Dieta yin-yang. Un stil sanatos de viata

03 February of 2016

Medicină chineză a folosit timp de sute de ani cele două principii (yin și yang) pentru a restabili echilibrul în corpul uman. Pe bază acestor principii a fost creată și dietă yin-yang. Conform medicinei chinezești, starea de sănătate este efectul unui echilibru care se reflectă în ceea ce mâncăm.

Medicină chineză spune că, atunci când o persoană consumă acele alimente care îi sunt recomandate, în funcție de tipul de personalitate, starea de sănătate excelează.

Alimentele se deosebesc între ele și prin efectele fizice, mentale, spirituale și emoționale pe care le produc și sunt împărțite în trei grupe. Alimentele yin care sunt tonice și revigorante, alimentele yang care sunt calmante și relaxante, a treia categorie fiind cea a alimentelor perfect echilibrate.

Iată care sunt alimentele yin: lapte, alcool, miere, zahăr, ulei, sucuri de fructe, condimente, stimulenti, majoritatea medicamentelor, legume tropicale și fructe, mâncăruri rafinate, majoritatea aditivilor alimentari.

Alimentele yang sunt: carnea de pasăre, fructele de mare, ouăle, carnea, sărea, peștele și brânză. Iar din grupă alimentelor echilibrate fac parte: semințele, nucile, legumele, cerealele, fasolea, vegetalele din soia și fructele de dimensiune medie (piersici, mere).

Dietă yin-yang nu este o cură de slăbire, ci un stil de viață. Dietă impune alternarea și combinarea alimentelor de tipul Ying cu cele Yang, și mult spirit organizatoric, pentru că cele mai multe dintre alimente trebuie mâncate alternativ.

Alimentele yin pe care le poți include în meniul pentru o zi sunt: aproximativ 400 de grame de pui, peste sau vită servite (fierte, la grătar sau la cuptor), 300 de grame de iaurt, 300 de grame brânză de vaci, un ou fiert și doi litri de lichide (apa sau ceai).

Alimentele yang pe care le poți consumă în decursul unei zile sunt: 600 de grame de legume (în salate, ciorbe, garnituri etc), aproximativ 300 de grame de fructe (nu este permis consumul de pere, struguri sau fructe uscate), 500 de ml de suc (de roșii sau de fructe), 2 litri de lichide și 100 de grame de pâine (eventual graham pentru că are mai puține calorii).

O altă regulă de bază din cadrul dietei yin-yang este consumul unei cești cu ceai fierbinte după fiecare

Citeste si

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Condimente care te ajuta sa slabesti

Next:

Detoxifierea de primavara. Plan alimentar

You may also like

Post a new comment