Destinație Bulgaria

25 September of 2012

O excursie de o zi la sud de Dunăre poate echivala cu un întreg concediu

Foto: Cristian Niculescu


Nu doar plajele cu nisip fin de la Marea Neagră sau vârfurile semețe ale Rodopilor atrag anual numeroși turiști români în Bulgaria. Pentru cei aflați mai aproape de graniță și care nu dispun decât de o zi sau de un weekend, există câteva trasee plăcute de urmat, variante atrăgătoare de petrecere a unui sfârșit de săptămână în inima naturii. Lipsa autostrăzilor nu constituie un impediment, deoarece majoritatea drumurilor europene din Bulgaria nu traversează localitățile, ca în România, și nu există foarte multe intersecții, semne de circulație sau semafoare care să îngreuneze traficul și să mărească timpul parcurs. Pentru a ajunge în aceeași zi la orașul antic Nicopolis ad Istrum, la Cascada Hotnitsa sau la Mănăstirea Basarabovo, cea mai bună variantă de traseu trece prin punctul de graniță Giurgiu– Ruse. Cei care și-au calculat cu atenție timpul și dispun de 2–3 ore în plus pot beneficia și de o oprire la Veliko Târnovo, capitala vechiului țarat bulgar, o cetate frumoasă și foarte bine conservată.

Foto: Cristian Niculescu


Nicopolis ad Istrum
Vechiul oraș roman, fondat de către împăratul Traian în jurul anilor 101–106 d.H., se află la doar 20 de km de Veliko Târnovo, în apropierea satului Nikyup. Deși a fost mai bine de trei secole una dintre cele mai importante cetăți din regiune, Nicopolis ad Istrum a decăzut brusc și și-a încetat definitiv viața urba­nă în primii ani ai secolului al VII-lea. În prezent, ruinele desfășurate pe câteva hectare de câmpie amintesc de urbea ce era odată unul dintre cele mai importante centre economice și sociale ale Moesiei Inferior. Istoricii consideră că, din punct de vedere lin­gvistic, în această bătrână cetate a fost inventat alfabetul gotic, fiind realizați primii pași în literatura germană. Episcopul misionar Wulfila s-a stabilit în Moesia împreună cu discipolii săi și a efectuat la Nicopolis ad Istrum prima traducere a Bibliei din limba greacă în limba gotică.

Foto: Cristian Niculescu


Cascada Hotnitsa
Un „colț de paradis“, așa cum i se mai spune, Cascada Hotnitsa se află la cca 15 km nord-vest de Veliko Târnovo, într-un areal parcă special creat pentru ecoturism și adresat cu precădere celor care iubesc sporturile în natură (alpinism, cățărare, mountain-bike). Indicatoarele în limba bulgară nu prea îi ajută pe cei care nu cunosc literele alfabetului chirilic și care ajung aici pentru prima oară, deoarece drumul se bifurcă la un moment dat și trebuie aleasă o rută secundară. Mai multe informații legate de localizarea cascadei pot fi obținute însă de la localnici, unii dintre aceștia vorbind mai mult sau mai puțin limba engleză.

Foto: Cristian Niculescu


Manastirea Basarabovo
Dimitrie cel Nou este Sfântul Protector al orașului București de mai bine de două veacuri. Mănăstirea Dimitrie Basarabov, un lăcaș de rit creștin-ortodox, a luat naștere în peștera din vârful muntelui în care Sfântul Dimitrie și-a găsit sălașul. Aflată la 10 km de Ruse și la 80 de km de București, mănăstirea a fost ctitorită de familia Basarabilor, înainte de întemeierea Țării Românești, întreaga moșie aparținând celui dintâi domn al Valahiei, Ioan Basarab I. Cele mai vechi mărturii istorice legate de mănăstirea-peșteră din Basarabovo provin din veacul al XV-lea.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Transfăgărășan – Serpentine tot mai aproape de cer

Next:

Delta Dunării – Popas în paradisul apelor

You may also like

Post a new comment