Cură binefăcătoare cu struguri

24 October of 2019

Virtuțile binefăcătoare ale strugurilor sunt cunoscute încă din Antichitate, însă curele cu aceste delicioase fructe de toamnă au început să fie practicate abia din secolul al 18-lea. Ce beneficii îți aduce cura cu struguri?

Favorizează eliminarea toxinelor, întărește rezistența organismului, re­ge­nerează celulele, îi oferă organismului o paletă largă de vitamine și minerale, te aju­tă să învingi unele boli: constipație, diaree, balonare, congestie hepatică, colesterol mărit, litiază biliară, gută, afec­țiuni ale pielii, litiază renală, infecții renale, stări febrile, intoxicații, artroză, artrită, insomnie, oboseală, nervozitate etc.

O porție generoasă de antioxidanți
Strugurii conțin cantități importante de vitamine (A, B-uri, C, K) și minerale (bor, potasiu, fier, mangan, calciu, fosfor, iod, fluor, magneziu). Însă pe lângă aceste elemente nutritive prețioase, strugurii îți oferă o substanță cu ade­vărat miraculoasă pentru sănătate: resveratrol. Acest compus produs de strugurii roșii și de alte câteva plante, pen­­tru a se apăra de paraziți, este un antioxidant foarte puternic care prote­jează sănătatea omului prin multiple mecanisme.

Resveratrolul este, fără îndoială, cel mai eficient fitonutrient pe care îl putem consuma pentru a ne menține și proteja sănătatea inimii și a vaselor de sânge. El este, în același timp, un compus cu efecte excelente în prevenirea cancerelor, încetinirea procesului de îmbătrânire și promovarea longevității, precum și un protector al creierului. Acest remarcabil supliment nutritiv este „secretul” care se ascunde în spatele virtuților cardio-protectoare atribuite vinului roșu, cu două precizări: vinul care nu este bio nu conține prea mult resveratrol, iar vinul, chiar și bio, este o băutură alcoolică. Alternativa perfectă: sucul de struguri.

Două cure terapeutice
Cura blândă („light”) de 10 zile. Bea un suc de struguri proaspăt stors dimineața la trezire, urmat la o jumătate de oră de un mic dejun simplu: un bol de terci de ovăz sau de tărâțe de grâu. La prânz mănâncă legume fierte la aburi, iar la desert unul sau două mere coapte în cuptor. La ora 17,00 savurează un ciorchine de struguri, iar seara un pumn de fructe deshidratate (prune, smochine, caise) în­muiate în prealabil în apă sau un bol de orez integral fiert, cu praz sau cu morcovi.
Cura severă de 10 zile. Această cură presupune ca timp de 10 zile să mă­nânci numai struguri, fără alte alimente. Poți consuma 2–3 kg de struguri pe zi: alter­nează strugurii albi cu cei negri dimi­neața, iar la mesele de după-amiază și de seară combină cele două varietăți.

Dacă ai câteva kilograme în plus, cu acest regim poți scăpa rapid de ele. În cazul în care această dietă ți se pare greu de urmat, fie o poți scurta la 3–5 zile, fie poți încerca o variantă mai lejeră, adică în cele 10 zile o zi să ții dieta cu struguri, o zi să mănânci normal și tot așa. Dacă alegi această ultimă variantă ține seama de faptul că în zilele în care mănânci „normal“ nu ai voie să consumi grăsimi animale și nici carne, dar ai voie pește. În ziua de dietă poți consuma 1,5–2 kilograme de struguri pe zi, fără alte alimente. Această cură este contraindicată persoanelor care suferă de diabet, deoarece este prea bogată în zaharuri rapide.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Angela Caltan
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Previous:

Sănătate inspirată de natură

Next:

Dulciurile provoaca depresie. E dovedit!

You may also like

Post a new comment