Dacă ții dieta mai mult de câteva zile, te hrănești dezechilibrat. Mai ales în prima fază aportul de proteine este prea mare,  fiind o povară pentru rinichi și putând declanșa boli. Prin renunțarea la fructe și legume până la faza a treia vor lipsi din alimentație vitaminele esențiale vieții.
Concluzie: În Franța se crede că pune în pericol sănătatea. În plus, favorizează efectul Jo-Jo, pentru că este foarte diferită de obișnuințele alimentare normale.

LOW CARB
Promisiune: Înseamnă „carbohidrați puțini“. Prin renunțarea la pâine, paste, cartofi și alți carbohidrați, glicemia și secreția de insulină sunt men­ținute la nivele mici. Astfel se ajunge la arderea grăsimilor din corp, fără senzația de foame. Gwyneth Paltrow (40) se hrănește de câțiva ani după acest principiu, ba a scris și o carte.
Urmări: Cum corpul nostru, după ce ca­pătă energie din proteine, arde mai multe calorii decât când consumă carbo­hidrați, aceas­tă formă de alimentație favo­rizează menținerea siluetei. Dar ali­men­tația cu multă carne și puține substanțe balast poate crește, pe termen lung, riscul cancerului de colon și al bolilor cardiovas­culare.
Concluzie: Programul funcționea­ză. Dar carnea ar trebui înlocuită cu pește, ouă și produse lactate.

MASTER CLEANSE
Promisiune: „Curățenia generală“ pretinde că în 10-40 de zile curăță corpul, iar slă­bitul este doar un efect secundar. E interzisă hrana solidă, se bea o li­monadă specială (suc de lămâie, sirop de arțar, condimente, apă), șase pahare pe zi. Dimineața se bea un pahar de apă sărată, seara ceai laxativ. Beyoncé (32) e adepta aceastei metode.
Urmări: Cum corpului i se oferă doar zahăr ușor de metabolizat, se ajunge rapid la o lipsă de nutrienți. Foarte nesă­nătos: folosirea frecventă a laxativelor.
Concluzie: Alimentație precară nesă­nătoasă! Se poate ajunge la diaree, slăbi­ciune și deteriorarea florei intestinale. După curățenia generală,  kilogramele se pun la loc.

VOLUMETRICS
Promisiune: Conceptul alimentar în care are încredere Kate Hudson (34) ajută să ajungi la silueta de vis după deviza „Mănâncă mult și slăbește”. Strategia: alimentele voluminoase satură, dar au puține calorii. Kilogramele dispar fără să flămânzești.
Urmări: Dieta Volumetrics presupune consumarea unor alimente sănătoase cu conținut mare de apă și densitate energetică mică (fructe, legume, supe), care satură datorită volumului, deși au numai 1.200 de calorii pe zi. Nu se absorb însă destui acizi grași esen­țiali, ceea ce duce la slăbi­rea sistemului imunitar.
Concluzie: O dietă bună, dacă ai grijă să consumi destule grăsimi sănătoase.

MARTHA’S VINEYARD
Promisiune: „Martha’s Vineyard“ a fost inventată de naturista Roni DeLuz și promite o pierdere de 10 kilograme în 21 de zile. Există băuturi din legume și fructe (maximum 400 de calorii pe zi), hrana solidă este interzisă. DeLuz vede cauza greutății prea mari în toxinele care rămân în corp. De aceea totul este să scapi de ele. DeLuz consideră sucurile de legume „soluții naturale de curățare“. Gisele Bündchen (33) este convinsă de acest lucru.
Urmări: Din cauza ali­men­tației dezechilibrate, lip­sește aportul de proteine, astfel încât se poate ajun­ge la dureri de cap, amețeli și probleme circulatoare.
Concluzie: Detoxifierea nu e do­ve­dită, pierderea în greutate apare doar pentru că slăbesc mușchii. Grăsimea nu dispare.

HOLISTIC DETOX
Promisiune: Cate Blanchett (44) este una dintre numeroasele celebrități care practică detoxifierea completă a corpului. Osteopatul născut în Tanzania și crescut în Londra, dr. Nish Joshi, este cel ce a elaborat dieta. Din meniu sunt tăiate alimentele „acre“ precum carnea roșie, cerealele, zahărul și fructele (cu excepția bananelor). Sunt permise carnea albă, peștele, orezul. Căci, conform teoriei lui Joshi, în stare detoxifiată și bazică metabolismul este excelent și corpul descompune repede grăsimile.
Urmări: Din planul de detoxifiere fac parte spălături regulate ale colonului, care scot din organism subs­tanțe vitale. Se poate ajunge la stări de slăbiciune.
Concluzie: Dacă renunți la spălăturile de colon
și ignori inter­dicția de a consuma fructe, dieta merită încercată.

HORMONUL HCG
Promisiune: Este o combinație de sport, dietă și hormonul HCG (gonadotropina corion umană, un hormon pe care femeile îl produc în timpul sarcinii și care face ca atunci când alimentația este minimă să se dizolve toate rezervele de grăsime ale mamei pentru a hrăni copilul). Prin urmare hormonul (picături sau injecție) declanșează o topire a grăsimilor. Se pot consuma 500 de calorii pe zi. Adepta acestei diete este Britney Spears (31).
Urmări: Efectul promis al hormonului nu este dovedit. Slăbirea se produce prin reducerea caloriilor și sport. Conse­cințe: epuizare, probleme cardiace, efect jo-jo după terminarea dietei.
Concluzie: Nu te atinge de ea! Combinația de alimentație deficitară și sport este dăunătoare. Hormonul HCG este bănuit că sporește riscul de cancer și în unele țări nu se comercializează!

Dietele, pericol subevaluat:
➽  Amestec mortal Înghiți o pilulă și slăbești, iată ce visează milioane de oameni din toată lumea. Iar internetul le îndeplinește acest vis, căci aici găsim, în nenumărate magazine virtuale, pastile care alungă foamea și ajută la slăbit. Cele mai multe provin din Asia. Din verificări ale produselor a rezultat că 13 din 16 pilule testate sunt periculoase! Multe dintre ele conțin medicamente care necesită rețetă sau reprezintă un amestec incert de efedrină (o substanță de doping care stimulează metabolismul și duce la creșterea tensiunii) și cofeină, care pot avea consecințe fatale!
➽  Experimente riscante Pe nenu­mărate site-uri așa-ziși specialiști în diete dau o mulțime de sfaturi pentru slăbit. Ultimul răcnet: spray-ul contra astmului, care stimulează metabolismul, sau medicamentele ADHD, care sto­pea­ză senzația de foame. Un amestec riscant, care poate duce la stop cardiac.

1 E simplă Deoarece scăderea greutății este lentă, dieta trebuie să poată fi urmată zi de zi, mult timp.
2 Alimentație de bază. Corpul trebuie să aibă parte de toate substanțele necesare. El are nevoie de 1.200 de calorii pe zi.
3 Fără interdicții. Dacă o dietă interzice anumite alimente, există pericolul să nu o mai suporți la un  moment dat.

Comments

comments

Previous:

Margarina ȋntre mit şi realitate

Next:

Alimente anticancer pe care trebuie să le mănânci

You may also like

Post a new comment