Cuptorul cu microunde: 
prieten de-o vară, prieten de-o viață?

15 February of 2017

Cuptorul cu microunde: 
prieten de-o vară, prieten de-o viață? – Când plitele aburinde și cuptoarele încinse nu prea ne dau ghes, cuptorul cu microunde ni se pare mai tentant ca niciodată. A avea o mâncare gătită chiar mai repede decât o salată, iată un argument suficient pentru a-i căuta compania și a-l folosi la cât mai multe corvezi, 
mici sau mari.

Tehnologia cuptoarelor cu 
microunde este folosită pe scară largă de numai 30 de ani și a căpătat din ce în ce mai multă popularitate 
datorită simplității și, mai ales, vitezei. 
Evident că au apărut și adversarii, care susțin că microundele sunt nocive în mii de feluri. Adevărul este că nu sunt prea mulți cei care știu ce anume sunt și cum funcționează microundele și, ca atare, 
numeroase speculații, care țin de fizica imaginară sau distractivă, ajung să treacă drept studii științifice.

Cum funcționează
Microundele sunt unde elecromagnetice cu lungime foarte mică – ele sunt capabile să inducă rotația moleculelor, dar nu și vibrația lor sau ionizarea. Efectul se 
manifestă în special asupra moleculelor de apă, iar de aici rezultă încălzirea 
alimentelor în cuptorul cu microunde.

Cei cinci demoni (nedovediți) ai 
micro­undelor
1 Din cuptor s-ar scurge radiații 
periculoase
Standardele de construcție a cuptoarelor sunt făcute tocmai ca acest lucru să nu 
se întâmple: pereții groși, metalici ai carcasei ecranează emisiile de microunde (care, de altfel, au loc numai în timpul funcționării). Ușile sunt și ele prevăzute cu rețele metalice, iar dacă o persoană stă la 20 cm de ușă, nivelul de radiație este absolut neglijabil (mult mai mic decât al oricărui telefon mobil).

2 Microundele ar contribui la apariția cancerului, a unor tulburări grave la nivelul sistemelor reproducător, imunitar și nervos central
Aceste efecte nu s-au observat 
decât în cazul unor accidente care 
au implicat răni, arsuri și doze enorme de microunde, incomparabil mai 
mari decât cele dezvoltate în 
cuptorul casnic.

3 Microundele ar altera, reduce și 
distruge nutrienții din alimente
Nu mai mult decât fierberea, ba chiar mai puțin, deoarece procesul de prelucrare la microunde este mult mai scurt.

4 Microundele declanșează emisia de toxine (ftalați, dioxină) din plasticul folosit la ambalaj sau recipien­tele în care gătim
Standardele există tocmai pentru a 
preveni acest aspect – în cuptorul cu 
microunde, nu se folosesc decât
 recipiente de plastic speciale pentru 
microunde, marcate în acest sens.

5 Microundele alterează structura moleculară a alimentelor, iar 
modificările acestea sunt periculoase pentru om
Niciun studiu științific nu a pus în evidență această alterare la nivel fizic și cu atât mai puțin efectele ei dramatice asupra sănătății. Singurul lucru sigur e că, tehnologia fiind una de dată recentă, nu a trecut suficient timp care să permită acele studii pe termen lung, care să probeze (sau să infirme) cu certitudine legătura dintre folosirea microundelor și efectele ei asupra stării de sănătate. Pe scurt, multă speculație, iar singurul ei efect pozitiv este dezvoltarea unor standarde de securitate și de calitate din ce în ce mai înalte, din care publicul are doar de câștigat.

Ce știe să facă un cuptor cu microunde
– dezinfectează bureți de vase și tocătoare de lemn: bureții se pun într-un bol cu apă și un strop de oțet, iar tocătoarele se umezesc cu zeamă de lămâie. Se dau la cuptor un minut, la putere mare.
– lichefiază o miere zaharisită: se desface capacul borcanului cu miere și se pune la cuptorul cu microunde 30-60 de secunde.
– te ajută să toci ceapa fără lacrimi: leguma se bagă la microunde 30 de secunde, după care poți s-o toci liniștită, nu vei mai plânge.
– își alege singur vasele de plastic potrivite: toarnă apă într-un pahar despre care știi deja că este sigur pentru microunde. Așază-l apoi în vasul din plastic pe care vrei să-l supui testului și dă-le pe amândouă la cuptor. Le scoți când începe să 
fiarbă apa: dacă pereții vasul testat au rămas reci, atunci el este bun, iar dacă se 
încălzesc, vasul respectiv nu trebuie folosit în cuptorul cu microunde.

Doua retete de încercat

Budincă de lămâie în 5 minute
Se amestecă 100 g de zahăr cu 100 g de unt la temperatura camerei, două ouă, coaja rasă de la o lămâie, o linguriță esență de vanilie și 100 g de făină amestecată cu o linguriță de praf de copt. Se așază cu lingura, într-o formă specială de microunde. Se dă trei minunte la cuptorul setat la putere mare. Se lasă să se odihnească un minut. Budinca se glazurează cu patru linguri de dulceață de lămâie (topită 30 s la microunde) și se servește cu frișcă și/sau înghețată.

Somon cu legume în 10 minute
Se sărează și se piperează două medalioane de somon. Se taie rondele subțiri două fire de praz. Fiecare medalion se împachetează în hârtie de copt, nu înainte de a adăuga câte o lingură de smântână, rondele de praz, 25 g de boabe de mazăre, tarhon, sare și piper. Pachetele se așază într-o farfurie pentru microunde și se coc 5 minute la puterea maximă. Peștele se servește cu legume și smântână proaspătă (o lingură).

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Scapa de petele de pe haine!

Next:

3 lucruri ce trec neobservate, dar care pot influențează radical atmosfera din casa ta

You may also like

Post a new comment