De ce te simți abătută și neproductivă iarna? Cum să combați cu succes efectele vremii reci

09 November of 2016

Când iarna îți afectează starea de spirit, există câteva soluții care îți garantează buna dispoziție. Până acum probabil nu ai acordat acestor factori atenția cuvenită, însă ei sunt extrem de importanți.

Ai observat că toamna și iarna te simți mai abătută? O mulțime de persoane se plâng că  vremea rece și mohorâtă le afectează starea de spirit, le răpește puterea de concentrare și le dă o stare permanentă de somnolență. Chiar și psihologii au studiat impactul pe care îl are vremea rece asupra oamenilor și au concluzionat că este cât se poate de real. Melancolia și tristețea pe care le simți în timpul iernii au fost numite de psihologi tulburare afectiva sezonieră, iar unii specialiști îi spun mai simplu depresie de iarnă.

Foarte multe persoane suferă de ea, însă există câteva modalități prin care îi poți contracara efectele și te poți simți din nou bine și plină de energie. Iată la ce trebuie să fii atentă:

  • Temperatura din casă. Care este valoarea perfectă?

Faptul că afară este frig și trebuie să porți haine groase și incomode se numără printre neplăcerile provocate de iarnă, iar uneori chiar și în casă simți că te ia frigul. Temperatura ideală din casa ta în timpul iernii este de 22 de grade Celsius. Pe timpul nopții, temperatura poate fi mai mică, de 20 de grade, pentru că oricum vei dormi învelită. Atenție, deși mulți dintre noi suntem tentați să creștem temperatura din casă în timpul nopții, în realitate căldura excesivă poate provoca un somn neliniștii și agitat, așa încât te vei trezi obosită.

Când vine vorba despre căldura din casă, bineînțeles că cel mai important factor este tipul de calorifer pe care îl ai în locuință. Materialul din care este făcut vine cu caracteristici proprii, iar oțelul este alegerea cea mai bună dacă vrei ca locuința ta să se încălzească repede. Aruncă un ochi printre aceste calorifere de otel, și vei înțelege de ce sunt ele alegerea cea mai bună pentru casa ta, dar și de ce sunt printre cele mai populare. Cu ele căldura se distribuie bine în toată casa, pentru că se încălzesc foarte repede.

  • Luminozitatea, esențială pentru starea de spirit. Ce trebuie să faci?

Unul dintre motivele pentru care ne simțim lipsite de energie în timpul iernii este lipsa luminii. Corpul nostru lucrează după regulile naturii – pe lumină este activ, iar când se lasă seara este pregătit de somn. Problema în timpul iernii este că se întunecă devreme și chiar și în timpul zilei lumina este slabă.

Ai nevoie de lumină caldă, distribuită uniform în casă. La birou este de preferat să îți așezi pe masă o lampă, așa încât să nu simți că te ia somnul în timp ce lucrezi. O altă schimbare binevenită este înlocuirea becurilor pe care le ai în casă cu unele de o intensitate mai mare. Vei simți rapid schimbarea în bine.

  • Alimentația trebuie controlată mai bine

Dacă în sezonul cald alimentația ta se bazează pe legume și fructe proaspete, iarna ele sunt înlocuite cu mâncăruri procesate, care nu au aceleași valori nutritive. Acordă o grijă sporită numărului de calorii consumate, ele influențează starea ta, mai ales dacă le consumi seara, înainte de culcare.

Nu îți schimba radical alimentația de la vară la anotimpul rece, există o mulțime de legume pe care le poți consuma și iarna – morcovi, varză, broccoli, iar în ceea ce privește fructele, ai la dispoziție citricele. Dacă vrei să ai energie și o putere de concentrare optimă, e neapărat necesar să mănânci sănătos.

  • Cum te protejezi de afecțiunile de sezon?

Răceala și gripa nu sunt afecțiuni grave, însă asta nu înseamnă că nu sunt deranjante. Cum ai putea să fii binedispusă când nu te simți bine din punct de vedere fizic? Protejează-te cât mai bine de bolile de sezon, ajutându-ți sistemul imunitar. Nu e nevoie să iei vitamine din farmacie, poți să-ți prepari acasă cocktailuri naturale pentru imunitate – cătină cu miere, ceai de lămâie, ceai de echinacea.

Știai că aceste lucruri îți influențează atât de mult starea și productivitatea? Tu cum te protejezi de obiei de efectele neplăcute ale sezonului rece?

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Previous:

Ora perfecta pentru medicamente. Tu le iei corect?

Next:

Dovedite de medici. 4 obiceiuri care îți garantează o dantură sănătoasă și strălucitor de albă

You may also like

Post a new comment