Cum să dormi mai bine în nopțile fierbinți de vară

01 August of 2017

Canicula nu ocolește nicio parte a țării. Temperaturile mari și umiditatea ridicată ne afectează tuturor starea de bine și ne fac să fim mai agitați și mai irascibili.

Mai mult, noaptea se poate dovedi dificil să prinzi opt ore de somn neîntrerupte, în special dacă locuiești la apartament. Specialiștii spun că pentru a ne putea odihni cum trebuie, temperatura din dormitor nu trebuie să depășească 25 de grade Celsius. Realitatea este de obicei alta. Cum poți crea un ambient plăcut, fără mari eforturi?

Răcoare la comandă

25 de grade Celsius par dificil de atins când se lasă seara și pereții casei încep să degaje căldură, resimțindu-se acel neplăcut efect de „cuptor”. Un aparat de aer conditionat mobil este soluția care întrunește cele mai multe avantaje atunci când vrei să rezolvi problema temperaturilor înalte repede și confortabil. Se instalează ușor, fără să fie nevoie să faci deranj și să găurești pereți sau să reconfigurezi spațiul special pentru asta.

Aparatul poate fi mutat dintr-o cameră în alta, în funcție de nevoi. Un alt avantaj apreciat de multe persoane e că aceste aparate sunt semnificativ mai ieftine decât aparatele de aer condiționat care se montează pe perete. 

Pentru sănătatea ta, nu seta temperatura aerului condiționat la mai puțin de 22 de grade Celsius!

Un aer mai plăcut

Nu doar căldura, ci și umiditatea ridicată cauzează disconfortul termic care te predispune la un somn agitat. Dacă aparatul de aer condiționat ales de tine nu are încorporată o funcție de dezumidificare, e recomandat să achiziționezi un dispozitiv separat. Îți va fi util în orice anotimp, mult timp de acum înainte. În plus, vei respira un aer mai curat și vei fi ferită de afecțiunile respiratorii cauzate de mucegai, care se dezvoltă în voie în mediile umede.

Aceste aparate nu ocupă mult loc și nu costă mult.

Sfat: amplasează în dormitor și câteva plante cu frunze mari, care vor avea un impact pozitiv asupra temperaturii și calității aerului.

Protecție la ferestre

Dacă locuința ta este scăldată de soare de dimineața până seara și nu ai în apropierea ferestrelor vegetație care să facă puțină umbră, ideal ar fi să montezi la ferestre rulouri exterioare din PVC sau aluminiu, ori copertine. Acestea reprezintă însă o investiție notabilă; o variantă mai ieftină, care se poate dovedi foarte chic, este să schimbi draperiile și să alegi material dense, care nu lasă nicio rază să pătrundă. Vei observa că temperatura din cameră va scădea cu 1-2 grade, dacă le ții trase pe toată durata zilei sau măcar la orele amiezii.

Un pat primitor

Asigură-te că patul este cu adevărat un sanctuar al odihnei. Câteva aspecte pe care să le ai în vedere:

  • alege așternuturi din bumbac și evită țesăturile sintetice (satin, mătase, poliester);
  • salteaua trebuie să susțină bine corpul și să nu aibă materiale care te încălzesc;
  • dacă salteaua nu mai e ca la început, cumpără un topper nou;
  • schimbă pernele obișnuite cu unele cu înveliș răcoritor din gel;
  • dacă este extrem de cald, poți pulveriza puțină apă pe cearșaful cu care te învelești.

Ritualul înainte de culcare

Ambientul face jumătate în rețeta unui somn bun, însă cealaltă jumătate depinde de obiceiurile tale înainte de culcare. În primul rând, ia cina cu 4-5 ore înainte să te culci și alege un fel de mâncare ușor. Sari peste desert, evită ciocolata, preparatele iuți, combinațiile de proteine și carbohidrați. Cu o oră înainte de culcare, abandonează orice dispozitiv electronic și lasă mai puține lumini aprinse pentru a induce o stare de repaus pentru corp și minte. Fă un duș călduț bea un pahar mare de apă sau o cană de ceai de tei. Îmbracă o pereche de pijamale vaporoase, din material subțire, care nu încorsetează corpul. Alege o activitate relaxantă pentru încheierea zilei: citește o carte sau o revistă, ascultă muzică în surdină, ieși pe balcon la o gură de aer curat.

De calitatea somnului tău depinde tonusul tău de peste zi, așa că merită să faci tot ce îți stă la îndemână pentru a dormi mai bine!

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Previous:

Ho’oponopono – Vindecare din Hawaii

Next:

Băi medicinale la domiciliu

You may also like

Post a new comment