Cum să-ți amenajezi locuința astfel încât să faci curat repede în toată casa

27 April of 2016

Atunci când vine vorba despre amenajarea casei, primul lucru pe care mulți dintre noi îl avem în vedere este esteticul. Designul este, într-adevăr, important, însă ar trebui să ne gândim și la partea practică a lucrurilor și la cât timp ne va răpi întreținerea lor pe termen lung.

Noi ți-am pregătit o listă cu sfaturi de amenajare a locuinței, astfel încât să poți face curățenie cât mai repede, dar să ai și un decor frumos și modern în casă.

Acordă atenție materialelor

Unele materiale de finisaje, de mobilă sau pentru obiecte sanitare s-ar putea să-ți fure ochii cu luciul lor, însă ele nu sunt întotdeauna practice. În bucătărie și în baie, încăperi unde suprafețele sunt expuse petelor și umezelii, ar trebui să alegi materiale care să nu rămână pătate după o picătură de ulei și nici să nu se vadă fiecare strop de apă.

În baie, spre exemplu, unele chiuvete sau baterii trebuie șterse zilnic pentru a-și păstra aspectul frumos. Este destul de frustrant să ștergi mereu chiuveta și bateriile pentru a îndepărta urmele de apă, mai ales dacă locuiești într-o zonă cu apă calcaroasă, care lasă acele pete albicioase și inestetice după ce se usucă.

Aceste lavoare de baie, din piatră naturală, te scapă de grija ștergerii permanente. Odată impermeabilizate, ele nu se pătează, iar acest material este unul extrem de durabil. Nu doar că nu va trebui să le cureți atât de des precum pe cele din alte materiale, însă nici nu va fi nevoie să le înlocuiești în câțiva ani. Este suficient să ștergi aceste lavoare periodic cu o cârpă moale și cu un detergent special pentru piatră, pentru a-i păstra strălucirea ani de zile. Poți opta și pentru o cădiță de duș din acest material, astfel încât să uiți de corvoada frecării căzilor clasice. În plus, modelele deosebite vor aduce o notă de eleganță în baia ta.

În bucătărie, optează pentru o mobilă de o culoare închisă, pe care să nu se vadă orice urmă. Orice gospodină știe cât de deranjante pot fi urmele din jurul mânerelor de la dulapul din bucătărie și, în loc să stai mereu cu o cârpă în mână, mai bine alegi din start o soluție practică. Când vine vorba despre blatul de bucătărie, o suprafață folosită întens într-o gospodărie, materialul este extrem de important. El trebuie să reziste cu brio la pete, dar și la umezeală.

Mobila albă sau neagră trebuie ștearsă mai des

O mobilă de living albă poate fi extrem de frumoasă, însă trebuie să recunoaștem că pe ea se vede praful chiar și la o oră după ce l-am șters. Același lucru este valabil și pentru mobila neagră, pe care este vizibilă orice urmă.

Și când vine vorba despre textură, avem la dispoziție modele mai ușor de întreținut și unele care vor necesita o îngrijire suplimentară. Pe mobila lucioasă se vede fiecare amprentă și, ca să nu pară neîngrijită, trebuie curățată aproape zilnic. Alege un model mat, care va trebui șters de praf cam o dată pe săptămână.

Tapițeria în culori foarte deschise este și ea mai greu de îngrijit. Pe cât de frumoasă ți se pare o canapea de living albă ca laptele, pe atât de mult efort va presupune păstrarea ei curată. Un pahar de vin roșu vărsat pe o canapea cu o tapițerie albă o va ruina complet, oricât de mult am insista să scoatem pata respectivă.

Finisajele alese cu atenție ne scapă de multe griji

Gresia și faianța le alegem de obicei după criterii estetice. Ne place un model și îl cumpărăm fără să ne gândim la curățenia săptămânală. Unele modele par prăfuite oricât de mult le-am șterge, pentru că sunt foarte poroase. În schimb, cele lucioase își pierd destul de repede strălucirea, ca rezultat al curățării repetate cu diverși detergenți.

Prețul poate fi un factor important pentru a alege aceste finisaje. Cele mai ieftine se degradează de obicei cel mai repede și sunt și greu de curățat. Nu este nevoie să le alegi pe cele mai scumpe, însă este preferabil să gândești această alegere pe termen lung, deoarece sunt lucruri a căror înlocuire presupune mult efort. Dacă alegi gresia și faianța având în minte aceste principii, nu va trebui să le ștergi atât de des și îți va rămâne mai mult timp ca să te bucuri de lucrurile cu adevărat importante.

Tu ai în locuința ta lucruri care îți dau bătăi de cap atunci când vine vorba de curățenie? Care sunt acestea?

 

Sursa foto: Shutterstock  

Comments

comments

Previous:

Cum sa-ti pregatesti curtea pentru zilele insorite de weekend

Next:

Psihologia casei tale. Ce spune livingul tau despre tine

You may also like

Post a new comment