De unde înveți meseria de părinte?

08 September of 2014

Credit foto: Arhiva personală

Credit foto: Arhiva personală

Delia Lungu: “Ești părinte bun sau devii? Cu siguranță, aceasta este o întrebare importantă. Îi auzim des, mai ales pe cei mai în vârstă spunând: «Mie nu mi-au trebuit cursuri și nici cărți pentru a te crește. Tu de ce ai nevoie de aceste lucruri?» Potrivit unui sondaj realizat pe SuntParinte.ro, la întrebarea «Consideri că este mai greu să fii părinte azi decât pe vremea când erai tu copil?“, 69% au răspuns da, 21%, nu, 10%, nu mă pot pro­nunța.
Și totuși, de unde se poate învăța meseria de părinte? Cu siguranță, experiența în sine este plină de oportunități de a «crește» ca părinte, dar uneori este nevoie și de ajutoare. Nu devenim automat părinți grozavi prin simplul fapt că avem un copil. De multe ori nu știm cum să procedăm. În această situație, de unde învățăm meseria de părinte? De la părinții noștri, de la ceilalți, dar și de pe site-urile de parenting, din cărți, de la experți, din media, de la workshopuri, de pe rețelele de socializare.
Să nu uităm însă că este posibil să învățăm cele mai multe lucruri chiar de la copiii noștri. Toți părinții se așteaptă să-și in­flu­ențeze copiii, dar mulți sunt surprinși să vadă că a fi părinte este de fapt un drum cu două sensuri: dus-întors.
Pe site-ul SuntParinte.ro încercăm să punem la dispoziție, în mod gratuit, cât mai multe resurse care să-i ajute pe părinți. Pot include aici ghidurile: Ghidul Banilor, care informează părinții asupra metodelor eficiente de a-i oferi copilului edu­cație la nivel financiar, Ghidul Timpului, care oferă sfaturi şi recomandări pentru organizarea timpului, Ghidul Edu­caţiei Sexuale, o discuţie sensibilă, însă importantă în dezvoltarea copilului; Ghidul Cal­cula­to­rului, cu argumente care urmăresc să transforme experienţa copilului cu computerul într-una constructivă, de cunoaştere. Nu în ultimul rând, Ghidul Temelor pentru acasă, care conţine o serie de sfaturi şi recomandări ale educatorilor (învăţători şi psihologi specializaţi în terapie familială şi psihologia copilului), pentru ca temele să nu devină o problemă pentru întreaga familie!  Le mai oferim pă­­rinților 130 de minighiduri pe subiecte arzătoare pentru părinți: încrederea în sine, motiva­ția pentru învă­țare, inteligența emoțională, metode de învățare, rivalitatea între frați.“ Delia Lungu, Product Manager & Psiholog  SuntParinte.ro.

Anda Leu: “Merg pe ideea că atunci când devii părinte trebuie să începi să te autoeduci în anumite privințe pentru a deveni model demn de urmat de către puiul tău. Sunt de părere că alții îți spun cum ești după ce fel de copil crești. Și atunci să ridicăm standardele și să fim mai exigenți în primul rând cu noi înșine și apoi cu micuții. Trebuie să explicăm pe măsura înțelegerii lor, dar să îi și lăsăm să se confrunte cu situații mai delicate, pentru a învăța pe cont propriu. Restul rămâne pe seama lor și poate cândva ne vor mulțumi pentru felul în care i-am crescut.“ Anda Leu – mămică a 2 minuni: de 8 ani și 1 an

Alexandra Varnava: “Pentru mine nu-i «școală» mai bună decât cea de a fi mamă. E incredibil cât de mult am învățat în acești patru ani și trei luni. Un proces de schimbare și evoluție! Totul a început când Ionuț avea un an și l-am descoperit pe terapeutul/autorul danez Jesper Juul. Cartea lui, «Your Competent Child» (o aștept cu sufletul la gură și-n limba română), mi-a schimbat complet viziunea și relația cu copilul, dar și cu cei din jur. Cel mai greu îmi este să uit de… control. Să accept că nu pot fi toate așa cum le vreau eu și că Ionuț, dacă ar fi trebuit să fie controlat, ar fi venit la pachet cu o telecomandă. Să vă dau un exemplu. Într-o dimineață ne pregăteam de plecare. I-am ales hainele și l-am chemat să se îmbrace. Le-a privit și le-a pus pe rând la loc, iar apoi și-a ales singur ce voia să poarte. «Ioane dragă, dar astea două nu se potrivesc!», «Mie-mi place cum arată.» Am mai încercat o dată: «Dar nu se potrivesc!», iar răspunsul m-a pus la punct: «Nu contează. Mie-mi plac așa. Și tu zici mereu că mie trebuie să-mi placă, nu-i așa?» Îmi place când cele ce-i spun, când cele pe care le vreau să i le pun în «bagaj», pentru viață, se întorc și mă surprind.“ Alexandra Varnava, mămica lui Ionuț (4 ani) și bloggeriță (ouzoland.com)

 

Cătălina Oprea

Comments

comments

Previous:

O poveste de succes în spatele unui pahar cu vin

Next:

Acasă, în paradis…

You may also like

Post a new comment