De la „nu pot“ la „pot și sunt ok“. Lecții de parenting

01 April of 2020

Modelul de parentig american a împrumutat și a adoptat în ultima vreme teoriile care ajută la dezvoltarea personală a adultului, adaptând conținutul pentru cei mici. Stilul, privit cu bucurie de unii și cu adversitate de alții, are totuși și puncte de vedere bune, care pot fi aplicate în cazul copiilor. Dar pentru că nu toți copiii sunt la fel, așa și rezultatele pot fi diferite.

Afirmații pozitive

Afirmațile pozitive sunt o formă de dialog și de gândire menită să crească respectul de sine atât al copiilor, cât și al adulților. Cercetătorii americani, specialiști în parenting au ajuns la concluzia că atunci când sunt repetate des, afirmațiile pozitive creează o stare de optimism care poate contribui la câștiguri în respectul de sine și în gândirea pozitivă generală. Când o persoană își spune că poate să muncească din greu și să depășească provocările, ea își înlocuiește de fapt gândurile negative cu cele pozitive, care-i conferă o stare de fericire și ajută la creștrea încrederii în sine. Copilul învață astfel că are abilitățile și cunoștințele pentru a fi capabil, încrezător și amabil, chiar și în fața obstacolelor.

Cum să folosești puterea afirmațiilor

Poți utiliza afirmațiile pozitive cu copilul tău pentru a încuraja tipare pozitive de gândire și pentru a construi o mentalitate sănătoasă de creștere și dezvoltare. Teoria afirmațiilor funcționează atunci când acestea sunt practicate în mod constant, deci este nevoie să creezi o rutină în jurul afirmațiilor pozitive în casa ta și să-ți înveți copilul să o practice de mai multe ori pe zi.

Să dăm un exemplu concret

Imaginează-ți că cel mic nu reușește să construiască o machetă din Lego. În loc să-i spui că a făcut mai multe greșeli nerespectând schema (situație din care va înțelege că nu este capabil și va deveni frustrat), explică-i doar că aceste greșeli îl pot ajuta să îndrepte situația, să termine construcția și, cel mai important, că din erorile comise va învăța ca pe viitor să nu le mai repete. Încurajează copilul să ducă jocul până la final, să persevereze și să nu se dea bătut de câteva piedici, peste care poate trece cu mai multă atenție. Aceste gânduri pozitive se pot adapta pentru orice situație și este foarte important ca ele să fie repetate constant, chiar și în absența jocului.

Întărește-i ideea că poate să facă tot ce-și pune în minte, iar propoziții ca: “Îmi place felul în care ai încercat atât de mult de unul singur înainte să-mi ceri ajutorul. Ai fost atât de aproape…” sau “Greșelile sunt bune. pe mine mă ajută să cresc. Ele mă învață ce trebuie să știu!” sunt extrem de utile din punct de vedere psihologic și cresc în timp stima de sine a celui mic. Integrarea acestor afirmații pozitive în rutina voastră de zi cu zi îl va ajuta pe copil să-și cunoască limitele și cum să le depășească, valoarea și, mai ales, faptul că are capacitatea de a schimba lucrurile dacă vrea.

Citeste si:

Articol exclusiv online, text: Ada Oprea/ Foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Ești sau nu o femeie ALPHA?

cupluri celebre care au gemeni, nou-nascut

Next:

Cupluri celebre care au gemeni

You may also like

Post a new comment