
Credit foto: Arhiva ACCA
E tânără, entuziastă, perfecționistă, realizată profesional și personal. Unde mai pui că e frumoasă, sociabilă și spirituală? În plus, e convinsă că orice faci e degeaba dacă nu îi ajuți pe cei care nu au avut norocul tău!
Se numește Andreia Stanciu și va împlini anul acesta 32 de ani. „Din martie 2006 lucrez pentru cea mai mare asociaţie internaţională de contabilitate, Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), cu sediul în Marea Britanie şi cu peste 80 de birouri și centre locale în lume. Am fost prima persoană angajată de această instituție în România, în scopul demarării activității în regiune şi, iată, după 6 ani, sunt responsabilă de activităţile ACCA în Europa de Sud-Est“, spune dna Stanciu.
ACCA oferă cea mai cerută calificare contabilă la nivel internaţional – există peste jumătate de milion de persoane în întreaga lume înscrise pentru a obţine aceste calificări sau care deja le-au obţinut şi au devenit membri ACCA. „Dintre aceştia, aproximativ 5000 sunt români. Practic, sarcina biroului local este să facem cât mai cunoscute avantajele calificărilor ACCA.“
Venind dintr-o familie de absolvenţi ai Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi fiind copil unic, nu a existat niciun semn de întrebare asupra viitoarei sale cariere. „Am avut marea şansă de a fi admisă în prima serie bilingvă (română –engleză) a Şcolii Generale «George Coşbuc» în clasele V–VIII, la cea mai bună clasă cu profil engleză a Liceului Economic «Nicolae Kretzulescu», pe care l-am terminat cu una dintre cele mai mari note la bacalaureat.
Apoi am fost acceptată la Facultatea de Studii Economice în Limbi Străine – secţia engleză din cadrul ASE, pe care am terminat-o tot cu una dintre cele mai mari note la licenţă. Am avut tot timpul curiozitatea de a afla mai multe, de a mă perfecționa. Când eram mică îmi plăcea foarte mult să citesc şi niciodată nu mi s-a părut învăţatul o corvoadă. Tot acest parcurs a însemnat totuşi multă muncă şi ambiţie. Părinţii mi-au insuflat pasiunea pentru lucrul bine făcut și etica muncii, care mă călăuzesc şi acum“.
Din timpul facultăţii a început să lucreze la Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Șase ani și-a desfășurat activitatea în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale, pe care apoi l-a condus o perioadă. „Prof. univ. dr. Marin Toma, preşedintele CECCAR, a crezut în mine şi m-a susţinut, ceea ce pentru mine a însemnat o perioadă de creştere profesională extraordinară.“
Colectivul ACCA în România numără acum 4 persoane, aceleași de când au fost înființate posturile respective. „Cred că asta spune multe despre faptul că ACCA reprezintă nu numai calitatea în educaţie la nivel internaţional, dar şi în cele mai bune practici ca angajator. Echipa noastră coordonează activitățile ACCA în România, Moldova, Bulgaria şi Grecia, reprezentând interesele a aproximativ 9000 de membri și studenți ACCA în această regiune.“
Amuzant e că, deși pentru 8 ani educaţia i s-a concentrat pe contabilitate (liceu şi facultate), iar timp de 12 ani a lucrat cu profesionişti contabili (CECCAR şi ACCA), niciodată nu a practicat contabilitatea. „Totuşi, cunoştinţele acumulate mi-au folosit mult atât în gestionarea unui birou mic, dar cu activităţi numeroase, cât şi în a avea discuţii în cunoștință de cauză cu oameni la toate nivelurile, încât nu regret deloc faptul că am învăţat contabilitatea atât de bine!“ De altfel, de câţiva ani își continuă studiile cu o calificare ACCA, pe care o va finaliza chiar anul acesta.
„Din fericire, toate obstacolele din parcursul meu au ţinut strict de depăşirea propriilor limite, nu a trebuit să înving vreun alt fel de adversitate. M-am născut în Bucureşti, familia mea a avut suficiente venituri încât să ducem un trai liniştit, iar bunica din partea mamei i-a ajutat pe părinţi să mă crească. Profesional, am avut șansa de a întâlni adevărate surse de inspirație – oameni dedicați, care au o viață profesională și personală foarte bogată, dar care în același timp își alocă timp pentru a promova valorile în care cred, educația fiind primordială.“
Marea satisfacţie pe care o are reprezentând ACCA în Europa de Sud-Est este că poate influenţa în mod pozitiv vieţile multor tineri, arătându-le ce pot dobândi cu o calificare internaţională în regiune, şi asta într-un mod foarte accesibil atât din punct de vedere financiar, cât şi al flexibilităţii timpului. „De asemenea, sunt fericită că pot lucra atât cu oameni care au ajuns în cel mai înalt punct al carierei, cât şi cu tineri din universităţi.“
Din ce în ce mai multe companii încep să perceapă beneficiile pe care le oferă această calificare. În România, mai există un avantaj: au fost încheiate acorduri cu cele 2 corpuri profesionale naţionale,
Corpul Experților Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România şi Camera Auditorilor Financiari din România, în baza cărora membrii ACCA beneficiază de facilităţi în procesul de obţinere a calificărilor oferite de către acestea. Astfel, un membru ACCA ar putea deveni expert contabil sau auditor financiar susţinând şi trecând un interviu în cadrul CECCAR sau CAFR, examenele fiindu-i echivalate.
„Sunt conştientă de norocul pe care îl am şi cred că este important să te opreşti din când în când pentru a-ți evalua parcursul profesional şi personal. Vei realiza că multe din jurul tău, care-ți asigură confortul psihic (sănătatea familiei, prietenii care te înconjoară) nu depind neapărat de tine şi de aceea, atunci când le ai, trebuie să le apreciezi enorm şi să nu crezi că sunt garantate. Această analiză e necesară nu doar pentru că trebuie să ai linişte şi echilibru în viaţa de zi cu zi, ci și pentru a face schimbările necesare atunci când constați că nu ți-ai atins obiectivele propuse.“
Porți deschise
✽ACCA (accaglobal.com ) este cea mai mare asociaţie profesională contabilă globală, care are în acelaşi timp şi cea mai rapidă creştere: peste 424.000 de studenţi şi 147.000 de membri în 170 de ţări; la fiecare 5 minute cineva, în lume, se înscrie pentru a obţine una dintre calificările profesionale oferite.
✽Calificarea ACCA este deschisă tuturor celor care au ambiţia şi abilitatea de a trece cele 14 examene dificile susținute în limba engleză, în aceeaşi zi în întreaga lume. Examinările şi cerinţele de experienţă sunt identice indiferent de locul în care se pregătesc studenţii: Europa, America de Nord sau Asia.
✽Avantajele membrilor ACCA: aceștia vor fi recunoscuţi de către angajatori cam peste tot în lume ca având calificarea contabilă internațională. Succesul calificărilor ACCA este derivat din faptul că acestea sunt calificări de business de nivel înalt, care le oferă persoanelor ce le obţin cunoştinţele şi expertiza necesare pentru a reuşi în orice poziţie financiară, contabilă şi de audit, indiferent de industria sau compania pentru care lucrează, în toată lumea.
✽În România, examenele pot fi susținute la București, Iaşi, Timişoara şi Cluj.
Cătălina Oprea
Întregul material îl poți citi în numărul 8/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.
Comments

Previous:
“Fără familie, profesia nu înseamnă nimic”

Next:
“Am crezut că se alintă, când de fapt era bolnavă”
You may also like
-
04 Sep
O poveste de succes în spatele unui pahar cu vin
Reportaje și interviuriCuriozitate, modestie, calități de fin psiholog, calități comerciale, dar și șarm. Iubește și înțelege arta ...
-
01 Feb
Viața la second hand, o altă formă de recuperare, recondiționare, refolosire
Reportaje și interviuriVremurile pe care le trăim ne-au învățat și pe noi, românii, ce înseamnă „recuperare, recondiționare, ...
-
21 Mar
“Nu mi-e rușine că am făcut și munci de jos”
Reportaje și interviuriA absolvit o facultate, dar nu și-a găsit decât munci necalificate. Însă nu a renun ...
-
08 Dec
Fața nevăzută a măștilor de clovn
Reportaje și interviuri„Am venit în România cu o valiză, pentru 45 de zile. Am rămas 15 ani“. ...