Deși este benefic, postul nu este pentru toată lumea

12 November of 2020

Postul este benefic atât pentru detoxifierea organismului. Probabil pentru cei convinși, aduce și o anume purificare sufletească. Cu toate acestea postul nu este pentru toată lumea. 

Sunt mulți cei care, fie din prea multă credinţă, fie datorită educaţiei, se încăpăţânează să postească deşi starea de sănătate nu le permite.  Alimentația corectă este esențială pentru foarte multe maladii, unele dintre ele putând fi ținute sub control doar cu o dietă corectă. Pentru aceștia postul este dăunător.

Dacă pentru oamenii sănătoşi nu există nicio interdicţie în privinţa postului, ba chiar devin mai rezistenţi în faţa bolilor pentru că odată cu eliminarea toxinelor le creşte imunitatea, cei care suferă de anumite afecţiuni ar putea avea probleme.

Gravidele, mamele care alăptează, bolnavii de tuberculoză, copiii şi adolescenţii, persoanele în convalescenţă sau cele care suferă de boli psihice sunt doar câteva dintre categoriile care nu ar trebui să ţină post. Lista este și mai lungă. Astfel postul este contraindicat diabeticilor, celor care au dezechilibrie tiroidiene, dar și celor care suferă de dezechilibre imunitare, precum și cei care au colon iritabil,  boli hepatice sau pancreatice cronice. Și celor care suferă de cancer, precum și bolnavilor de inimă le este contraindicat postul.

Diabeticii, afectați grav dacă țin post

Persoanele care suferă de diabet trebuie să respecte o anumită dietă, recomandată de medic, iar postul nu le face bine pentru că poate produce dezechilibre în organism. De exemplu, dacă se modifică valorile zahărului din sânge, ei pot intra chiar în comă diabetică, ceea ce le-ar pune viaţa în pericol. De asemenea, persoanele care suferă de afecţiuni ale vezicii biliare sunt foarte afectați de o dietă lipistă de proteine de origine animală, precum și de consumul în exces de alimente vegetale.

Când se poate deregla metabolismul

Cine suferă de boli metabolice sau afecţiuni ale tiroidei nu trebuie să ţină post. Pentru această categorie de pacienţi, postul poate genera o dereglare a metabolismului, ceea ce ar genera probleme noi și dezechilibre care vor fi greu sau imposibil de recuperat.

De asemenea, oamenii care suferă de anemie şi au deja carenţe de vitamine şi minerale în organism nu trebuie să se priveze de proteine şi, în general, de alimente hrănitoare.

Persoanele care suferă de anemie sau alte afecțiuni ale sângelui, cronice sau acute nu au voie să țină poste pentru că dezechilibrele care pot să apară sunt extrem de grave și nu pot fi compensate ușor.

Pentru bolile cronice ale stomacului, precum și în afecțiunile digestive și intestinale, alimentația exclusiv vegetariană poate creea neplăceri, precum constipația, deshidratarea, amețelile, greața.

Copiii și adolescenți nu au nevoie de post

Privarea de o dietă echilibrată și diversificată a copiilor și adolescenților le poate produce dezechilibre nutriționale grave, care le pot afecta sistemul nervos, hormonal și care le pot afecta performanțele școlare. necesarul de nutrienți în cazul lor este mare și constant, iar zilele de post le afectează creșterea și dezvoltarea normală, fără să le aducă nici un beneficiu real.

Citeste si: Cele mai bune diete din lume

Comments

comments

pere, pere intr-o punga, toamna, stomacul gol

Previous:

Alimente care nu trebuie consumate pe stomacul gol

diata japoneza, mancare japoneza

Next:

Dieta japoneză. Meniul dietei și câteva sfaturi esențiale

You may also like

Post a new comment