Dermatologii ne învaţă cum să scăpăm de acnee

20 December of 2016

Cine s-a confruntat cu acneea ştie cu siguranţă cât de mult disconfort poate produce această afecţiune mai ales în perioada adolescenţei, atunci când acceptarea socială şi popularitatea devin idealuri ale tinerilor.

Din păcate, această problemă nu ţine cont de vârstă şi poate apărea oricând, cauzând semne, cicatrici, pete şi chiar resemnare, atunci când observăm că tratamentele pe care le încercăm nu aduc rezultatele dorite imediat. Iată câteva sfaturi antiacnee, oferite de specialişti.

Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist în dermatologie şi venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie, prezintă primii paşi care trebuie făcuţi pentru tratarea acneei, pornind de la obiceiurile zilnice care agravează problema şi trebuie evitate şi până la tratamentele medicale realizate împreună cu medicul specialist.

Trei sferturi dintre adolescenţi, afectaţi

Acneea este o boală de piele care apare de obicei pe faţă, piept, spate şi umeri, zone care au mai multe glande sebacee. Deşi problema poate afecta atât bărbaţi, cât şi femei la orice vârstă, cunoscându-se că aproximativ trei sferturi din persoanele cu vârste cuprinse între 11 şi 30 ani au avut acnee la un moment dat, tinerii suferă de acnee pentru mai mult timp – în mare din cauza aşa-numitei „furtuni hormonale”.

Bacteriile sunt de vină

„Foliculii de păr sunt conectaţi la glandele sebacee, care secretă o substanţă uleioasă (sebum) necesară pentru a lubrifia părul şi pielea. În mod normal, sebumul călătoreşte de-a lungul firelor de păr şi ajunge prin deschiderile foliculilor pe suprafaţa pielii. Atunci când corpul produce o cantitate în exces de sebum şi celule de piele moartă, în combinaţie, acestea două pot bloca foliculii de păr. Ele vor forma un dop moale, creând un mediu în care bacteriile se pot dezvolta. În cazul în care porii înfundaţi sunt infectaţi cu bacterii, rezultă inflamaţia.

Care sunt leziunile caracteristice
– Punctele albe, sau comedoane închise, care rămân sub piele şi sunt foarte mici;
– Puncte negre, sau comedoanele deschise, vizibile pe suprafaţa pielii. Amintiţi-vă că un coş negru nu este cauzat de murdărie, ci de oxidarea sebumului în orificiul glandelor şi firului de păr, astfel că spălarea feţei cu insistenţă la vederea punctelor negre nu va fi de ajutor;
– Papule, vizibile pe suprafaţa pielii. Acestea sunt mici umflături, de obicei roz;
– Pustule, vizibile şi ele pe suprafaţa pielii. Acestea sunt de culoare roşie la bază şi au puroi în partea de sus;
– Noduli, care sunt coşuri mari, solide. Această formă de inflamaţie este dureroasă şi incorporată adânc în piele;
– Chisturile, vizibile pe suprafaţa pielii. Ele sunt dureroase şi umplute cu puroi şi pot cu uşurinţă să provoace cicatrici.

Citeste si:

Menta vindecă acneea
Argila elimină imperfecțiunile tenului. Lecție de frumusețe
Acneea adultului, un mister în lumea medicală

Comments

comments

Previous:

Secretul unei posturi perfecte

Next:

Călcâie de invidiat

You may also like

  1. Pentru cosuri e bun si derminaxul, un produs din plante care ajuta si la detoxifierea organismului.

Post a new comment