Curtea de Argeș – fosta Cetate de Scaun a Țării Românești

16 January of 2013

Curtea de Argeș – fosta Cetate de Scaun a Țării Românești –

„Pe Argeş în gios/ Pe un mal frumos/ Negru-Vodă trece/ Cu tovarăşi zece:/ Nouă meşteri mari/ Calfe şi zidari/ Şi Manoli – zece/ Care-i şi întrece…”

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Unul dintre cele mai importante puncte istorico-culturale românești, orașul Curtea de Argeș atrage numeroși turiști, datorită unei bogate palete de obiective turistice.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Curtea Domnească
Cea dintâi cetate domnească a Munteniei independente a fost distrusă și apoi refăcută după 1330, anul glorioasei victorii repurtate la Posada, de către Basarab I, în fața armatei maghiare. Din puternica cetate nu au mai rămas în prezent decât câteva ziduri în ruină. Mult mai bine a rezistat vitregiei timpului masiva biserică în stil bizantin, Sf. Nicolae Domnesc.
Fondată de Vlaicu Vodă în urmă cu peste șase secole, biserica a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Mondial.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Mănăstirea Argeșului
Peste drum de Curtea Domnească se înalță mândră una dintre capodoperele religioase ale arhitecturii românești, splendida Mănăstire Curtea de Argeș. Nea­goe Basarab a angajat un zidar din Ni­cosia (Manole) pentru a construi biserica placată în calcar ivoriu, folosind un amestec de stiluri: oriental, bizantin, balcanic, dar mai ales românesc. Legenda spune că, pentru a da un aspect înclinat turlelor care susțin cupolele de pe extremitatea vestică, meșterul și-a zidit soția între zidurile exterioare din piatră și cele interioare, din cărămidă.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Transport și cazare: Cei doar 150 km care despart Bucureștiul de Curtea de Argeș fac din această localitate o destinație de weekend ideală pentru locuitorii Capitalei. Prețurile de cazare în pensiuni de 2–3 margarete se situează între 80 și 120 de lei camera dublă, cu mic dejun inclus.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Vizitând impunătoarea cetate a Făgărașului

Next:

Invitație la lectură! Cititul nu e demodat!

You may also like

Post a new comment