Mărturisesc, am păcătuit! Păcate grele de vară: cocteiluri cu alcool și siropuri fosforescent colorate și grele de zahăr, creme pre- și aftersun, fast-food și bere în oraș… Și acum vine frigul să mă întrebe de imunitate! Toată lumea îmi spune să fac „detoxificare“, dar ideea de a mă târî un weekend întreg prin casă hrănindu-mă numai cu suc de lămâie nu mă atrage deloc, ca să nu mai spun că nici nu-mi permit așa ceva, am o groază de lucruri de făcut!
Așa că am pornit în căutare de soluții și iată ce am aflat:
Soluția radicală
Detox nu există, e doar un proces fiziologic, deci să las natura să-și urmeze cursul! Dar eu tocmai fiziologicul aș vrea să-l ajut puțin!
Tabere și izolări naturiste
Dar zău dacă știu ce natură să aleg, plus că simt că nu am pic de vocație izolaționistă și ascetică, după cum spuneam.
Citește și: 9 fructe și legume care îți detoxifică organismul
Vacanță de o săptămână la un centru spa dintr-o stațiune balneară
Relaxare, răsfăț și un program alcătuit de medici. Ca mediu, caut aer ionizat negativ pentru eliminarea stresului, nămol și/sau ape minerale pentru purificare, sare pentru eliminarea excesului de apă și „spălarea toxinelor“. De la dr. balneolog Suzana Pretorian, specialist la Ensana Health Spa Resorts Sovata, aflat sub umbrela celui mai mare operator medical SPA din Europa, știu că „principalul mecanism prin care organismul se apără de toxine este producerea de țesut gras cu care le izolează“.
Nu e vorba numai de siluetă, chiar dacă instinctiv mai toate femeile reacționează la fel când aud cuvântul grăsime. E vorba despre sănătate: grăsimea depusă în jurul organelor este sursa multor tulburări ulterioare și maladii cronice. Detoxificarea „presupune activarea circulației și a eliminărilor. Să îți reglezi sistemul nervos, pentru ca apoi să obții relaxarea mușchilor, a vaselor de sânge, eliminarea produșilor toxici și totodată reglarea sistemului hormonal“, spune dr. Pretorian.
Un sejur în locul amintit mai sus mi-ar permite toate modalitățile de detoxiifcare în ordinea fiziologic corectă, sub supravegherea medicului:
- Detoxificarea cutanată și renală prin masaj, aplicații cu nămolul sapropelic local și băi cu apă sărată;
- Detoxificarea limfatică realizată prin drenaj limfatic, hidroterapie, aquafitness, înot și stretching. Am aflat că nu orice cantitate de
mișcare și de orice fel ajută procesul de detoxificare și, implicit, de slăbire, ci uneori poate produce chiar efect contrar. De exemplu, dacă faci masaj de drenaj limfatic, nu trebui să te repezi imediat la greutăți și antrenamente de sală de tip interval: acumularea de acid lactic în mușchi, ca urmare a efortului intens, împinge toxinele înapoi în corp; - Detoxificarea hepatică prin aplicații de nămol și băi cu apă sărată;
- Detoxificarea respiratorie prin aerosoli cu apă sărată și oxigenoterapie;
- Detoxificarea la nivel mentalemoțional. Climatul de la Sovata ajută la relaxare, asigură somnul de calitate, care el însuși este un agent de detoxificare. Tare pe placul meu, numai că realmente nu am o săptămână liberă, mi-ar trebui soluții loco.
Yoga
Îmi place, am mai practicat, îmi cunosc corpul, știu ce mă pune în formă și ce mă suprasolicită inutil. M-a încurajat mult discuția cu Veronica Miona, fondatoare, coordonator de programe yoga și instructor Fitness Scandinavia: „Yoga te poate curăța nu numai emoțional și mental, ci mobilizează și digestia și te ajută să elimini toxinele, ajutând toate organele corpului să-și facă funcțiile. Automat, corpul intră într-un soi de echilibru unde lucrurile se reașază, inclusiv hormonal. Cu yoga slăbești nu neapărat pentru că faci niște posturi și consumi niște calorii, ci pentru că yoga reglează lucrurile din interior, restabilind circuitele energetice. Dacă ai o viață foarte intensă și stresantă, disciplinele de fitness stresante prin ele însele – cross fit, interval etc. – nu sunt deloc cea mai bună opțiune. La această acumulare de stres, organismul va reacțina cu cortizol, deci cu îngrășare.“
Citește și: Yoga sau Pilates? Tu ce alegi?
Hot yoga
Înseamnă yoga practicată la căldură: 37-40ºC: un drum spre detoxificare și mai scurt încă! Trebuie să merg la o sală specializată și bine încălzită, cu programare, antrenor și orar. Dacă îmi permite orarul meu, cu plăcere!
Saună japoneză
Mai este numită și Ganban. În japoneză ganbanyoku înseamnă îmbăierea fără apă, doar în pietre (vulcanice) încălzite. Antoaneta Manea a construit o astfel de saună și în București, cu piatră adusă direct din Japonia (japanstonespa.ro). Îmi povestește că japonezii sunt atât de entuziasmați de proprietățile de detoxificare și slăbit ale acestor pietre, încât susțin că un astfel de tratament inhibă chiar și creșterea celulelor canceroase în stadiile incipiente.
Hot yoga în saună japoneză
Este chiar o provocare: cele 50ºC timp de vreo 50 minute nu mi-au permis multe schimbări de postură, dar m-am simțit grozav după aceea!
Articol preluat din revista Ioana, ediția octombrie 2019, care poate fi citită integral, în format electronic, via Magzter.
Autor: Roxana Melnicu
Sursă foto: iStock
Comments

Previous:
Strugurii, energie pentru frumusețe

Next:
Inovații stomatologice care ne fac viața mai ușoară
You may also like
-
04 Sep
Răceala în sarcină, o situație ce poate fi periculoasă
SănătateCeea ce e oricând un banal guturai pentru care nu-ți faci griji poate deveni un ...
-
12 Jul
Sarea-n bucate
NutrițieEste indispensabilă, dar dacă o consumăm în exces devine periculoasă pentru sănătate Este binecunoscut deja ...
-
02 Mar
Descifreaza semnalele pe care ti le transmite corpul tau
MedicinăAi ochii înroșiți, ți-e poftă de ceva sărat, pe unghii ți-au apărut pete albe… În ...
-
07 Oct
Tratamentele de fertilizare, o variantă de luat în calcul
MedicinăÎn România, creșterea demografică este o problemă reală. Din ce în ce mai multe cupluri ...