Descoperire: gheața topită a scos la iveală sute de artefacte vikinge antice

30 April of 2020

O descoperire interesantă a fost recent făcută publică: aproape 800 de artefacte vikinge, înghețate într-un lanț montan din Norvegia, vechi de mai bine de 1.000 de ani, au fost descoperite ca urmare a încălzirii globale, informează news.artnet.com. Revelarea dovedește și o ipoteză mai veche potrivit căreia pasul montan a fost folosit ca o parte importantă a unei rețele comerciale cu restul lumii prin care se transportau mărfuri precum brânză, unt, obiecte confecționate din piele de ren etc.

„Epoca vikingă este caracterizată de o globalizare la scară redusă pentru că materiile prime provin din toată lumea”, a declarat pentru o revistă științifică americană Michael Sindbæk, arheolog la Universitatea Aarhus din Danemarca, care însă nu a fost implicat în studiu. „Acesta este primul sit arheologic unde putem data obiectele cu exactitate”.

Într-o zonă cu gheață topită de pe versanții muntelui din ținutul Innlandet al Norvegiei, arheologii au găsit un pantof de piele, un ghem de lână și o tunică alături de vârfuri de săgeți, potcoave, o parte dintr-o sanie și ustensile de bucătărie.

De-a lungul pasului montan, arheologii au găsit bucăți de piatră care pe vremuri marcau drumul, dar și adăposturi pentru călători, aspecte care sugerează că cei care tranzitau zona erau obișnuiți cu muntele munți. „Poate părea ciudat, dar munții înalți au servit deseori ca rute de comunicare majore, în loc de bariere”, a spus co-autorul studiului James Barrett.

Programul de arheologie glaciară din Norvegia, condus de Consiliul ținutului Innlandet și Muzeul de Istorie Culturală de la Universitatea din Oslo, a început cercetările în zonă în 2006, alăturându-se unor programe similare în alte țări de cercetare în domeniu.

Descoperirea din Norvegia numită „Secretele gheții” au fost publicate în urmă cu câteva săptămâni în revista științifică Antiquity. În lucrare se afirma că peticul de gheață care s-a topit rapid (începând din 2011), a permis descoperirea primul sit arheologic de gheață din Europa de Nord. Descoperirile anterioare fuseseră făcute doar în Alpi. „Călătorii din trecut au lăsat în urmă o mulțime de artefacte, înghețate de timp”, a scris arheologul Lars Pilø, pe site-ul proiectului. „Aceste artefacte ne pot spune când au călătorit oamenii, ce frecvență aveau călătoriile și cine erau personajele care tranzitau zona.”
Pasul montan a fost folosit între anii 300 și 1500 d.Hr., fiind cel mai activ în jurul anului 1000.

Prima dovadă majoră conform căreia oamenii s-au aventurat să traverseze munți înalți a fost descoperirea lui Ötzi, în Alpii italieni în 1991. Zăpada și gheața au conservat corpul vechi de 5.300 de ani, permițând oamenilor de știință să studieze bacteriile din intestinul său. Ceea ce au găsit a ajutat la urmărirea mișcărilor agenților patogeni și, prin extensie, a migrației umane.

O altfel de zăpadă: Euphorbia marginata

Articol exclusiv oline, text: Ada Oprea, sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

fericit

Previous:

7 modalități ca să-ți crești fericirea

succes, victorie impotriva unui esex

Next:

Cum transformi un esec in succes. O strategie buna de aplicat oricand

You may also like

Post a new comment