Diabeticii în vremea COVID-19. Interviu cu Dr. Dumitra Bălan

13 August of 2020

În perioada stării de urgență, diabetul a fost una dintre afecțiunile des amintite de specialiști ca având un factor de risc agravant. Perioada dificilă nu s-a încheiat, deși am trecut la starea de alertă și restricțiile nu mai sunt atât de riguroase.

Virusul persistă, iar pentru cei cu probleme medicale cronice este un motiv în plus de îngrijorare. De ce sunt diabeticii o categorie mai expusă în contextul actual? Sunt ei mai vulnerabili la COVID-19?

Dr. Dumitra Bălan (foto), medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, disponibil pentru evaluări la distanță pe platforma Medicentrum.ro, aduce lămuriri cu privire la această situație.

Diabetul este o afecțiune cronică, cu evoluție progresivă, cu risc crescut de complicații cronice care duc la deteriorări vasculare și neurologice. Din cauza modificărilor apărute la nivel celular în urma expunerii la valori glicemice ridicate, toate țesuturile, organele sunt mai „fragile” și pot fi „atacate” mai ușor de Coronavirus. Cu cât dezechilibrul metabolic este mai îndelungat, cu atât complicațiile cronice sunt mai frecvente.

Citește și: Top 10 alimente pentru diabetici

Virusul nu se manifestă într-un mod aparte la persoanele cu diabet zaharat, dar e important și pentru ele, ca și pentru alți pacienți, ca boala să fie depistată din timp, până să se ajungă în faza de afectare pulmonară. Atunci, severitatea afecțiunii este mai mare. Riscurile cresc și starea pacienților se agravează dacă există, desigur, și asocieri cu alte patologii, explică dr. Dumitra Bălan:

Ambele tipuri de diabet zaharat, prin mecanismele fiziopatologice implicate în evoluția bolii și apariția complicațiilor cronice, pot agrava simptomatologia și evoluția pacientului infectat cu Coronavirus. În tipul 2 de diabet însă, mai intervine un factor agravant, acela de surplus de greutate, cunoscut fiind faptul că peste 80% dintre pacienții cu acest tip de diabet sunt supraponderali sau obezi, în timp de pacienții cu diabet de tip I sunt mai degrabă slabi.

Diabetul este asociat frecvent cu bolile cardiovasculare sau renale și toate, împreună, fac  posibilă afectarea mai multor organe în același timp atunci când se petrece infectarea cu COVID-19.

În afară de precauțiile obișnuite, de tipul distanțare, mască, spălat pe mâini, este util pentru un diabetic să ia și alte măsuri speciale – de exemplu să ia suplimente alimentare pentru a-și întări imunitatea? Sau să facă sport?

În afară de regulile generale de protecție valabile pentru toată lumea, de tipul distanțare, mască, spălat pe mâini, pacienții cu diabet trebuie să își monitorizeze mai frecvent glicemia, să o țină sub control prin dietă, tratament și mișcare, și să țină legătura cu medicul curant pentru a putea fi consiliat în cazul dezechilibrului metabolic. Având în vedere limitarea deplasării, aceștia trebuie să reducă consumul de calorii pentru a evita creșterea în greutate, deoarece aceasta duce le dezechilibru metabolic. În tipul 1 de diabet, măsurile de autocontrol și de automonitorizare trebuie să fie mult mai accentuate, deoarece acesta este mult mai predispus la decompensări.

Citește și: Diabetul zaharat și câteva detalii esențiale pe care trebuie să le știi

Există mai multe forme de diabet zaharat. Dar tipul 2 și tipul 1 de diabet reprezintă majoritatea.

În tipul 1 de diabet avem un debut rapid, de la câteva zile la câteva săptămâni, cu simptome accentuate de poliurie, polidipsie, scădere în greutate, vărsături, dureri abdominale. Acestea, în ore sau zile se pot transforma în tulburări de conștiență, somnolență și intrarea în comă acidocetozică care este frecvent motivul pentru care pacientul se internează în spital. Acest tip de diabet apare la copii, adolescenți, tineri până în 40 de ani, mult mai rar poate să apară și la vârste înaintate.

În tipul 2 de diabet zaharat avem un debut lent, insidios, care poate dura ani și care poate fi depistat întâmplător la analize de rutină, fără ca pacientul să prezinte o simptomatologie. Doar după ani de evoluție, prin pierderea treptată a secreției insulinice, pot apărea simptomele clasice (poliurie, polidipsie, scădere în greutate) care duc la diagnostic prin prezentarea pacientului la medic.

Ce i-ați recomanda unui diabetic foarte supraponderal speriat de riscurile covid care dorește să-și reducă rapid greutatea corporală?

Greutatea corporală în exces este un factor agravant al bolii COVID-19 și trebuie făcut un efort pentru reducerea acesteia, dar – și este un mare dar – acest lucru nu este posibil în câteva zile sau cu medicație spectaculoasă de slăbit. Este posibil însă în timp, cu răbdare, prin reducerea porției de mâncare, a numărului de fructe, prin mese mici din punct de vedere cantitativ și dese, dar și prin plimbări zilnice după fiecare masă (fie ele și în jurul casei/blocului). De asemenea, este importantă și ajustarea medicației antidiabetice pentru evitarea hipoglicemiilor care conduc la supracompensare printr-o creștere disproporționată a aportului caloric, și deci conduc la îngrășare.

Material preluat din revista Practic în bucătărie, nr. 8/2020, care poate fi citit integral, în format electronic, via Magzter.

Autor: Roxana Melnicu

Surse foto: iStock, arhivă personală Dr. Dumitra Bălan

Comments

comments

sinuzita, femeie speriata, boala, sinusuri

Previous:

Ce este sinuzita? De ce apare și cum se tratează

Next:

Strugurii, energie pentru frumusețe

You may also like

Post a new comment