Delta Dunării, raiul din stufăriș

06 January of 2010

Foto: www.antrec.ro; www.vacantelatara.ro

Albastrul pur al Dunării pare a se uni la linia orizontului cu cerul limpede de vară.
Acoperind o su­pra­față de 4180 km², cu peste 1200 de specii florale și beneficiind de prezența a numeroase vie­țuitoare acvatice și înnaripate, Delta Dunării reprezintă cea mai nouă formă de relief a țării și, totodată, una dintre cele mai importante rezerva­ții naturale din întreaga Europă.

Origine și formare
Al doilea fluviu ca mărime de pe continent după Volga, Dunărea, izvorând din Munții Pădurea Neagră, străbate 10 țări și 4 capitale europene, mai mult de o treime din parcursul său fiind pe teritoriul României. Primul istoric ce amintește de locul vărsării Dunării prin minunata sa deltă este Herodot, cel care descrie traseul stră­bătut de flota persană a lui Darius prin Pontul Euxin. Prin cele trei brațe ale sale, Chilia, Sulina și Sf.Gheorghe, Dunărea formează la îmbinarea cu întinsul azuriu al Mării Negre o zonă de câmpie umedă cu grad ridicat de fragmentare, compusă din grinduri fluviatile, maritime și continentale. Cu depozite de vârstă paleozoică, jurasică sau cuaternară, Delta cunoaște o permanentă transformare, crescând anual cu pes­te 30 m², ca urmare a tonelor de aluviuni depuse de Dunăre.

Flora și fauna
Inclusă din 1990 pe lista patrimoniului mondial UNESCO, Delta Dunării constituie un adevărat paradis floral și faunistic. Plaurul, vegetația predominantă, este specifică stufăriilor masive, formând din plante acvatice, resturi organice și sol zăvoaie și insule plutitoare de diferite mărimi. Ca urmare a faptului că doar 13% din su­prafața totală este formată din uscat, peste 95% din fauna acvatică europeană și-a creat în timp sălașuri prin aceste locuri. Alături de colonia pelicanilor, cea mai mare din Europa, stârcii, cormoranii, pescărușii sau lopătarii sunt câteva dintre cele peste 300 de specii formând 80% din avifauna României.
Turiștii pot alege alături de numeroasele trasee disponibile de-a lungul brațelor Dunării, bucuria degustării bucătăriei tradiționale lipovene, celebre prin preparatele sale din pește, sau escaladarea cu ușurință a bătrânilor Munți Măcin aflați în apropiere.

Modalități de transport
Indiferent de ruta aleasă, de locul de plecare sau de des­tinația dorită, în Delta Dunării firmele particulare de transport oferă mai multe variante de acces prin intermediul căilor navale. Cu prețuri între 5 și 35 de lei de persoană, se poate ajunge de la Tulcea la Mahmudia, la Sf.Gheorghe, la Chilia, la Sulina sau la Mila 23.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Litoral, mare, soare și istorie

Next:

Valea Oltului, basm și realitate

You may also like

Post a new comment