De ce e importantă grupa de sânge?

22 September of 2020

Pe vremuri, toate persoanele care aveau buletin de identitate erau obligate să aibă trecută grupa de sânge pe una dintre file. În caz contrar, orice control al autorităţilor aducea cu sine o amendă serioasă.

În timpurile noastre, puţini sunt cei care-și mai cunosc grupa de sânge. Informaţia nu mai reprezintă o obligativitate civică, ea putându-se afla doar la cerere sau dacă viaţa ne scoate în cale vreo intervenţie chirurgicală. Analizele care se fac înaintea oricărei operaţii includ și depistarea grupei sangvine și a Rh-ului. Cu toate acestea, să cunoști care este grupa de sânge pe care o posezi este extrem de important.

Cât de diferiţi suntem

Sângele, sau „lichidul vieţii“, cum i se mai spune, este ca un cufăr plin de secrete și coduri specifice, care relevă informaţii importante despre starea noastră de sănătate. Din sânge aflăm când ceva anormal se întâmplă undeva în organism și tot sângele este cel care transportă oxigen la celule și ţesuturi, care poartă nutrienţii acolo unde trebuie ori ajută la eliminarea dioxidului de carbon.

Citește și: Copilului îi curge sânge din nas, e grav?

Sângele face totul și fără el nu putem trăi. Tot sângele este cel care ne diferenţiază mai mult decât culoarea ochilor, a părului, înălţimea sau forma nasului. Substanţele care fac diferenţa se numesc antigeni și anticorpi, proteine care au roluri bine definite în întregul sistem: primele dintre ele au funcţia de a identifica prezenţa unor „invadatori“ (virusuri sau bacterii), în vreme ce anticorpii au rolul de a încerca eliminarea acestora.

Ei bine, tocmai prezenţa sau absenţa antigenilor determină tipul grupei de sânge. Bunăoară, există patru mari grupe:

  • Grupa A – care are antigenul A și anticorpul B;
  • Grupa B – care are antigenul B și anticorpul A;
  • Grupa AB – care are antigenii A și B și zero anticorpi;
  • Grupa 0 – care are nu are antigeni, în schimb are anticorpii A și B.

Influenţa grupelor asupra sănătăţii

Momentul în care s-a descoperit cât de diferit este sângele fiecăruia dintre noi a fost unul crucial în istoria medicinei. Până atunci, mulţi pacienţi mureau după ce li se făceau transfuzii, deoarece nu se știa că trebuie să primească sânge doar de la cei compatibili cu ei. Amestecarea sângelui fără a se ţine cont de aceste aspecte vitale duce la apariţia unei reacţii toxice fatale.

Odată cu identificarea grupelor, am aflat și că aceia cu grupa 0 sunt donatori universali, pentru că sângele lor se potrivește oricui, în vreme ce persoanele cu grupa AB pot primi de la oricine, fără să aibă probleme. În afara acestor aspecte esenţiale în cazul în care avem nevoie de o transfuzie, este important să știm că grupa sangvină ne influenţează întregul stil de viaţă și poate crea predispoziţii faţă de anumite afecţiuni.

De ce să te ferești dupa grupa de sânge

Sigur că, dacă ai grupa de sânge corespunzătoare unui risc anume, asta nu înseamnă că nu mai ai scăpare, însă trebuie să fii cu analizele la zi pentru a preveni complicaţiile.

AB, A și B – risc crescut de cheaguri sangvine. Există un studiu danez întins pe o perioadă foarte lungă, de aproximativ 30 de ani, care spune că persoanele cu aceste grupe de sânge prezintă riscuri cu 40% mai mari decât cei cu grupa 0 de a facetromboză venoasă. Persoanele cu grupa A ar avea și un risc mai mare de cancer la stomac.

Grupa 0 – risc ridicat de dezvolta ulcer peptic. AB, A și B – risc mare de boli cardiovasculare. Studiul care vine cu această concluzie a fost întreprins la Harvard School of Public Health, SUA, pe un eșantion de 89.500 de persoane și s-a întins pe 20 de ani. Se pare că persoanele cu grupa rară AB prezintă cel mai mare risc, iar cercetătorii americani sunt de părere că este la fel de important să ne știm grupa de sânge cum este să cunoaștem care ne sunt valorile colesterolului și glicemiei. ’

Citește și: Cum alegi dieta potrivită în funcție de grupa de sânge?

Donarea de sânge, un gest salvator

România a dus mereu lipsă de sânge pentru transfuzii, așa că nevoia de a dona este mereu de actualitate. Există ONG-uri care fac adevărate campanii naţionale în sprijinul acestei idei, uneori se organizează centre mobile care merg în instituţii, companii sau campusuri universitare în căutare de donatori. Cei care aleg să dea din sângele lor pentru un scop atât de nobil trebuie să știe că, după fiecare donare, sângele va fi supus unor analize serioase, iar rezultatele, în cazul în care se descoperă vreo patologie, îi vor fi comunicate donatorului.

În plus, astfel poţi beneficia de o zi liberă și de tichete de masă ca recompensă pentru gestul generos. Cantitatea de sânge care se colectează după triajul efectuat de personalul medical este de 450 ml, iar operaţiunea în sine nu durează mai mult de 10 minute.

Text: Georgiana Dobrescu/Sursă foto: iStock

Comments

comments

cauzele incontinentei urinare

Previous:

Cauzele incontinenței urinare la femei

Creier, ilustratie, inamicii creierului

Next:

Inamicii creierului. 7 obiceiuri care îi pot afecta sănătatea

You may also like

Post a new comment