Dieta vindecă. Dieta potrivită ține loc de medicament

10 March of 2020

Dieta poate videca uneori mai bine decât un medicament. Nu este cazul tuturor afecțiunilor, dar unele, mai ales cele din sfera metabolică, gastrointestinală, pot fi amelioare și uneori vindecate doar cu dieta potrivită.

Iată câteva detalii și câteva sfaturi care susțin foarte bine această idee și care demonstrează că dieta poate să amelioreze și, uneori, să vindece o afecțiune.

1. În afecțiunile hepatobiliare dieta în hepatitele cronice are o importanță covârșitoare

Ea trebuie să se bazeze pe substanțe alimentare ce intervin în repararea leziunilor celulelor hepatice și în regenerarea țesutului, pentru a-i reda funcția. Accentul se pune pe proteine și ele vor fi procurate din lapte, iaurt, carne slabă, albuș, gălbenușul fiind de evitat. Cantitatea de grăsime ingerată ar trebui redusă pentru a se evita încărcarea celulelor hepatice. Fructele și legumele vor asigura rația de vitamine și săruri minerale.

2. În afecțiuni gastrointestinale pacienții care suferă de constipație

Ei trebuie să consume zilnic, la cel puțin una dintre mese, ca fel principal sau garnitură, una dintre legumele: varză, fasole verde, broccoli, conopidă, praz, sfeclă, dar și verdețuri – salată verde, spanac, ștevie, lobodă. Acestea conțin fibre lungi de celuloză și favorizează digestia.

3. Celor care suferă de litiază renală

O metodă homeopată de a scăpa de pietre cu dimensiunile sub 1 cm. Metoda recomandată de medici cu prestigiu a dat rezultate, deși inițial nu am crezut că va fi eficientă. Coaja de la 1 kg de cartofi se fierbe în 1 litru de apă, până scade la jumătate. Se bea lichidul rezultat și cura se repetă la 4 luni,  respectiv de 3 ori pe an.

Pentru a scăpa de litiază, și alte reguli sunt importante:
• consum crescut de lichide pe 24 de ore, astfel crește cantitatea de urină și scade concentrația sărurilor, deci și posibilitatea lor de a precipita.

De asemenea, trebuie evitată hiperconcentrarea nocturnă a urinii prin administrarea unei părți importante de lichide seara la culcare;
• trebuie evitate stările de deshidratare prin vărsături sau diaree, în special la copii;
• se evită excesul de glucide care, prin descompunere în intestin, formează acid oxalic și care, împreună cu calciul pot precipita la nivelul tractului urinar;
• la persoanele cunoscute cu litiază urinară se evită administrarea de suplimente de calciu.

4. Pacienții diagnosticați cu diabet ar trebui să țină seama de câteva principii de gastrotehnie:

• cântărirea alimentelor se face obligatoriu înainte de consum, deci după preparare, aceasta modificând concentrația de glucide (de exemplu, cartofii fierți conțin 22 g glucide/100 g, cartofii prăjiți 44 g glucide/100 g). Această regulă nu se aplică pâinii: dacă se consumă prăjită, se va cântări întotdeauna înainte de prăjire, întrucât prin deshidratare crește concentrația de glucide.
• prepararea sosurilor se face fără făină. Pentru îngroșarea sosurilor, se folosesc legumele fierte, trecute prin sită.

5. Cea mai importantă cauză a obezității o reprezintă supraalimentația, bolile endocrine sau metabolice fiind cauze pentru mai puțin de 10% dintre pacienți.

Programul de mese trebuie să conțină 4-5 mese/zi (3 principale și 2 gustări, cam la 3 ore), să nu se mănânce între mese, dar nici să nu se sară peste mese.
Astfel, alimentele sunt mai bine folosite de organism și nu ajung să fie transformate în țesut adipos. Cel mai greu este să combatem pofta de „ceva dulce”. Le recomandăm mamelor să le dea copiilor supraponderali:
• înghețată de casă din iaurt, cu zaharină și fructe pasate;
• spume de fructe cu albuș, îndulcite cu zaharină;
• sufleuri de fructe cu albuș, brânză dulce, vanilie și zaharină;
• ocazional, o banană și 1-2 cubulețe de ciocolată amăruie (cu 70% cacao).

Toate aceste strategii alimentare care au ca scop ameliorarea sau menținerea sub control a unor afecțiuni trebuie respectate cu acordul și sub stricta supraveghere a medicului. Nici una din aceste dieta nu poate fi respectata dupa ureche și nu poate înlocui, dacă nu există o recomandare medicala, tratamentul medicamentos.

Citeste si:

Comments

comments

Previous:

Elixir verde împotriva asteniei de primăvară

buchetele de marar, planta aromatica

Next:

Mărarul și uriașele lui beneficii pentru sănătate și frumusețe

You may also like

Post a new comment