Deviația septului nazal

15 December of 2009

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Peretele care separă cele două fose nazale, sprijinind nasul și direcționând fluxul de aer, poartă denumirea de sept nazal. Deviația de sept apare ca urmare a deformării acestuia, cauzând, atunci când modificările de structură sunt severe, obstrucții în respirație, sângerări nazale sau infecții frecvente ale sinusurilor.

Diagnostic și tratament
Deformările septului pot fi spontane, ca urmare a unui viciu de dezvoltare în perioada copilăriei sau posttraumatice, atunci când sunt cauzate de luxații sau de fracturi nazale. Doar 6 – 8% din populație nu prezintă niciun fel de modificare a septului nazal, afecțiunea fiind cauza a 33% dintre cazurile de obstrucție nazală la adulții cu probleme de respirație. Din punct de vedere anatomic, deformările septului pot fi de trei feluri: deviații, îngroșări sau luxații. Formele severe pot determina simptome permanente, precum obstrucția uneia sau a ambelor nări, respirația zgomotoasă în timpul somnului, infecțiile sinusurilor ca urmare a drenajului precar sau sângerările nazale.
Medi­cația se adresează în general patologiei asociate și constă în utilizarea decongestionantelor nazale în cazul rinitelor și a antibioticelor pentru infecțiile sinusurilor. Intervenția chirurgicală efectuată cu scopul de a îndrepta un sept nazal deformat și de a elimina obstrucția căilor nazale poartă denumirea de septoplastie. După efectua­rea testelor de sânge, a investigațiilor radiologice, EKG și consultului preanestezic, pacientul intră în sala de operație, întreaga procedură chirurgicală având o durată de aproximativ 60 de minute și practicându-se sub anestezie generală. După septoplastie, pacientul va menține tamponamentul nazal timp de 24 de ore.

Septoplastia
Testele de măsurare a glicemiei, transaminazele hepatice, acidul uric și hemoleucograma se numără printre analizele necesare fiecărui pacient înainte de efectuarea operației. Electrocardiograma se efectuează în vederea administrării anes­teziei generale. Operația constă în remodelarea septului pentru obținerea unui spațiu respirator suficient și a unei căi libere de evacuare a secrețiilor nazale. Nu trebuie consumate mâncare sau băutură cu câteva ore înainte de operație. Timp de 24 de ore după operație pacientul rămâne sub supraveghere medicală, urmând a respecta la externare recomandările medicului, privind evitarea efortului fizic intens, a expunerii la medii toxice cu noxe și alergeni sau la temperaturi extreme. Nu trebuie făcute băi sau dușuri fierbinți. Vindecarea completă are loc după aproximativ două săptămâni.

Consultant: Dr.Drăgan Irina, Medic specialist ORL – EUROCLINIC

Redactor: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Circulația periferică

Next:

Antibiotice, bacterii și virusuri

You may also like

Post a new comment