Uneori, doar schimbarea poziției în care dormi poate fi metoda adecvată
Atunci când o persoană sforăie, structura din gura și gâtul său (limbă, văl palatin) vibrează cu amigdalele și epiglota – de aici sunetul.
De ce sforăi?
Una dintre principalele cauze o reprezintă suprapoderalitatea, deoarece țesutul adipos suplimentar apasă pe căile aeriene. Și consumul de alcool înainte de culcare este un alt factor, pentru că alcoolul relaxează mușchii gâtului, eliberând țesuturile. Răceala și reacția alergică provoacă și ele sforăitul, fiindcă țesutul inflamat și adaosul de mucus interferează cu respirația. Sforăitul excesiv poate semnala însă și instalarea apneei (stoparea respirației) în somn, o afecțiune potențial periculoasă care necesită tratament, deoarece aceasta reduce nivelul de oxigen în sânge, ducând la hipertensiune arterială și hipertrofie cardiacă.
Ce mănânci și ce bei?
Cu trei ore înainte de culcare nu mânca alimente grele și nu consuma alcool. Pierderea în greutate poate reduce sforăitul prin micșorarea constricției exercitate asupra căilor aeriene superioare. Dacă ești fumătoare, mai bine renunță la fumat, deoarece tutunul irită mucoasele, umflând gâtul și micșorând diametrul căilor aeriene. Unele medicamente, precum somniferele și sedativele, pot agrava și ele sforăitul. Un umidificator sau inspirarea aburului dintr-un castron cu apă caldă seara păstrează căile nazale umede, putând evita astfel sforăitul.
Ce poate face partenerul?
Dacă dormi alături de o persoană care sforăie, acest lucru s-ar putea să îți afecteze un pic relația. Iată câteva metode simple pentru a evita îndepărtarea de partener: în primul rând, cumpără-ți o pereche de dopuri pentru urechi, care sunt ieftine și confortabile, odată ce te obișnuiești cu ele. Mergi la culcare înaintea partenerului care sforăie – în momentul în care vor începe zgomotele, tu vei dormi deja. Iar partea bună e că treptat ajungem să ne obișnuim cu sforăitul partenerului…
Text: Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
21 Nov
Pentru sănătatea copiilor noștri
MedicinăAsociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) s-a lansat, joi, 20 noiembrie, ...
-
23 Oct
Soluţii pentru micile probleme cu ochii
MedicinăConjunctivită, urcior, lăcrimare excesivă – sunt doar câteva dintre neplăcerile oculare cu care ne putem ...
-
15 Dec
O nouă metodă în lipoaspirație
MedicinăLiposucția, o intervenție cosmetică efectuată medical, reprezintă procedeul prin care se îndepărtează excesul nedorit de ...
-
24 Jun
Candidoza – tot ce trebuie sa stii despre aceasta infectie
MedicinăCandidoza vaginală este o infecție produsă de înmulțirea exagerată a unei ciuperci, Candida Albicans. Ea ...