Cum scapi de sforait

24 April of 2012

Foto: Lisa S., 2012/Shutterstock.com, PR


Uneori, doar schimbarea poziției în care dormi poate fi metoda adecvată

Atunci când o persoană sforă­ie, structura din gura și gâtul său (limbă, văl palatin) vibrează cu amigdalele și epiglota – de aici sunetul.

De ce sforăi?
Una dintre principalele cauze o reprezintă suprapoderalitatea, deoarece țesutul adipos suplimentar apasă pe căile aeriene. Și consumul de alcool înainte de culcare este un alt factor, pentru că alcoolul re­la­xează mușchii gâtului, elibe­rând țesuturile. Răceala și reac­ția alergică provoacă și ele sforăitul, fiindcă țesutul inflamat și adaosul de mucus inter­ferează cu respirația. Sfo­ră­itul excesiv poate semnala însă și instalarea apneei (stoparea respirației) în somn, o afecțiune potențial pericu­loasă care necesită tratament, deoarece aceasta reduce nivelul de oxigen în sânge, ducând la hipertensiune arterială și hipertrofie cardiacă.

Ce mănânci și ce bei?
Cu trei ore înainte de culcare nu mânca alimente grele și nu consuma alcool. Pierderea în greutate poate reduce sforăitul prin micșorarea constricției exercitate asupra căilor aeriene superioare. Dacă ești fumătoare, mai bine renunță la fumat, deoarece tutunul irită mucoasele, umflând gâtul și micșorând diametrul căilor aeriene. U­ne­le medicamente, precum somniferele și sedativele, pot agrava și ele sforăitul. Un umidificator sau inspirarea aburului dintr-un castron cu apă caldă seara păstrează căi­le nazale umede, putând evita astfel sforăitul.

Ce poate face partenerul?
Dacă dormi alături de o persoană care sforăie, acest lucru s-ar putea să îți afecteze un pic relația. Iată câteva me­to­de simple pentru a evita îndepărtarea de partener: în primul rând, cum­pără-ți o pereche de do­puri pentru urechi, ca­re sunt ieftine și confortabile, odată ce te obiș­nu­iești cu ele. Mergi la culcare îna­intea partenerului care sfo­răie – în momentul în care vor începe zgomotele, tu vei dormi deja. Iar partea bună e că treptat ajungem să ne obișnu­im cu sforăitul partenerului…

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Când începi să crești prea mult

Next:

Colicile bebelușilor

You may also like

Post a new comment