Despre emoții și comunicare

22 September of 2016

Femeile se plâng de bărbați că nu vorbesc, tac apăsător sau ascund ceea ce simt. Ei se plâng fie că ele vorbesc prea mult, fie că intră în detalii despre sentimente și sporovăiesc despre nimicuri. Și totuși, cine are dreptate? Adevărul, ca întotdeauna, este pe la mijloc. Un lucru e sigur: de emoții și comunicarea lor depinde succesul unei relații.

Bărbații și femeile își exprimă emoțiile mai mult sau mai puțin deschis și au stiluri de comunicare diferite. Toată povestea plea­că de la emoții (ele fiind răspunzătoare de limbajul nonverbal), care sunt semnificative în procesul comunicării.

Emoțiile și cele două sexe
Femeile pun emoția în ceea ce spun, pe când bărbații doar se exprimă (Allan Pease, Barbara Pease – „De ce băr­ba­ții se uită la meci și fe­meile se uită în oglindă“). Femeia folosește în medie 6 expresii faciale în 10 secunde, prin care reflectă/reacționează la emo­­țiile interlocutorului. Când vor­bește, parcă și trăiește ce spune. Femeile folosesc gesturile și mimica mai mult în comunicare decât bărbații.
Bărbatul ascultă ca o statuie. Obiectivul bio­logic al bărbatului războinic era ca atunci când asculta să rămână impasibil, pentru a nu-și trăda emo­țiile. Masca emoțională pe care o folosește bărbatul când ascultă  îi permite să simtă că e stăpân pe situație, dar nu înseamnă că nu trăiește niciun fel de emo­ție. Scanarea creierului arată că bărbații reacționează emoțional la fel de puternic ca femeile, însă evită să o arate pentru a nu părea slabi.

Comunicarea emoțiilor la femei vs. bărbați

Deborah Tannen, specialist în comunicare, consideră că femeile și bărbații diferă în comunicare prin conți­nut, stil și structură. Despre ce vorbesc? Bărbații, despre bani, sport și afaceri. Femeile discută mai mult despre oameni, emoții și relații. De ce vorbesc femeile și bărbații? Bărbații pentru a rezolva probleme, pentru a fi în competiție. Femeile vorbesc pentru a înțelege, pentru a oferi sprijin celorlalți, pentru a fi conectate cu ceilalți. Cum vorbesc? Bărbații folosesc cuvinte precise, merg la țintă, fără detalii descriptive. Femeile sunt mai detaliate, mai expresive și mai vagi în exprimare.
Așadar, cele două sexe au stiluri de conversație diferite. Femeile vorbesc mai alert când sunt încântate, fiind acompaniate de emoțiile pe care le trăiesc, și pot să-i întrerupă pe bărbați când aceștia se concentrează să găsească cuvintele potrivite.
Când se întâmplă asta, aceștia pierd ideea sau tac pentru că se simt întrerupți și nu au fost în stare să exprime ceea ce simt. Bărbații au dificultăți în a-și însoți cuvintele de emoții, adică au un limbaj nonverbal mai sărac.
A te pune în pielea celuilalt și a-l înțelege este un pas înainte în crearea unei conexiuni între parteneri și a unei relații iubitoare.

Cine spune că bărbații nu pot să-și exprime emoțiile?

Daniel Baddiel („Psychologies“, 2009) vrea să demonteze mitul conform căruia bărbații nu comunică așa de bine ca femeile.
Femeile vorbesc mai ușor despre trăirile lor emoțio­nale între ele, despre cele mai intime lucruri. Dacă e vorba de dragoste și sex, fe­mei­le se exprimă mai cu ușurință în viața de zi cu zi, dar exis­tă și poeți care au pus în vorbe cele mai adânci trăiri. Ceea ce vrea să spună Baddiel este că, atunci când e vorba de exprimarea emoțiilor, femeile se pricep mai bine în analiza relației decât partenerii lor. Motivul principal pentru care bărba­ții nu vor să vorbeas­că nu este testosteronul care refuză exprimarea emoții­lor. Este doar teama de con­se­cințe. Când bărbații aud „Trebuie să vorbim“ sau sunt întrebați de partenerele lor „Dar cum te simți?“, se uită pierduți… Și asta nu pentru că nu au nimic în cap, ci fiindcă se gândesc: „Dacă îi spun, sunt un om mort.“ Băr­bații vorbesc între ei despre sex și dragoste, normal! Dar când sunt între­bați despre ce au vorbit, ei spun că despre fotbal. Baddiel crede că aceste dife­rențe sunt doar între cromozomi și întreținute de mituri.

Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie

Citeste si:

  1. Cei place iubitului tau, vorbeste despre el
  2. 5 lucruri pe care bărbații ar vrea ca femeile să le știe despre sex
  3. Ce spun preferinţele despre el

Comments

comments

Previous:

Trezeste-ti creativitatea

Next:

12 idei simple care-ti inseninează viata

You may also like

Post a new comment