De ce este bună ozonoterapia?

15 May of 2017

De ce este bună ozonoterapia? – Ozonoterapia este un tratament renumit pentru minunatele efecte de vindecare a numeroase afecţiuni reumatice, pentru orice tip de durere, dar și pentru reducerea ridurilor, îmbunătățirea  aspectului de coajă de portocală, atenuarea sau chiar vindecarea acneei furunculoase. În plus, terapia cu ozon contribuie la tratarea afecţiunilor stomatologice.

Primul articol despre beneficiile ozonului a fost publicat în anul 1892, în revista „The Lancet“. În articol este descrisă  utilizarea ozonului pentru tratarea tuberculozei, iar în Primul Război Mondial, ozonul a fost folosit cu succes pentru dezinfectarea rănilor. De peste 40 de ani ozonoterapia este folosită în țări precum: SUA, Canada, Germania, Brazilia, Rusia, Suedia, Mexic, Italia și Spania. În România, din ce în ce mai multe centre medicale aplică această metodă, iar efectele pozitive asupra sănătății pacienților nu întârzie 
să apară. Despre avantajele ozonoterapiei am vorbit cu Dana Șelaru, medic specialist medicină de familie, cu competențe în ozonoterapie, de la S.C.M. Medical Link din Constanța.

În ce afecțiuni este utilizată cu succes?

„Beneficiile ei sunt multiple. Se folosește în bolile osteoarticulare 
(probleme reumatice, discopatii, 
coxartroză, gonartroză, artrită reumatoidă). Are efecte uimitoare pe partea de estetică, de frumusețe: reduce ridurile, îmbunătățește aspectul de coajă de portocală, ameliorează și chiar vindecă acneea furunculoasă. Este utilizată cu succes atunci când avem un pacient cu alergii – rinită alergică, în alopecie, în hepatitele cronice și acute, dar și în geriatrie. Mai nou, s-a dovedit că are efect și în bolile autoimune. Există multe studii în acest sens, efectul pozitiv fiind major în cazurile de scleroză multiplă și în ulcerele varicoase. Se folosește cu succes și în toată patologia dureroasă: hernia de disc cervicală și lombo­sacrală, împotriva durerilor cervicale, în traumatologia sportivă, dar și în patologia infecțioasă“, ne-a explicat Dana Șelaru.

Medicul însă avertizează asupra faptului că această metodă de tratament are și contraindicații. Astfel, în cazurile de hipertiroidie, sarcină, hipotonie, hipocalcemie, hemoragii interne, infarct miocardic recent, nu este indicat tratamentul cu oxigen-ozon, iar medicul trebuie informat de pacient.

Considerații generale

„Cantitățile mici de ozon dispuse în mai multe ședințe au un efect mult mai bun decât cantitățile mari de ozon concentrate în ședințe mai puține, deoarece se produc deteriorări importante ale sistemului imunitar. Practic, va exista un boom pozitiv și apoi apare reversul“, a completat medicul specialist.

Cum se administrează?

Există mai multe metode. Autohemoterapia (mare și mică), în care se scoate o anumită cantitate de sânge, se combină cu ozon, apoi se reintroduce în organism; infiltrațiile locale – în patologia ostearticulară și musculară. „Țin minte cazul unui băiat cu ruptură de mușchi, un tânăr sportiv care avea dureri mari și nimeni nu-i găsea un remediu; el s-a vindecat însă cu ajutorul ozonoterapiei“, a menționat medicul. A treia metodă este cea cu săculeți vidați. Aceasta este recomandă în cazul ulcerelor varicoase, iar rezultatele 
sunt foarte bune.

„Trebuie să menționăm și eventualele efecte colaterale la tratamentul cu ozon. Astfel, este posibil să apară un gust de usturoi în gură, furnicături periorale, lipotimie (leșin), foarte rar întâlnită. De aceea, dacă vrem să evităm lipotimia este indicat ca pacientul să rămână întins pe pat după efectuarea procedurii pentru încă 10-15 minute“, a mai specificat specialistul.

Avantaje  acasă:

Dezinfectează apa. Există țări în lume unde ozonul este agent de purificare a apei. De asemenea, este un foarte bun antibacterian, antifungic, antiparazitar. Se folosește și la purificarea aerului, a fructelor, a legumelor, acestea din urmă fiind curățate de paraziți și de substanțe toxice.

Beneficii în estetică:

În domeniul cosmeticii, terapia cu ozon este cunoscută pentru minunatele ei efecte de încetinire a îmbătrânirii, de remodelare a corpului. Ozonoterapia estetică se realizează prin saună cu ozon, cu efecte rapide în eliminarea celulitei și retenţiei hidrice, reducerea depozitelor de grăsime, întărirea tonusului muscular, tratarea problemelor articulare şi a eczemelor. Terapia curaţă porii capilarelor şi elimină grăsimile din organism. Zonele ines­tetice ale pielii cauzate de celulită sunt provocate de lipsa de oxigenare a ţesuturilor cutanate.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Previous:

Cele mai sigur medicamente: rasul sanatos si optimismul!

Next:

Cum poți ajuta o persoană care suferă de cancer la sân

You may also like

Post a new comment