Cum se manifestă autismul

23 January of 2012

Foto: Fotolia


Deși diagnosticul este sigur după vârsta de 3 ani, încă din primele zile pot să apară semne ale unei dezvol­tări anormale.

Aceste tulburări de origine biochimică produc disfunc­ționalități cerebrale și de prelucrare/primire a informațiilor la nivel mental, ducând la izolarea autistului.

Atitudine și terapie
În general, copiii cu autism stabilesc rar contactul vizual cu persoanele din jurul lor. Se atașază de obiecte neobișnuite, nu au inițiativă proprie și nu înțeleg valoarea sentimentelor, deși au propriile sentimente, pe care nu le pot însă manifesta, din cauza afecțiunii cerebrale.
Copiii cu autism pot fi verbali sau non-verbali. Cei care nu au probleme de limbaj au probleme la nivelul comu­nicării și intercomu­nicării. Când limbajul există, tonul, intensitatea și intonația pot lua forme anormale.
De cele mai multe ori, metodele de tratament trebuie adaptate la potențialul și particularitățile fiecărui copil, în parte. Terapia are ca scop reglarea activității în plan social și cognitiv. Autismul nu se vindecă, deoarece este o dizabilitate și nu o boală, iar o persoană autistă nu poate fi transformată într-o persoană lipsită de această afecțiune. Terapia urmărește clarificarea și simplificarea vieții persoanelor afectate de autism.

Foto: Fotolia

„Oferă-mi o șansă!“
În luna octombrie 2011 Fundația „Romanian Angel Appeal” a realizat un studiu la nivel național, referitor la gradul de informare al românilor despre autism. Rezultatele cercetării au arătat că românii cunosc această tulburare în proporție de 87%, iar 82% dintre respondenți au menționat că atunci când diagnosticarea și intervenția terapeutică sunt precoce, cresc șansele de recuperare a persoanelor cu autism.
Aproape 50% dintre cei intervievați au considerat că integrarea socială a persoanelor cu autism este cea mai bună soluție în sprijinul terapiei de recuperare, oferind un viitor mai bun acestora.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Lupus eritematos – o boală autoimună

Next:

Boala Raynaud

You may also like

Post a new comment