Destinații buzoiene: Ciolanu – Măgura

24 April of 2012

Foto: Cristian Niculescu

Nu doar spațiu al turismului ecumenic, zona Ciolanu-Măgura își dezvăluie farmecul tuturor călătorilor ajunși aici

Deși încă insuficient apreciat din punct de vedere turistic, Buzăul deține o salbă de obiective și destinații de călătorie importante, dezoltate parcă pentru a oferi satisfacție oricărui vizitator, atât din punct de vedere cultural, cât și geografic, istoric sau religios. Peste 20 de biserici, mănăstiri și schituri celebre, așezări rupestre, vulcani noroioși, stațiuni balneo, lacuri și cascade atrag turiștii prin unicitatea și farmecul natural, neafectate de permanența civilizației umane.

Foto: Cristian Niculescu

Mănăstirea Ciolanu, cinci secole de atestare
După multe serpentine, străbătute prin mijlocul unei păduri de foioase la sute de metri altitudine, și după o așteptare plină de nerăbdare, născută din dorința de a admira mândra mănăstire, călătorul ajunge în mijlocul unei văi înverzite, acolo unde bătrâna Mănăstire Ciolanu stă martoră a credinței românești peste veacuri. Mănăstirea, construită de soția domnitorului Mihnea Turcitul, deține două biserici, prima purtând hramul Sf. Gheorghe și cea de-a doua pe cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În incinta lăcașului sfânt se află și trei icoane realizate de pionierul neoclasicismului în pictura românească, artistul Gheorghe Tăttărescu.
Istoria notează că prin aceste locuri a sosit și Regele Carol I, în căutarea unui loc pentru ridicarea Castelului Peleș. Ajuns aici, calul regelui și-a rupt piciorul și, considerând acest fapt nefast, Carol a ales să părăsească locul, lăsând ca amintire preoților un policandru (candelabru cu mai multe brațe).

Foto: Cristian Niculescu

Primul reper cronologic medieval îl reprezintă un hrisov domnesc din anul 1766. Apoi, timp de o sută de ani, mănăstirea dispare din paginile istoriei scrise. În jurul anului 1830 sunt aduse aici moaștele mai multor sfinți din Grecia.

Tabăra de sculptură Măgura
Creată între anii 1970 și 1985, tabăra de sculptură Măgura este un muzeu în aer liber, unic în România, situat în apropierea Mănăstirii Ciolanu. Pe o suprafață de câteva hectare se află peste 250 de lucrări sculptate în piatră, realizate de-a lungul a 16 ani, simbolizând 16 secole de atestare documentară a municipiului Buzău. Operele din calcar provin din carierele de la Năeni și Ciuta.

Foto: Cristian Niculescu

Deoarece piesele sunt expuse factorilor climatici nefavorabili, adeseori neavând parte de protecție din partea vizitatorilor, Muzeul Județean de Istorie Buzău a început restaurarea taberei în urmă cu patru ani. În continuare, totuși, spațiul nu este păzit, nu există taxă de acces sau tăblițe care să povestească o scurtă istorie despre fiecare operă în parte. Locul rămâne însă foarte apreciat datorită cadrului natural, de vis, situării în apropierea Mănăstirii Ciolanu și liniștii oferite de lipsa așeză­rilor umane.
Buzăul își confirmă, ca urmare a numeroaselor sale centre de interes, locul important în cadrul turismului românesc, fiind pentru mulți vizitatori o regiune încă insuficient explorată, un spațiu european cu o istorie atestată prin permanența civilizației încă din anii de început ai Antichității. Întreaga regiune păstrează viu farmecul tradiției populare.

Text: Cristian Niculescu

 

Comments

comments

Previous:

Lacul Roșu și Cheile Bicazului

Next:

O legendă dată uitării: Băile Herculane

You may also like

Post a new comment