Dermatita atopică

09 October of 2014

Dermatita atopică este a doua cea mai întâlnită cauză pentru care oamenii vin la dermatolog. Afectează 50 de milioane de europeni și 20% dintre copii. Este o afecțiune cronică ereditară și apare atunci când bariera cutanată este slăbită, iar microbiomul este dezechilibrat. Se manifesă prin piele uscată, mâncărime și puseuri.

LaRochePosay-0683 Lipikar def6 cmyk

Știați că 15-30% dintre copii suferă de o formă sau alta de dermatită atopică? Dintre adulți doar 2-10% se confruntă cu această problemă, care apare de regulă în primele 6 luni de viață în 45% dintre cazuri, în primul an la 60% dintre ele și 80% dintre cazuri o dezvoltă până la vârsta de 5 ani. E bine totuși că 70% dintre toate aceste cazuri intră în remisie până în adolescență.

Cu toate astea, dacă ai un copil care suferă de dermatită atopică, nu e deloc o bucurie. Sugarii pot prezenta exeme acute pe obraji sau scalp, copiii pe trunchi, gambe, brațe și antebrațe, sau în flexuri. În cazul adolescenților și adulților, dermatita atopică apare sub formă de eczema cronică cu lichenificare în zonele flexurale, gât sau regiunea nucală.

Dermatita atopică are un impact semnificativ asupra calității vieții. 50 de milioane de oameni din Europa sunt afectați de probleme ale pielii atopice. 58 % dintre copiii cu atopie prezintă tulburări de somn, 73 % dintre părinți cred că atopia copilului le afectează relațiile de familie și 85 % cred că le afectează și propria stare emoțională.

De ce este afectată pielea în anumite zone?

În mod normal bariera fizică cutanată blochează microorganismele și agresiunile fizice. Scutul biochimic constitutiv inhibă proliferarea microorganismelor, iar sistemele de recunoaștere ale antigenelor identifică intrarea microorganismelor patogene, activează răspunsul imunologic și pe cel celular.

La persoanele care suferă de dermatită atopică, microbiomul cutanat (= totalitatea microbilor și elementelor genetice ale acestora în cadrul unui mediu particular de viață) este dezechilibrat. Dispar anumite bacterii și se înmulțesc altele. Pentru a-l echilibra la loc, este nevoie nu doar de medicamente, care acționează din interior, ci și de anumite creme care să emolieze porțiunile afectate și să reducă descuamarea și senzația de mâncărime. Iar acest lucru se face cel mai bine nu doar acționând la suprafață, ci mergând în profunzime. Se recomandă creme precum Lipikar Baume AP+, care conține bacteria Aqua posae filiformis, o bacterie ce echilibrează microbiomul pielii și care stimulează apărarea antimicrobiană și imunitatea pielii.

 

Comments

comments

Previous:

Plante care trateaza durerea

Next:

Undeva în lume, o femeie moare în fiecare minut din cauza cancerului de sân

You may also like

Post a new comment