Detoxifierea de toamnă. O abordare sănătoasă, care aduce beneficii reale

02 October of 2020

La începutul toamnei, organismul nostru intră încet în relanti, iar metabolismul își reduce viteză. Pe de altă parte suntem programați să ne “curățăm” singuri, primăvară și toamna, iar puțin ajutor este binevenit!

Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru o cură de detoxifiere și, în paralel, pentru una de vitamine și minerale care să te facă să intri în iarnă în formă și plină de vitalitate. În plus, bogăția de legume și fructe te îmbie, iar ritmul mai domol al toamnei (gata cu peterecerile și nopțile pierdute), lasă loc pentru mai multe ore de odihnă.

Secretul este să asiguri organismului tău posibilitatea de a sintetiza vitamina D, ceea ce se traduce prin mișcare în aer liber și lumina naturală, un somn sănătos, asociat cu o cură purificatoare și revitalizantă de toamna, pentru a conservă efectele soarelui de vara.

Din interior spre exterior

Diferite metode de detoxifiere care promit eliminarea rapidă a toxinelor (fără să explice foarte bine ce sunt acelea toxine), sunt un mit. Realitatea este diferită. Procesul este unul care trebuie să funcționeze din interior în exterior. Cu alte cuvine sauna, împachetările, dietele severe sunt doar paleative sau ineficiente dacă nu sunt susținute de un regim alimentar adecvat.

Principala sursă de toxine asimilate este alimentația, iar câteva reflexe simple, vor facilita digestia și că și cum ai beneficia de o cură de detoxifiere permanentă. Există trei principii de baza:

  1. Consumul fără rezerve al fructelor și legumelor de sezon, adică toate acelea care ajung la maturitate în intervalul septembrie-noiembrie, crude sau puțin fierte pentru a proteja principiile nutritive. Aici intră strugurii, prunele, merele, perele, gutuile, nucile verzi, dovleacul și castanele și următoarele legume: varză, conopidă și broccoli, țelină, vinete, fasolea și verdețurile, așa numită cultură a două – spanacul, ceapă verde, ridichile, lobodă și salată de toamna.
  2. Mono-dieta doar cu fructe și legume, asociate după culoare, regulă suplimentară fiind aceea de a consumă doar fructe și legume verzi, roșii, mov sau galbene (struguri, mere verzi, varză sau struguri negri, vinete și prune ori rădăcina de țelină, conopidă, nuci și pere), o zi, două pe săptămână.
  3. Oferă-ți momente de relaxare. Regula este esențială, pentru a permite organismului tău să asimileze vitamine și minerale pe care le primește. Relaxarea trebuie să fie în egală măsură activă și pasivă – un somn de minim 8 ore, în 24 de ore și cel puțin patru ore de activitate fizică pe zi – de la mersul pe jos, urcatul scărilor, până la mersul pe bicicletă și alergare ușoară. Este obligatoriu un tonus psihic bun, astfel că această cură nu este recomandată celor care trec prin pase depresive sau a căror activitate depășește limitele de stres.

Reguli de zi cu zi

La această se adaugă alte câteva reguli, pe care le poți respecta în fiecare zi.

  • Nu consuma carne decât o singură dată pe zi, și alege o zi din săptămână fără carne, lapte, brânză sau ouă.
  • În restul zilelor trebuie să consumi cel puțin cinci fructe proaspete pe zi și cât de multe legume, crude sau fierte în abur.
  • Bea doi litri de lichide pe zi (apă, supe de legume, sucuri proaspete de fructe sau combinații)
  • Consumă cel puțin o dată pe zi cereale integrale.
  • Mănâncă iaurt simplu, în orice cantitate.
  • Renunta la zahăr și folosește miere.
  • Adaugă tratamentului interior toate tratamentele exterioare: exfoliere, masaj, hidratare.

Reflexe de toamnă

Respectă-ți corpul și nevoile lui și nu-ți impune un ritm de viață dificil, o dietă exagerată. Organismul uman este construit pe satisfacerea nevoilor, dar omol modern a amestecat nevoia cu plăcerea.

Toamna predispune la melancolie și depresie. Că antidot sunt fructele care au adunat tot soarele verii: mere, struguri, gutui.

Citeste si: Cura de toamnă – o strategie simplă și eficientă

Text: Otilia Ignat/sursa foto: unsplash.com

Comments

comments

mituri despre dieta, femeie care maninca

Previous:

Mituri despre dietă și care este adevărul din spatele lor

consumul d epruen, castron cu prune, fructe mov, prune

Next:

Consumul de prune ajută colonul să fie sănătos

You may also like

Post a new comment