Boală a unei glande mici, pancreatita poate aduce şi diabet sau probleme hepatice. Mai grav este faptul că poate ucide. Iată câteva metode prin care ne putem feri de această afecţiune.
Pancreasul este o glandă, aflată în legătură directă cu splina şi duodenul, ce secretă enzime importante pentru buna funcţionare a organismului. “Criza de pancreatită apare, brusc, cu o durere puternică în zona pancreasului. Cel mai frecvent, pancreatita acută este precedată de un consum excesiv de alcool, însă nu de puţine ori crizele pot apărea şi ca urmare a unei litiaze biliare. Dacă mergeţi la medic încă de la primele semne de boală şi se instituie tratament, şansele de vindecare sunt majore”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Cine prezintă risc sporit
“După o pancreatită acută, pancreasul rămâne sensibil şi boala se poate croniciza, în special dacă pacientul va continua să bea alcool. De asemenea, persoanele care slăbesc multe kilograme într-un interval scurt, fără a ţine vreo dietă, trebuie să-şi facă neapărat un control medical deoarece există riscul să sufere de pancreatită. În cazul lor, sucurile pancreatice nu sunt secretate normal, hrana nu se mai digeră normal, iar substanţele nutritive nu mai ajung în sânge. Şi tulburările metabolismului, obezitatea şi moştenirea genetică pot constitui cauze ale declanşării pancreatitei”, explică dr. Luca.
Fără abuz de grăsimi!
Specialiştii susţin că o alimentaţie echilibrată, bogată în fibre vegetale ne ajută să ne ferim de această afecţiune. Prin urmare, consumaţi multe fructe, legume şi cereale integrale. „Cele mai frecvente cauze de apariţie a pancreatitei acute sunt ingestia de alcool şi/sau alimente. Când consumaţi alimente greu de digerat, nu neapărat în cantităţi mari, enzimele pancreatice pot fi secretate în exces şi apare fenomenul de autodistrugere a pancreasului. De aceea, trebuie să evitaţi consumul masiv de grăsimi animale – pentru că agravează boala şi, în principiu, să le utilizaţi pe cele vegetale. Un alt factor declanşator pot fi calculii biliari sau, pentru 5% din cazuri, anumite medicamente”, susţine medicul.
Afla mai multe AICI
Comments

Previous:
Cancerul colorectal, vindecabil dacă se depistează la timp

Next:
Atenţie! Sângerările gingivale pot fi semn de leucemie
You may also like
-
26 Jan
De ce apar aftele si cum poți scăpa de ele
MedicinăAftele sunt umflături micuțe, alb-gălbui, înconjurate de zone roșii și dezvoltate în zona limbii, gingiilor, ...
-
20 May
Simptome ale anemiei pe care nu le stii
MedicinăÎn ultima vreme te simți fără vlagă, obosești repede, te doare des capul, ai observat ...
-
07 Apr
Combinatii periculoase intre medicamente si alimente
MedicinăEficienţa unui medicament depinde, printre mulţi alţi factori, şi de momentul administrării, respectarea dozei, dar ...
-
06 Jan
Etapele dezvoltării
MedicinăAtât pentru cei mici, cât și pentru părinții acestora, primii trei ani de viață se ...