Începi, în ultima vreme, să regăsești la tine parcă gesturi, ticuri verbale sau chiar comportamente ale mamei tale.
De câte ori nu ne plac anumite lucruri la noi, dăm vina pe cineva, de regulă, pe părinți. „Semăn cu mama“, spun reprezentantele sexului frumos, „ea a fost întotdeauna încăpățânata familiei.“ Sau: „Ce vină am eu că nu mă pot impune în fața soțului meu? Nici mama nu putea, semăn nu ea. Așchia nu sare departe de trunchi.“
De multe ori, temperamentul și caracterul părinților sunt o scuză bună pentru a ne complăcea într-o situație sau a ne amăgi că totul e prestabilit și de neschimbat. În realitate, de la părinți împrumutăm obiceiuri, comportamente, atitudini, chiar dacă ne-am jurat că noi o să fim altfel, pentru că ei sunt cei care ne-au educat și implicit reprezintă primele modele în viață! Dar nimic nu este bătut în cuie. Putem păstra ce ne aranjează și putem schimba ce nu ne place, dacă vrem cu adevărat.
Exemplu: „Când eram copii, nu plecam în vacanță până ce casa nu era curată, lenjeria spălată și totul pus la punct. Mama nu concepea altfel. Atunci mi se părea o nebunie, acum mă comport identic! Dacă nu e totul pus la punct, nu pot să plec.“ (Corina, 37)
Adolescentă fiind, ți-ai promis că, atunci când o să te faci mare, ai să eviți cele mai neplăcute trăsături și obiceiuri ale mamei. Numai că în viața adultă te porți exact ca ea…
Exemplele de obiceiuri care nu ne plac, dar pe care le practicăm în virtutea inerţiei, sunt nenumărate.
Cum preiei comportamentul?
Trăsăturile noastre sunt o combinație între genetic și dobândit. Trăsăturile fizice pot fi preluate genetic. Trăsăturile psihice și cele legate de abilități sunt legate de educația și modelele pe care ni le transmit părinții noștri.
Obișnuința este a doua natură: văzând aceleași lucruri zilnic, ajungem să le asimilăm, devenind automate. Dacă mamele noastre nu au acordat prea multă atenție vestimentației și accesoriilor, mersului la cosmetică sau nu aveau program săptămânal de manichiură, este posibil să ne trezim că și noi suntem neglijente. Suntem obsedate de curățenie, pentru că așa am crescut, cu „ia firimitura de pe jos“. Suntem cicălitoare pentru că mama a avut un stil cicălitor. Unele dintre noi conștientizează modelul preluat, altele nu. Unele vor să fie altfel, altele nu vor sau nici nu-și dau seama că sunt copie la indigo a modelului parental. Numai când putem identifica clar ceea ce nu ne place în comportamentul nostru putem schimba ceva.
Ne place ce vedem în „oglindă“?
Te enervează când vezi la mama exact ce nu îți place la tine şi atunci simți nevoia să o sancţionezi. Există și reversul medaliei: „Semăn cu mama, ea are un talent deosebit de a face lucrurile să meargă bine.“ Firile pozitive observă imediat calităţile ce se transmit de la mamă la fiică.
Talentul de a găti, cochetăria, simţul practic, înclinaţia spre dans sau spre ştiinţe exacte pot fi calități de care să fim mândre. Asemănarea cu mama ta va fi observată mai întâi de cei din familie, mai ales de copii. Dacă tu te mai menajezi și încerci să-ți găsești scuze, cu copiii nu e de glumit, ei ți-o spun în față: „Mamă, ai început s-o iei pe urmele lui mamaie!“ Iar atunci sigur este semn că merită să fie ascultați.
Toţi avem defecte, dar și calități!
Dacă, de exemplu, vrei să nu-ți mai cicălești copilul cum te cicălea mama ta, notează zilnic într-un caiet ce faci pentru asta concret: cum înlocuiești cicălirea cu dialogul, de câte ori te abții să nu intri într-un nou cerc vicios. Observă schimbarea și continuă. Un obicei, pentru a fi asimilat, are nevoie de repetiție îndelungată (cca 3 luni). Foloseşte empatia: amintește-ți ce îți plăcea și ce nu când erai mică, pentru a evita tiparul. Ceea ce contează cu adevărat este că mamele sunt și ele parte din personalitatea noastră.
Text: Oana Pescaru
Comments
You may also like
-
17 Feb
Adopția, avantaje și dezavantaje
CopiiProcesul adopției presupune o serie de avantaje și dezavantaje. Pentru ca ea să fie o ...
-
20 Oct
Disfuncția erectilă și viața de cuplu
Relații și sexMai mult de 75% dintre bărbaţi ar fi dispuşi să urmeze un tratament pentru disfuncția ...
-
16 Mar
TVR relansează emisiunea Teleșcoala, pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a
CopiiDupă aproape patru decenii, emisiunea „Teleşcoala” se întoarce la TVR 2 într-o formă modernă, adaptată ...
-
09 May
Divortul si efectele lui asupra copilului
CopiiCând te căsătorești, legământul este „pentru totdeauna, la bine şi la rău“; nicidecum nu te ...