De ce plătești mult la întreținere iarna. 4 greșeli care îți măresc facturile

30 October of 2017

Iarna, facturile la întreținere cresc enorm pentru unii proprietari, care ajung să plătească chiar și de trei ori mai mult decât pe timpul verii. Cu toate că în anotimpul rece se adaugă costurile cu încălzirea locuinței, acestea sunt nejustificat de mari uneori.

De vină este și creșterea prețurilor la gigacalorie, la energia electrică sau la gaze, însă în unele cazuri valoarea facturilor este direct influențată și de comportamentul proprietarilor. Dacă vrei să plătești mai puțin iarna aceasta la întreținere, iată ce greșeli trebuie să eviți:

Plătești toate pierderile din sistemul centralizat de distribuție a energiei

În blocurile în care unii proprietari s-au debranșat și și-au instalat centrale termice, aceia care încă depind de regia autonomă sunt obligați să suporte în costul facturilor și pierderile de căldură din sistem. Rețeaua veche de țevi și defecțiunile care nu au fost reparate la timp au dus la încărcarea facturilor la întreținere peste posibilitățile de plată ale multora. Din acest motiv, tot mai mulți locatari preferă să scape de griji și să își instaleze astfel de centrale termice pe gaz, cu ajutorul cărora își pot reduce factura la încălzire chiar și cu 50%.

Pe de altă parte, cei care locuiesc la casă se află adeseori în imposibilitatea de a avea acces la căldura furnizată de regiile autonome. Pentru ei, apariția pe piață a unor centrale termice pe lemne, la prețuri tot mai mici, a fost o adevărată salvare. Spre deosebire de alte soluții de încălzire, aceasta nu este foarte costisitoare, iar proprietarul este cel care controlează cât de cald își dorește să fie în casă.

Nu ai izolat deloc pereții locuinței tale

Izolarea termică este una dintre cele mai bune soluții pentru ca locuința ta să piardă mai puțină căldură iarna, iar frigul să nu mai pătrundă la fel de ușor. În primul rând, există numeroase soluții de izolare a camerelor și nu toate sunt costisitoare. Poți alege izolarea cu polistiren expandat sau extrudat, cu spumă de rășină, plăci cu adaos de poliuretan sau chiar o tencuială termoizolantă. Este suficient să izolezi doar pereții exteriori ai unei locuințe, pentru a simți o diferență considerabilă în modul în care casa ta reține căldura.

Ai amânat debranșarea de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice

Mulți proprietari sunt nemulțumiți de funcționarea sistemului centralizat de furnizare a agentului termic, însă au amânat adeseori să își instaleze o centrală termică în apartament și să scape de o grijă. Astfel, ei ajung să stea zile întregi în locuințe reci și să suprasolicite aerul condiționat sau să țină în priză caloriferele electrice, ajungând să plătească mult la curent.

Dacă te numeri printre ei, este important să știi că debranșarea de la sistemul centralizat ar putea fi interzisă. În Parlament a intrat în dezbatere o lege care aduce modificări asupra legii 325/2006 și care, odată adoptată, ar putea face imposibilă debranșarea. Astfel, cei care nu au apucat să își instaleze centralele de apartament vor deveni complet dependenți de regiile autonome de distribuție. Ori acestea nu sunt deloc ieftine și întârzie adeseori nepermis de mult livrarea agentului termic.

Reglezi termostatul caloriferelor pe temperatura maximă

Primul instinct atunci când intri într-o locuință răcoroasă este să dai căldura la maximum, convins că apartamentul sau casa se va încălzi mai rapid. Însă aceasta este o greșeală costisitoare, spun experții. Cât timp centrala ta este dotată cu un termostat, ai garanția că aceasta va încălzi locuința până când în încăperi se va atinge temperatura dorită. Sfatul specialiștilor este să reglezi termostatul pe o temperatură mai joasă și să nu îl închizi atunci când pleci de acasă. Astfel, costurile vor fi mai mici, iar în locuință se va păstra o temperatură constantă și confortabilă.

Dacă ții cont de aceste lucruri, locuința ta va fi mult mai confortabilă din punct de vedere termic, iar costul facturilor, unul suportabil. Tu cum îți încălzești casa? Care este costul mediu pe timpul iernii?

 

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Dmytro Zinkevych

Comments

comments

Previous:

Azi mâncăm sub cerul liber

bucatarie eficienta

Next:

7 idei pentru o bucătărie mai eficientă. Mici trucuri pentru orice gospodină

You may also like

Post a new comment