Coronavirusul este un virus al cărui nume provine de la „ghimpii” ce ies din membrana sa, aceștia fiind asemănători cu razele sau coroana soarelui. Acest virus poate infecta atât animalele, cât și oamenii, provocând boli ale aparatului respirator.
Fiind mai multe tipuri ale virusului, bolile suferite de pacienți pot fi diferite, de la răceala obișnuită până la afecțiuni severe, precum sindromul respirator acut sever. Totuși, noua tulpină a coronavirusului, numită 2019-nCoV, este diferită și nu se cunosc multe informații despre ea.
Cum se transmite?
Chiar dacă nu sunt suficiente cercetări cu privire la modul exact în care noul tip de coronavirus se transmite, specialiștii consideră că agenții patogeni sunt transportați prin intermediul lichidelor secretate din sistemul respirator. În primul rând, tusea și strănutul realizate fără a acoperi nasul și gura sunt factori ce pot răspândi virusul în aer.
De asemenea, atingerea sau strângerea mainilor cu o persoană ce are virusul poate face ca oamenii să se contamineze. Astfel, se recomandă ca persoanele care tușesc sau strănută să o facă în batiste de unică folosință și să se spele extrem de bine pe mâini. Chiar și intrarea în contact cu o suprafață sau obiect ce conține virusul poate fi periculoasă, mai ales atunci când mainile vor fi duse la nas, ochi sau gură.
Tratament
Pentru că informațiile cu privire la tulpina 2019-nCoV sunt limitate, nu sunt disponibile încă tratamente specifice. Dar specialiștii lucrează constant pentru a dezvolta un vaccin.
Prevenție
Pacienților infectați li se recomandă să poarte o mască pentru a-i proteja pe cei din jurul lor, dar și să evite cât mai mult contactul cu alte persoane. De asemenea, persoanele ce se află în contact cu indivizi infectați trebuie să poarte măști, dar și mănuși și halate de unică folosință, mai ales atunci când intră în contact cu lichidele corporale ale acestora. Pentru o protecție sporită, specialiștii sugerează ca persoanele expuse la pacienți infectați să utilizeze dezinfectanți. În plus, toate suprafețele ce au intrat în contact cu persoana infectată trebuie dezinfectate, chiar dacă este vorba de obiecte banale, precum tastaturile sau telefoanele mobile. Astfel, riscul de infectare poate fi diminuat semnificativ.
Simptome
Simptomele produse de majoritatea coronavirusurilor sunt similare cu cele produse de oricare altă infecție respiratorie superioară, incluzând rinoree, tuse, dureri in gât, febră. În cazurile ușoare, virusul cauzator nici nu poate fi diferențiat pe baza simptomelor, dar analizele de laborator pot fi utile. În schimb, atunci când coronavirusul afectează tractul respirator inferior, complicațiile sunt numeroase, incluzând chiar și pneumonia.
Gravitatea bolii este cu mult mai mare cu cât pacientul are vârste extreme, are o imunitate scăzută sau are asociate diferite alte afecțiuni de sănătate. În cazul noului tip de coronavirus, specialiștii atrag atenția asupra unor simptome similare, acestea incluzând febră ridicată, tuse, dificultăți de respirație, dureri generalizate, dureri în gât, vărsături și diaree. În plus, leziunile pulmonare sunt și ele prezente, astfel încât evaluarea amănunțită a pacienților este foarte importantă. Cazurile mai ușoare pot semăna cu gripa sau răceala, iar detectarea poate fi dificilă.
Chiar dacă nu se cunosc multe informații cu privire la factorii de risc asociați coronavirusului 2019-nCoV, specialiștii recomandă evitarea călătoriilor în țările cu risc și renunțarea la consumul de animale sălbatice. În plus, persoanele ce s-au aflat în contact strâns cu o persoană infectată trebuie să anunțe medicii și trebuie să știe că perioada cuprinsă între expunerea la virus și debutul simptomelor este de aproximativ două săptămâni.
Sursa: sfatulmedicului.ro
Sursa foto: pixabay.com
Comments

Previous:
Curcubeul sănătății. Ghidul culorilor pentru fructe și legume

Next:
(P) Top 5 ceaiuri care te ajută să dormi mai bine
You may also like
-
16 Mar
Cu burta la cale și mintea brici!
NutrițieCu burta la cale și mintea brici! Cum să fii mai fericită din trei mutări? ...
-
09 Jun
Dieta Sirtfood: cum a slăbit Adele 22 de kilograme
NutrițieDieta Sirtfood a devenit rapid preferata europenilor și este renumită, nu doar pentru că celebra ...
-
13 Jan
Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii
SănătateFemeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii – Cine se trezește să facă ...
-
12 Feb
Boabele de Aҫaí combat malaria, ajută dieta și previn cancerul
MedicinăAҫaí este un fruct asemănător strugurilor, originar din Brazilia. Conținutul ridicat de antioxidanți pe care ...
Mi-a placut articolul, multumesc pentru sfaturi!