Curatenie bio

14 April of 2015

Cu doar câteva produse simple și ecologice, precum oțetul, sucul de lămâie, bicarbonatul de sodiu, poți face „bec și lună“ toată casa,
de la gresie și covoare, până la mobilă și electrocasnice. După curățenia temeinică de primăvară, oare casa ta chiar rămâne curată, primenită și sănătoasă? Nu cumva ai înlocuit praful, mizeria și microbii cu substanțele chimice toxice din produsele de curățat pe care le-ai folosit? Ca să eviți chimicalele, cel mai bine este să-ți prepari singură produsele de curățenie, din ingrediente naturale și ieftine.

Iată câteva rețete folosite de gospodine din întreaga lume. Produse „universale“ Cu cele trei produse ecologice de mai jos poți curăța aproape orice: frigiderul, cuptorul cu microunde, aragazul, blatul de bucătărie, chiuveta etc.

●  Amestecă ½ cană oțet și ¼ cană bicarbonat de sodiu cu 2 l de apă. Agită puțin și amestecul e gata de folosit.
●  Într-un flacon de 500 ml cu pulverizator, pune 100 ml oțet alb, 350 ml apă caldă, 5 picături ulei esențial de arbore de ceai, 5 picături suc de lămâie.
●  Un alt produs bun la toate: 4 linguri de bicarbonat de sodiu la un litru de apă. Pulverizează pe suprafață, apoi șterge cu laveta. Ia aminte: bicarbonatul lasă în urmă niște particule fine, albe, pe care le poți ușor îndepărta cu o cârpă uscată. Faianță și gresie Tot cu oțet și bicarbonat poți curăța și igieniza faianța, gresia, robinetele, cada, dușul:
●  Amestecă o cană oțet, ½ cană bicarbonat de sodiu și 2 căni cu apă. Înmoaie un burete în soluție, freacă suprafața de curățat, apoi limpezește.
●  Dacă pe faianță sau gresie există pete, mucegai sau urme de grăsime, pulverizează suc de lămâie sau oțet. Lasă să acționeze câteva minute, apoi freacă cu un burete. Oglinzi și geamuri Uită de soluțiile chimice de geamuri, fie ele cu sau fără alcool. Cu oțet sau suc de lămâie obții cele mai bune rezultate.
●  Amestecă două linguri de oțet alb cu 2 l de apă. Pulverizează pe geam sau pe oglindă, apoi șterge cu un prosop de hârtie. Oțetul îl poți înlocui cu suc de lămâie. Lemn Lemnul nu se împacă bine cu mopul umed. Cum îi redai strălucirea naturală fără să-i dăunezi?
●  Șterge parchetul cu o cârpă din bumbac pe care ai pulverizat o soluție preparată cu ¼ cană oțet alb și 850 ml apă caldă.
●  Pentru mobila de lemn, folosește o soluție obținută amestecând în părți egale suc de lămâie și ulei de măsline. Pune o cantitate mică pe o cârpă moale și șterge mobila în lung, cu mișcări egale.

Trucuri mici, efecte uimitoare

Ca să cureți ușor interiorul cuptorului cu microunde, pune în cuptor un bol în care ai turnat 125 ml oțet alb și 250 ml apă. Lasă cuptorul să meargă 3-4 minute la putere mare, apoi oprește-l, dar deschide ușa abia peste zece minute.

Șterge interiorul: vaporii au desprins de pe pereți toate resturile alimentare. Ca să îndepărtezi urmele de pe suprafața de inox
a aparatelor electrocasnice, pulverizează-le cu oțet alb, apoi șterge cu o cârpă uscată și moale.

Credit foto: © shotsstudio / Fotolia

Comments

comments

Previous:

Luxul are culoare verde. Despre o viața eco și nu numai

Next:

Sterilizarea este BUNĂ!

You may also like

Post a new comment