Detoxifierea exista sau este doar un mit?

11 September of 2019

Detoxifierea exista sau este doar un mit? – Abundența reclamelor, a suplimentelor alimentare, dar și sfaturile unor specialiști în domeniu promit purificarea organismului de toate substanțele toxice. Este însă posibil cu adevărat?

O modă care durează deja de câțiva ani, curele de detoxificare au fost popularizate intens pe toate canalele media. Zeci de reclame diferite înfățișează persoane care se bucură de o stare de sănătate de invidiat datorită unor amestecuri de plante, legume sau fructe. În sine, ideea de purificare a organismului nu este greșită, dar ea nu își găsește o justificare corectă în medicină așa cum este prezentată de antreprenori de succes.

Detoxifierea – ce funcționează ;i ce nu

Edzard Ernst, doctor și profesor la Universitatea britanică Exeter, explică într-un articol publicat în The Guardian că detoxificarea medicală există atunci când vorbim de ajutorul oferit de medici persoanelor care au abuzat de alcool sau droguri. În rest, nu se poate spune că acest proces este favorizat de anumite cure prescrise, rolul fiind preluat de rinichi, ficat, piele și plămâni.

Aceste organe sunt singurele care curăță cu adevărat organismul, iar în lipsa lor, niciun regim nu te poate scăpa de toxine. Dacă organismul nu găsește posibilitatea de a elimina substanțele otrăvitoare, nici măcar medicina nu are ce să facă. Ficatul, de exemplu, poate curăța organismul de intoxicația cu alcool în doi pași.

Enzimele transformă alcoolul în acetaldehidă, un compus chimic organic, care ulterior este preschimbat în dioxid de carbon și apă, apoi eliminat din corp prin urină sau transpirație. Însă o cantitate foarte mare de alcool va afecta enzimele salvatoare, implicit ficatul, reducând speranța de viață a individului.

În aceeași ordine de idei, multe voci din lumea medicală au ridicat o întrebare: suplimentele specifice ajută sau nu ficatul, adică acest organ care are puterea de a se regenera? Chestiunea a fost pusă pe tapet, mai ales, în condițiile în care nu există studii care să dovedească asta. Explicația pentru care unii oameni se simt mai bine după o astfel de cură este că produsele scad dorința de a consuma mâncăruri procesate, de tip junk-food.

Detoxifierea cu regim

Desigur, alimentația echilibrată are un rol important în păstrarea stării de sănătate, însă ea trebuie privită ca un adjuvant, ca un stil de viață, nicidecum ca o soluție care să aibă acțiune imediată și efecte miraculoase. Fructele și legumele sunt o sursă de vitamine, minerale, antioxidanți sau fibre, dar ele nu vor oferi niciodată o nirvana nutrițională.

În general, o sesiune detox înseamnă o perioadă de post, un regim vegetarian fără cereale sau lactate ori o dietă în care se consumă restrictiv câteva alimente. Însă nimeni nu amintește de nivelul energetic scăzut, lipsa substanțelor nutritive, scăderea în greutate nu prin pierderea grăsimii, ci a apei și a masei musculare, de oboseală, amețeală și altele.

Apoi, presupunând că detoxul a avut efectele scontate, ce se întâmplă după dietă, când individul revine la vechile (și proastele) obiceiuri? Nu ne rămâne decât să afirmăm că o dietă echilibrată este cheia sănătății și să concluzionăm, asemenea Amandei Johnson, nutriționist în cadrul Asociației Dieteticienilor britanici, că detoxul este un mit, un produs de marketing menit să scoată bani și nu o realitate nutrițională.

În 2009, un grup de cercetători a intrat în legătură cu 15 producători de suplimente alimentare și produse cosmetice sau de îngrijire corporală care promiteau detox-ul. Oamenii de știință au cerut dovezi legate de eficiența substanțelor pe care le foloseau și o listă a toxinelor pe care produsele lor le-ar fi eliminat. Lista nu s-a concretizat.

Citeste si

 

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Micul ghid al vitaminelor și mineralelor

Next:

Sănătate inspirată de natură

You may also like

Post a new comment