Cum sa-ti amenajezi balconul!

24 June of 2015

Fotolia_67123252_Subscription_L

Ce s-ar fi făcut Romeo și Julieta fără el? Nu e momentul să răspundem la întrebare, dar dacă stai să te gândești, acest spațiu, de cele mai multe ori mic, e neamenajat și ignorat, în condițiile în care s-ar putea transforma ușor într-un loc ideal pentru odihnă și răsfăț.

Balconul are marele avantaj că te poți bucura cât vrei de „afară“, stând înăuntru. Indiferent că locuiești la casă sau la bloc, mai mult ca sigur că ai unul, neamenajat sau unde ai îngrămădit diverse lucruri pe care nu le mai folosești. Cu un minim efort, poți arunca tot ce este inutil și îți poți decora și remobila balconul pentru a-l transforma într-un spațiu în care să-ți fie drag să intri. Aici îți vei putea petrece serile calde de vară ori după-amiezile răcoroase de primăvară sau toamnă.

Stil în funcție de spațiu

Înainte de a începe treaba, gândește-te ce anume vrei să obții. Îți dorești ca el să-ți aducă aminte de vacanța la mare, de o arhitectură modernă sau de un film preferat? În primul caz, folosește vopsea albastră, scoici și decorațiuni care să te ducă cu gândul la nisip. În al doilea caz, ar putea să meargă câteva bare de metal, o măsuță de sticlă și două-trei etajere mai geometrice. În al treilea caz, alege elemente de decor care să-ți amintească de lungmetrajul favorit. Oricum, indiferent de tema aleasă, nu încărca prea mult spațiul, pentru că aglomerarea de lucruri obosește, în loc să relaxeze. În plus, un balcon nu e construit ca să suporte o greutate mare. Dacă bate vântul mai mereu, ia în calcul perspectiva de a închide balconul cu geamuri.

Amenajare ca la carte

Mai toate balcoanele de la noi sunt mai mult lungi, decât late. De aceea, trebuie să folosești culori și materiale care să creeze spațialitate, adică nuanțe deschise pentru pereți și gresie cu aspect de piatră sau parchet de lemn, pentru podea. Balustradele de aluminiu par mai ușoare (chiar sunt, de fapt), deși cele de lemn creează senzația de cald și intim. Nu uita de scurgere, care te ajută la evacuarea apei din balcon. Să nu cumva s-o astupi!

Lemn, plastic sau metal?

Obiectele de mobilier nu trebuie să fie mari sau grele. O masă mică și două scaune sau o canapea de două locuri sunt suficiente. Poți adăuga, în funcție de spațiu, câteva etajere. Dacă alegi lemnul, arată foarte bine, dar e mai greu de întreținut o mobilă din acest material. Dacă alegi ceva din plastic, efectul obținut este de ceva ieftin și nu prea arată bine. Iar metalul, elegant, de altfel, este foarte scump și, câteodată, greu. Alege, deci, în funcție de buzunar. O minigrădină Alegerea plantelor pentru balcon este o sarcină destul grea, dar importantă. Balconul scăldat toată ziua de razele soarelui are nevoie de plante care iubesc lumina. În caz contrar, trebuie să pui pe balcon o umbrelă ca să le protejeze. Cele mai indicate sunt: petuniile, cactușii sau orhideele. Dacă ai umbră din belșug, merg bine azaleele, cerceii-doamnei sau primulele. Caută jardiniere sau ghivece care se pot atârna de balustradă sau de tavan. Intere­-sante și foarte decorative sunt suporturile pentru mai multe ghivece.

Credit foto: © Patrizia Tilly / Fotolia

Comments

comments

Previous:

Amicul meu Iepurila. Un iepurie ca animal de companie

Next:

Ciobanescul german, un prieten de nadejde

You may also like

Post a new comment