De ce iti rozi unghiile?

07 April of 2015

Rosul unghiilor a fost catalogat mereu drept un gest foarte urat. Este un tic care nu numai ca ii enerveaza pe cei din jurul tau dar creeaza si un aspect foarte neingrijit mainilor tale.

Onicofagia, sau pe intelesul tuturor: rosul unghiilor, este semnul unor afectiuni psihice, ca de exemplu, anxietatea sau depresia. Nu doar copiii isi rod unghiile ci si adultii iar efectele nu sunt frumoase: unghii deteriorate, foarte scurte, cuticule rupte pline de sange sau chiar infectate.

O iluzie de moment

Rosul unghiilor actioneaza ca un mecanism care te elibereaza de stres, dar asta e doar o iluzie care apare pe moment si care nu rezolva problema initiala. Cu toate acestea, oamenii isi rod unghiile si daca sunt foarte entuziasmati de ceva, nerabdatori sau daca sunt foarte plictisiti. Unii specialisti spun ca este un comportament care se invata in familie dar aproape toti doctorii sustin ca este un obicei dezvoltat pe un fond psihic cu probleme.

Gest involuntar

Cele mai multe persoane care isi rod unghiile, nu-si dau seama ca fac acest lucru. Este un gest reflex care te poate costa sanatatea, expunandu-te la infectii de tot felul. Ruperea pielitelor este dureroasa si lasa mainile tale intr-o suferinta continua. Psihologii spun, ca in general, persoanele perfectioniste sunt afectate de onicofagie. Ele se frustreaza usor, sunt mereu nelinistite, plictisite sau nesatisfacute cand lucrurile nu merg asa cum si-ar dori.

Cum scapi?

Metodele babesti, rar, au dat rezultate. Ma refer aici la ungerea degetelor cu diverse substante cu gust prost sau iute. Cu toate acestea, in farmacii exista astfel de produse dar care nu si-au demonstrat eficienta. Adultii incearca sa-si lacuiasca cu oja unghiile ca sa nu mai fie tentati sa bage degetele in gura, dar nici aceasta metoda nu da rezultate pentru ca presiunea psihica este mult mai puternica decat sentimentul de vinovatie ca unghiile nu mai arata frumos. Singura metoda care te scapa de rosul unghiilor este terapia psihologica sau, daca esti suficient de tare, propria terapie si incercarea de a afla de ce ai devenit dependent(a) de acest gest.


 (AO)

Comments

comments

Previous:

Nodul la san: alarma sau nu?

Apa plata cu lamaie

Next:

Beneficii nestiute ale unui pahar cu apa si miere

You may also like

Post a new comment