Cum scapi de bâlbâială

13 May of 2011

Vorbirea fluentă este o provocare pentru mulți

Foto: Hubert Burda Media


Pare greu de crezut, dar numărul oamenilor care se bâlbâie este unul foarte mare. Cauza este reprezentată de o tulburare a procesului de vorbire, de o funcție defectă con­dițio­na­tă genetic în colaborarea dintre emisfera dreaptă și cea stângă a creierului. Povara sufletească a celor afec­tați este de obicei foarte mare, dar pentru a corecta un astfel de defect există soluții.
Vorbirea nu este o rutină Vorbirea este un proces extrem de complex. Avem exact 25 de milisecunde pentru a articula gândurile și pentru a acorda mușchii implicați în procesul vorbirii: respirație, laringe, limbă, buze. Un deficit minuscul în acest sistem prezintă deja consecințe negative la nivelul unei dicții corecte.
Tratabil
Există mai multe terapii, dar s-au impus deja două metode. Una (după Van Riper) se bazează pe ideea de bază de a accepta întreruperile din fluxul vorbirii și de a nu mai considera problema o ame­nințare. A vorbi fluent este astfel un proces secundar bine-venit, dar nu un scop în sine. Pacientul învață, în decursul unei terapii scurte bazate pe „Fluency Shaping“ (mode­la­rea fluenței), tehnici speciale de vorbire, care ajută la anularea apari­ției întreruperilor, oferind fluență discursului. Această tehnică presupune ca sunetul inițial al unui cuvânt să fie exprimat foarte moale.
Pentru unele persoane afectate de bâlbâială este util ca logopedul să le învețe din nou cum să formeze cuvintele în gură.
Program pe calculator
Între timp au apărut și programe speciale pe calculator, care ajută la antrenarea ritmului respirației.

Comments

comments

Previous:

Ne spălăm pe mâini: cum și cât de des?

Next:

Turismul în sănătate, o soluție modernă

You may also like

Post a new comment