Delta Dunării – Popas în paradisul apelor

12 October of 2012

Foto: Cristian Niculescu


Una dintre cele mai importante rezervații naturale din Europa, în suprafață de 2680 km²

Al doilea fluviu al continentului ca lungime după Volga, Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră, străbate 10 țări și 4 capitale europene, parcurgând mai mult de o treime din lungimea sa doar pe teritoriul României. Primul istoric care a amintit de locul vărsării Dunării referindu-se la o minunată deltă a fost Herodot, descriind traseul parcurs de flota persană a lui Darius prin Pontul Euxin.

Foto: Cristian Niculescu


De la origini
Prin cele trei brațe ale sale – Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe –, Dunărea formează la îmbinarea cu întinsul azuriu al Mării Negre o zonă de câmpie umedă cu grad ridicat de fragmentare, compusă din grinduri fluviale, maritime și continentale.
Cu depozite de vârstă paleozoică, jurasică sau cuaternară, Delta Dunării cunoaște o permanentă transformare, crescând anual cu peste 30 de metri pătrați, ca urmare a numeroaselor tone de aluviuni aduse de fluviu spre gura de vărsare.

Foto: Cristian Niculescu


Flora și fauna
Inclusă din anul 1990 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Delta Dunării adăpostește peste 1.200 de specii florale și beneficiază de prezența a numeroase viețuitoare acvatice și înaripate.
Plaurul, vegetația dominantă, este specifică stufăriilor masive, din plante acvatice, resturi organice și pământ formând zăvoaie și insule plutitoare de diferite mărimi. Deoarece doar 13% din suprafața totală este formată din uscat, peste 95% din fauna acvatică europeană și-a creat, în timp, sălașuri prin aceste locuri. Alături de colonia pelicanilor, cea mai mare din Europa, stârcii, cormoranii, pescărușii sau lopătarii sunt doar câteva din cele peste 300 de specii ale Deltei, ce formează 80% din avifauna României.
Turiștii se pot delecta, indiferent de loca­ția aleasă (Sulina, Chilia sau Sf. Gheorghe), cu minunățiile bucătăriei tradițio­nale lipo­venești, celebre datorită preparatelor sale din pește, cu observarea și fotografierea faunei și a florei, precum și cu petrecerea pe plajă a unor zile minunate.

Foto: Cristian Niculescu


Transport și cazare: Pentru cei care folosesc autoturismul, ulti­ma stație în drumul către Delta Dunării nu poate fi decât Tulcea. De aici, lăsând mașina în parcări amenajate (10–12 lei ziua de parcare), turiștii se pot îmbarca pe vase de pasageri, catamarane sau nave rapide (35–50 de lei de persoană Tulcea–Sulina). Cazarea în Delta Dunării este una variată, în ultimii ani creându-se mai multe siste­me de cazare. Prețurile pornesc de la 120–150 de lei camera dublă.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Destinație Bulgaria

Next:

Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”

You may also like

Post a new comment